Το πιο πρώιμο καρπούζι της Ευρώπης παράγεται στην περιοχή της Τριφυλίας.
Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κινούνται στα 6.000-8.000 στρέμματα και για φέτος αναμένεται παραγωγή 40.000 τόνων. Το καρπούζι είναι από τις σημαντικότερες καλλιέργειες για την Τριφυλία, λόγω του έντονα εξαγωγικού χαρακτήρα της.
Η κατανάλωσή του έχει άμεση σχέση με τις καιρικές συνθήκες. Γι’ αυτό οι παραγωγοί προσεύχονται στα τέλη του Μαΐου να επικρατεί ζέστη στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία στις καταναλώτριες χώρες, τόσο αυξάνεται και η ζήτησή του.Η συγκομιδή των πρώιμων καρπουζιών ξεκινά στις 20-25 Μαΐου. Πρόκειται για καλλιέργεια με υψηλό κόστος παραγωγής και όσο πιο πρώιμο είναι το καρπούζι τόσο πιο ακριβό είναι. Το καρπούζι ξεκινά τη σεζόν στα 0,40-0,50 ευρώ το κιλό και πιάνει μέση τιμή τα 0,30-0,35 ευρώ. Πέρυσι, το πρώιμο καρπούζι μπήκε στην αγορά στα 0,5 ευρώ και κατέληξε στα 0,10 ευρώ.
Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κινούνται στα 6.000-8.000 στρέμματα και για φέτος αναμένεται παραγωγή 40.000 τόνων. Το καρπούζι είναι από τις σημαντικότερες καλλιέργειες για την Τριφυλία, λόγω του έντονα εξαγωγικού χαρακτήρα της.
Η κατανάλωσή του έχει άμεση σχέση με τις καιρικές συνθήκες. Γι’ αυτό οι παραγωγοί προσεύχονται στα τέλη του Μαΐου να επικρατεί ζέστη στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία στις καταναλώτριες χώρες, τόσο αυξάνεται και η ζήτησή του.Η συγκομιδή των πρώιμων καρπουζιών ξεκινά στις 20-25 Μαΐου. Πρόκειται για καλλιέργεια με υψηλό κόστος παραγωγής και όσο πιο πρώιμο είναι το καρπούζι τόσο πιο ακριβό είναι. Το καρπούζι ξεκινά τη σεζόν στα 0,40-0,50 ευρώ το κιλό και πιάνει μέση τιμή τα 0,30-0,35 ευρώ. Πέρυσι, το πρώιμο καρπούζι μπήκε στην αγορά στα 0,5 ευρώ και κατέληξε στα 0,10 ευρώ.