google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τριήμερο με Αποκριά και Κούλουμα στην 'Αρκαδιά'

Τριήμερο με Αποκριά και Κούλουμα στην 'Αρκαδιά'

ΜΕ τον δικό τους τρόπο γιορτασαν το τριήμερο της Αποκριάς οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας παρά τον καιρό που ήταν άστατος και εμπόδισε ορισμένες εκδηλώσεις να ολοκληρωθούν αλλά δόθηκε η υπόσχεση ότι οι εκπλήξεις θα έρθουν απο την Άνοιξη. Πιο αναλυτικά στην κεντρική πλατεία της πόλης στήθηκε ένας Παιδότοπος για τα μικρά παιδιά με την παρουσία των γονιών τους αλλά και πολλοί μασκαρεμένοι που το γιόρτασαν δεόντος ενώ λόγω του καιρού δεν κατέστη δυνατόν να οδεύσει ο Καρνάβαλος στο λιμάνι προκειμένου να παραδοθεί στην πυρά. Ωστόσο κανονικά σχεδόν πραγματοποιήθηκε στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας στην πλατεία της Αρκαδιάς η ανβίωση ενός αποκριάτικου εθίμου που αναβιώνει για πρώτη φορά. Πρόκειται για το έθιμο του Φανού με αυτοσχέδια αερόστατα τα οποία μετά απο συλλογική προσπάθεια και αργότερα αφήνονται στον ουρανό για το δικό τους ταξίδι.
Το έθιμο αυτό διεξαγόταν την Κυριακής της Απόκριας, όπου μικροί και μεγάλοι συγκεντρώνονται γύρω από τους «φανούς» –τις καθιερωμένες μεγάλες φωτιές– και τραγουδούν τα παραδοσιακά «ξιανέντροπα» ή «νοικουκυρίσια» τραγούδια.
Την Καθαρή Δευτέρα τα καθιερωμένα κούλουμα γιορτάστηκαν στην παραλία του Αη Λαγούδη με δωρεάν προσφορά σαρακοστιανών, λαγάνες και πολύ κέφι αλλά και νηστίσιμα εδέσματα παρά τις καιρικές συνθήκες που ωστόσο βοήθησαν να αναρριχηθούν πολύχρωμοι χαρταετοί στον ουρανό της περιοχής. Παρών στα Κούλουμα έδωσαν εκτός απο το Δήμαρχο κ. Σαμπαζιώτη, ο Αντιδήμαρχος κ. Γρηγόρης Γκότσης, η Πρόεδρος του Δ.Σ κα Κωνσταντέλου και οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΚΥ που βοήθσαν δεόντως για την τήρηση του εθίμου. ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

2 Σχόλια

Νεότερη Παλαιότερη