google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικης Π.Ε. Μεσσηνίας για τους πατατοκαλλιεργητές

Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικης Π.Ε. Μεσσηνίας για τους πατατοκαλλιεργητές

Ενόψει της έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου της ανοιξιάτικης πατάτας, οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του πατατόσπορου και τούτο γιατί ο πατατόσπορος αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης προκαλεί σοβαρά προβλήματα, όπως:
· Μεταφέρει σοβαρές ασθένειες στο χωράφι ·
 Μειώνει την στρεμματική απόδοση της καλλιέργειας ·
 Δεν εξασφαλίζει την γνησιότητα της ποικιλίας Η πρακτική να χρησιμοποιούνται μικροί κόνδυλοι διαλογής από την διαδικασία συσκευασίας ως πατατόσπορος είναι λανθασμένη και απαγορεύεται. Για το λόγο αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται πιστοποιημένος πατατόσπορος που προέρχεται από νόμιμους προμηθευτές . Η προμήθεια του πατατόσπορου διενεργείται 15 ημέρες τουλάχιστον πριν τη σπορά και τοποθετείται σε τελάρα αφού απομακρυνθεί κάθε πληγωμένος και σάπιος κόνδυλος. 
Ο τεμαχισμός των κονδύλων πρέπει να αποφεύγεται προτιμώντας κονδύλους μικρού μεγέθους. Το κόψιμο, αν είναι αναγκαίο, πρέπει να γίνεται 3-5 ημέρες πριν το φύτεμα, (για να γίνει η επούλωση), με μαχαίρια που εμβαπτίζονται σε διάλυμα χλωρίνης ή φορμόλης ή άλλου απολυμαντικού. Το σάπισμα των κονδύλων μπορεί να προληφθεί ικανοποιητικά αν στους κομμένους κονδύλους γίνει εφαρμογή κατάλληλου μυκητοκτόνου. Μέχρι τη συγκομιδή πρέπει να φυλάσσεται η μπλε ετικέτα πιστοποίησης, που πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει σε κάθε σάκο με πιστοποιημένο σπόρο, γιατί σε περίπτωση ύπαρξης προβλημάτων μόνο από τα στοιχεία της ετικέτας ανιχνεύεται η προέλευση του πατατόσπορου (χώρα, ποικιλία, σπορομερίδα, παραγωγός).

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη