google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ικανοποίηση στην Τριφυλία για τις ικανοποιητικές τιμές του καρπουζιού

Ικανοποίηση στην Τριφυλία για τις ικανοποιητικές τιμές του καρπουζιού

Αναθάρρησαν την εφετινή χρονιά όσοι παραγωγοί επέλεξαν και είχαν τη δυνατότητα, λόγω της κρίσης, να καλλιεργήσουν καρπούζι, καθώς οι τιμές που καρπώνονται κυμαίνονται σε επίπεδα σαφώς υψηλότερα από πέρσι. Η συγκομιδή στις περιοχές της Μεσσηνίας με μποστάνια έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 85%, με το περισσότερο προϊόν να «φεύγει» για το εξωτερικό (περίπου σε ποσοστό 90%).
Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί και η συγκομιδή του υπόλοιπου 15% περίπου, αναφέρει στο paseges.gr ο κ. Τάκης Λεβεντογιάννης, εκπρόσωπος παραγωγών Κυπαρισσίας, ο οποίος δηλώνει ικανοποιημένος για την πορεία των τιμών παραγωγού. «Φέτος πουλάμε σε τιμές 25-35 λεπτά του ευρώ, χωρίς να λείπουν πράξεις ακόμη και στα 45 λεπτά του ευρώ/κιλό. Οι τιμές αυτές είναι σαφώς υψηλότερες από πέρσι», επισημαίνει γεμάτος ικανοποίηση.
Εξάλλου, έντονη εξαγωγική δραστηριότητα παρουσιάζει η περίοδος που διανύουμε για το καρπούζι της ευρύτερης Τριφυλίας, με μοναδική ονομασία, πλούσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αλλά και μοναδική υφή με γεύση. Οι εξαγωγές είναι σημαντικές σε χώρες της Ε.Ε., αλλά και σε νέες αγορές, όπως διαπιστώνουν γεωπόνοι και παραγωγοί.
Στην Τερψιθέα, παρουσία του διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, διεξάγονται οι τελικοί έλεγχοι για το προϊόν και όπως δήλωσε, «η περιοχή διατηρεί τα σκήπτρα στο πρώιμο καρπούζι με περισσότερους από 700 τόνους βάσει των αναγγελιών, ενώ καθημερινά ο όγκος αυξάνεται με την ποιότητα και την ωριμότητα να παραμένει εξαιρετική στις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή», για να προσθέσει ότι «τα καρπούζια έχουν άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, γεύση και ποιότητα, η οποία οφείλεται στην υψηλή τεχνική καλλιέργειας που εφαρμόζουν οι παραγωγοί μας».
Η Τερψιθέα ξεκίνησε με εξαγωγές σε Πολωνία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Αγγλία, Ιταλία και σκανδιναβικές χώρες, δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό brand name, διαθέτοντας φήμη και ποιότητα μοναδική. Ωστόσο, είναι ανάγκη, όπως επισήμανε, οι γεωπόνοι ειδικοί ελεγκτές, σε συνεργασία με τους εξαγωγικούς φορείς και με τους παραγωγούς, να διαφυλάξουμε την ποιότητα, καθώς τα περισσότερα καρπούζια ήταν σε δίχτυα προστασίας, έχοντας υψηλή ποιότητα, ώστε να διαθέτουμε αξιοπιστία του είδους στο εξωτερικό.
Φέτος για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε ο όρος του εγκεκριμένου εμπόρου για δελτία καταλληλότητας του είδους, με στόχο να αξιοποιηθεί η διαδικασία για έλεγχο ωριμότητας του προϊόντος, προκειμένου να πάει σωστά το προϊόν με 6.000 στρέμματα και συνολική παραγωγή περισσότερη από 35.000 τόνους…
Οι εξαγωγείς υποστηρίζουν ότι η εικόνα είναι θετική και ίσως η καλύτερη των τελευταίων ετών, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, εκδίδοντας έξτρα ποιότητα με τιμές που ικανοποιούν τους παραγωγούς, ως την τελική συγκομιδή, αγγίζοντας τα 50 λεπτά, ενώ οι ποικιλίες γκάλαξι και σελήνη, που είναι ανθεκτικές στη μεταφορά, είναι περίπου στα 40 λεπτά με ανοδικές τάσεις.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη