google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η Πελοπόννησος... "καθαρίζει" σε δύο χρόνια

Η Πελοπόννησος... "καθαρίζει" σε δύο χρόνια

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Εντελώς διαφορετική, σε περίπου δύο χρόνια, θα είναι η κατάσταση στην Πελοπόννησο στο μέτωπο των σκουπιδιών, με την κατασκευή του πρώτο έργου ΣΔΙΤ να αναμένεται ότι θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο. 
Χθες, το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, που αφορά την κατασκευή και λειτουργία τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και  ισάριθμων χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και δύο σταθμών μεταφόρτωσης. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την υπογραφή της σύμβασης σύμπραξης μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -είναι η ανάδοχος του έργου- και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εξέλιξη που αναμένεται ότι θα λάβει χώρα μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σε διάστημα ενός μήνα από τη στιγμή που θα μπουν οι τελικές υπογραφές, η θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πρέπει να ξεκινήσει την κατασκευή του έργου το οποίο θα αποπερατωθεί σε 24 μήνες. Ωστόσο, σε δέκα μήνες από την έναρξη υλοποίησης του έργου, η ΤΕΡΝΑ ενεργειακή θα αναλάβει, σε πιλοτικό στάδιο, τη διαχείριση των πελοποννησιακών απορριμμάτων.

Προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ
Το έργο είναι προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ ποσό που προέρχεται από πόρους του ΕΣΠΑ, ίδια κεφάλαια του αναδόχου και τραπεζικό δανεισμό. Υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής και 200 θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία. Εκτιμάται δε ότι θα δημιουργηθούν και έμμεσες θέσεις εργασίας από κλάδους που αναμένεται να αναπτυχθούν, όπως, π.χ. η εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ένα από τα βασικότερα οφέλη του έργου είναι ότι η Πελοπόννησος θα λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών, με την Περιφέρεια να επαπειλείται συχνά με την επιβολή προστίμων λόγω της ανυπαρξίας συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
Αυτή τη στιγμή, η Πελοπόννησος που τείνει να καθιερωθεί ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός της Ελλάδας διαθέτει προς αποκατάσταση 86 χωματερές, ενώ 31 χωματερές βρίσκονται σε προσωρινή λειτουργία. Παράλληλα, στην περιοχή έχει αναπτυχθεί μία ανθηρή παραοικονομία που σχετίζεται με την αποκομιδή αποβλήτων από μη αδειοδοτημένες εταιρείες.
Λόγω των νέων σύγχρονων μονάδων διαχείρισης, μέσω των οποίων θα αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποιήσης των σκουπιδιών, το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων εκτιμάται ότι θα μειωθεί σημαντικά για τους ΟΤΑ και κατά συνέπεια για τους πολίτες.
Από τι αποτελείται
Το έργο προβλέπει την υλοποίηση δύο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Κόρινθο και Αργολίδα, τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, αλλά και τριών χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία.
Ουσιαστικά, οι ΧΥΤΥ αντικαθιστούν τους ρυπογόνους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), κάτι που αποτελεί επιταγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στις ΣΜΑ θα μεταφορτώνονται και θα συμπιέζονται τα απορρίμματα που πρόκειται να μεταφερθούν στις μονάδες επεξεργασίας.
Μία μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων διαχειρίζεται το σύνολο των απορριμμάτων των νοικοκυριών, τα οργανικά υλικά που θα διαλέγονται στην πηγή (πρόκειται για τον καφέ κάδο που έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του ) και τα υπολείμματα από τα κέντρα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών (μπλε κάδος).
Με άλλα λόγια, από την στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία η μονάδα επεξεργασίας, τα σκουπίδια που θα εισέρχονται σε αυτή, θα «βγαίνουν» με τη μορφή ανακυκλώσιμων υλικών (π.χ. αλουμίνιο ή χαρτί), κομποστ και πράσινης ενέργειας. Τα υπόλοιπα από την επεξεργασία θα οδηγούνται στους ΧΥΤΥ.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη