google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΣΤΑ 4 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ-ΛΙΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ..ΤΡΟΙΚΑ

ΣΤΑ 4 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ-ΛΙΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ..ΤΡΟΙΚΑ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ για το προσχέδιο του τεχνικού Προγράμματος και του Προυπολογισμού διεξήχθη στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας από την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Τριφυλίας όπου πολλά ερωτήματα έμειναν αναπάντητα μετά τις εισηγήσεις μελών της Επιτροπής για τα οικονομικά μεγέθη όσο και την πολιτική διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων. Ωστόσο ο Δήμαρχος Τριφυλίας ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν θα μπουν χαράτσια στους δημότες διότι το τεχνικό Πρόγραμμα παραμένει φτωχό αλλά ρεαλιστικό ώστε να μην κινδυνέψει ο Δήμος να τεθεί σε εποπτεία ούτε να έχει την ανάγκη δανειοδότησης.
Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Δήμαρχος κ. Κόλλιας τόνισε ότι "μέρος της οικονομικής κρίσης αποτελούν και οι Δήμοι καθώς το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την κατ ευφημισμό Αυτοδιοίκηση κάτω από την δαμόκλεια σπάθη των επιτροπών, καθώς χωρίς πόρους δεν υπάρχει ανεξαρτησία του θεσμού". Χαρακτήρισε το Τεχνικό πρόγραμμα ως λιτό αλλά αναγκαίο ώστε "ανά τρίμηνο να μην υπερβαίνουν οι δαπάνες στο 10% των εσόδων με κίνδυνο ο Δήμος να τεθεί σε επιτροπεία αλλά το πρόγραμμα στο σύνολό του είναι ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και με ελαχιστοποίηση των πόρων με περικοπές που αφορούν τις λειτουργικές δαπάνες όσο και τους θεσμοθετημένους πόρους" διευκρινίζοντας ότι το 2011 οι πόροι από το κράτος ήταν 410.000 ευρώ μηνιαίως αλλά το τελευταίο μήνα έφτασε στις 230.000 ευρώ!
Ο κ.Κόλλιας αποσαφήνισε ότι τα "καθαρά ποσά των 150.000 ευρώ δεν καλύπτουν την μισθοδοσία του Δήμου, ενώ το 2012 παραμένει άφαντη η ΣΑΤΑ, ζώντας με την αγωνία να βάλουμε πετρέλαιο στα σχολεία και τροφοδοσία σε παιδικούς σταθμούς". Σε άλλο σημείο παρέμβασης αποκάλυψε μάλιστα ότι "μεγάλο βάρος φέρει ο Δήμος από τα ανείσπραχτα προηγουμένων ετών καθώς ΔΕΝ υπήρχαν ώριμες μελέτες από τους πρώην ΟΤΑ για να υποβληθούν στη περιφέρεια, ενώ το συνολικό ποσό που ανέρχεται στα 2,1 εκ. Ευρώ μέχρι σήμερα έχουν εξοφληθεί 1,9 εκ. Ευρώ περίπου".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΈΝΑ ΜΕ ΒΑΡΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σαμπαζιώτης μίλησε για "τα πολλά βάρη που έχει ο Δήμος με χρέος  που αγγίζει τα 4 εκ. Ευρώ κυρίως από οφειλές που βαρύνουν το Κράτος και ήδη η Δημοτική αρχή δίνει βάρος στα έσοδα" για να προσθέσει ότι "το 2011 βεβαιώθηκαν 14 εκ. Ευρώ ως βεβαιωθέντα, ενώ στο ταμείο του Δήμου μπήκαν 11 εκ. ευρώ, ενώ το 2011 τα έξοδα ανήλθαν σε 8,5 εκ. ευρώ". Συμπλήρωσε ότι "ο Δήμος κλήθηκε να διαχειριστεί 3 ισότιμες πόλεις σε ένα μεγάλο Δήμο με λίγο προσωπικό και τρομερές δυσκολίες" αναλύοντας τα οικονομικά δεδομένα συγκράτηση δαπανών ώστε να μην διογκωθούν τα ελλείμματα. Ο Αντιδήμαρχος κ. Π. Τσίγγανος υπογράμμισε ότι "το μεγάλο πρόβλημα του Δήμου είναι το έλλειμμα παρελθόντων ετών, οπότε τώρα θα επικεντρώσουμε στην αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων, ΣΑΤΑ, ΕΣΠΑ με έργα μάλιστα που το 2013 θα ανέλθουν στα 4,5 εκ. ευρώ παρά τις οδηγίες του μνημονίου" απαριθμώντας τα έργα όπως η αποχέτευση Φιλιατρών, το Leader το οποίο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, ενώ εξήρε την φιλοτιμία των Προέδρων που συχνά βάζουν χρήματα από τη τσέπη τους για τα χωριά τους...

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη