google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΓΟΝΑΤΙΣΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΙΚΟ ΕΝΦΙΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΓΟΝΑΤΙΣΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΙΚΟ ΕΝΦΙΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ

Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 90% προκύπτουν από τα νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν στο Taxis και αφορούν 1.000.000 φορολογούμενους.
Πρόκειται κυρίως για όσους έχουν οικόπεδα εντός οικισμού, αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού των τιμών, οι οποίοι με την αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ είχαν κληθεί να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρου.
Οι μειώσεις είναι δραστικές για ιδιοκτήτες κατοικιών και οικοπέδων που βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά και οικισμούς της χώρας, καθώς ο νέος ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε με τις τιμές του ΦΑΠ του 2013. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση φορολογούμενου που έχει στην κατοχή του το 50% οικοπέδου 1,7 στρέμματος στην Κάτω Παλαιοκαρυά Τρικάλων και ο οποίος με βάση την αρχική εκκαθάριση καλούνταν να πληρώσει φόρο 132 ευρώ, ενώ με το νέο εκκαθαριστικό ο φόρος για το συγκεκριμένο οικόπεδο μειώθηκε στα 13 ευρώ (90%). Κι αυτό γιατί η αντικειμενική αξία του οικοπέδου υπολογίστηκε σε 7.907 ευρώ έναντι 96.999 ευρώ.
Για άλλο οικόπεδο 200 τ.μ εντός ορεινού οικισμού της Ηπείρου ο φόρος μειώθηκε στα 1,40 ευρώ από 14 ευρώ, καθώς η φορολογητέα αξία του έπεσε στα 845 ευρώ από 10.260 ευρώ που είχε υπολογισθεί αρχικά.
Για μονοκατοικία 120 τ.μ. εντός αγροτεμαχίου σε απομακρυσμένη περιοχή της Ζακύνθου ο νέος ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 50%, αφού διαμορφώθηκε στα 600 ευρώ έναντι 1.200 ευρώ που ήταν στο πρώτο εκκαθαριστικό.
Σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων επισημαίνεται ότι ολοκληρώθηκε χθες η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που περιλαμβάνει περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ ΦΑΠ 2013 και ΕΝΦΙΑ, εξαίρεση από τον φόρο ακινήτων που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία, απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης, καθώς και τη μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ΝΠΔΔ που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Οι φορολογούμενοι για να βρουν το νέο εκκαθαριστικό θα πρέπει να εισέλθουν με τους κωδικούς στο σύστημα Taxis και, αφού επιλέξουν το πληροφοριακό σύστημα του Περιουσιολογίου, να εκτυπώσουν το καινούργιο εκκαθαριστικό στην ένδειξη εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2014, καθώς και τη διορθωμένη ειδοποίηση πληρωμής φόρου.
Επίσης στο Τaxis υπάρχει μια νέα επιλογή με την ονομασία «στοιχεία δόσεων ΕΝΦΙΑ», που επιτρέπει στους φορολογούμενους να εκτυπώσουν το έντυπο Ε για την πληρωμή του φόρου, που εκτός από τις δόσεις περιλαμβάνει και πληροφορίες για το ποιοι και πόσα έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα και ποιες είναι οι εκκρεμότητές τους. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία μέχρι 27 Φεβρουαρίου του 2015.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, τον Οκτώβριο θα γίνει νέα εκκαθάριση για όσους έχουν κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα που είχαν κομμένο το ρεύμα καθ' όλη τη διάρκεια του 2013, ενώ τον ίδιο μήνα θα ανοίξει και η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις απαλλαγές από τον φόρο (50% η και 100%) σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη