google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 800 φωλιές για την Καρέτα-Καρέτα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

800 φωλιές για την Καρέτα-Καρέτα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Με τα πρώτα χελωνάκια καρέτα καρέτα να έχουν βγει από τις φωλιές τους τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου και τον αριθμό των φωλιών φέτος να ξεπερνά τα περσινά δεδομένα, συνεχίζεται η ωοτοκία των χελωνών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή αναπαραγωγής της καρέτα καρέτα.
Φυσικά δεν λείπουν και τα προβλήματα που είναι τα συνηθισμένα που αντιμετωπίζουν τα μικρά χελωνάκια πριν φτάσουν για πρώτη φορά στο νερό της θάλασσας. Αυτά έχουν να κάνουν με την φωτορρύπανση και τις φωτιές που ανάβουν στις παραλίες οι παραθεριστές, με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζονται οι χελώνες.
Πάντως τα μέλη του Συλλόγου "Αρχέλων", με την συνδρομή των εθελοντών που από όλο τον κόσμο βρίσκονται στην περιοχή, πέρα από την καταγραφή φροντίζουν και για την ασφάλεια των φωλιών και την προστασία των μικρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί στην περιοχή 751 φωλιές και μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η ωοτοκία. Από κάθε φωλιά που έχει περίπου 120 αυγά θα βγουν 90 περίπου χελωνάκια ξεκινώντας το δύσκολο ταξίδι της επιβίωσης, καθώς μόλις 1 στα 1.000 χελωνάκια που γεννιούνται καταφέρνει να ενηλικιωθεί.
Περισσότερα όμως για την εξέλιξη της φετινής ωοτοκίας μάς είπε η υπεύθυνη του προγράμματος του "Αρχέλων" για την περιοχή της Πελοποννήσου, Παναγιώτα Θεοδώρου: «Σε γενικές γραμμές η ωοτοκία προχωρά πολύ καλά, έχουμε αύξηση των φωλιών σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεν λείπουν τα προβλήματα σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η φωτορρύπανση την νύχτα, ο αποπροσανατολισμός, οι φωτιές στην παραλία, τα γνωστά προβλήματα που συμβαδίζουν με την τουριστική περίοδο. Μέχρι τώρα έχουμε 751 φωλιές όταν πέρυσι είχαμε 700 συνολικά. Είμαστε προς το τέλος πλέον της ωοτοκίας και περιμένουνε να ολοκληρωθεί αυτές τις ημέρες. Τα πρώτα χελωνάκια έχουν βγει από το τέλος Ιουλίου. Ήδη έχουν εκκολαφθεί γύρω στις 40 φωλιές, ενώ χελωνάκια θα βγαίνουν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου με δεδομένο ότι ακόμη συνεχίζουμε και βρίσκουμε φωλιές που χρειάζονται 50-55 μέρες για να εκκολαφθούν.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε έχουν να κάνουν με τον φωτισμό στην παραλία που φοβίζει τις χελώνες και δεν βγαίνουν να γεννήσουν, είτε αποπροσανατολίζονται τα μικρά - προβλήματα που είναι στα συνηθισμένα πλαίσια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα. Από τους κατασκηνωτές που βρίσκονται στην περιοχή έχουμε άτομα που γνωρίζουν, κάποιοι που έχουν άγνοια και κάποιους που δεν τους ενδιαφέρει. Εχουμε αύξηση των κατασκηνωτών και πολλές φορές κατασκηνωτές που για πρώτη φορά κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ, οι οποίοι δεν έχουν τις στοιχειώδεις γνώσεις πώς θα αφήσουν το περιβάλλον και αυτό το οικοσύστημα ανέπαφο, είτε μιλάμε για δάσος είτε για την παραλία ωοτοκίας.
Αυτό το μέρος που μας αρέσει σε όλους και το αγαπάμε όλοι, θα πρέπει να φροντίσουμε να το έχουμε και του χρόνου. Πρέπει να αντιληφθούμε την έννοια της αειφορίας - δηλαδή αυτό που καρπώνομαι αυτή την στιγμή πρέπει να φροντίζω να το καρπώνομαι για πάντα δεν θα πρέπει να κοιτάω να το καταστρέψω μόνο και μόνο για το άμεσο κέρδος. Πρέπει να σκεφτούμε όλοι, δήμοι, περιφέρειες αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, πώς αυτό το μοναδικό και σπάνιο περιβάλλον στο οποίο είμαστε μπορούμε να το καρπωθούμε έτσι ώστε να μας προσφέρει για πάντα».
Σημαντική επισήμανε ότι είναι η προσφορά των εθελοντών με καθημερινές περιπολίες αλλά και εκσκαφές φωλιών, όπου σύμφωνα με την άδεια που έχουν κρατάνε στοιχεία για αυτές. Φυσικά από το σύλλογο πραγματοποιούνται και ενημερώσεις του κοινού, είτε σε διάφορες εκδηλώσεις είτε με την παρουσία μελών του σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Έλευθερία'

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη