google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΜΠΕΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ....

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΜΠΕΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ....

  

TOY ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΥΠΑΡΧΗΓΟΥ ΕΛ.ΑΣ. ε.α.

_Από το βιβλίο του Αειμνήστου πολυαγαπημένου μου αδελφού ΓΙΑΝΝΗ , με τον τίτλο ΑΡΤΙΚΙΟΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ σελ.225 ,και τις δικές μου Αναμνήσεις.

1). ΓΕΝΙΚΑ.: Σήμερα επικρατεί η άποψη , ότι το αμπέλι πρωτοκαλλιεργήθηκε από την εποχή που ο άνθρωπος έπαψε , να ζει νομαδικά.

Κρασί παράγεται σε περισσότερες από 50 χώρες στο κόσμο.Στην Ευρώπη , η Γαλλία , είναι αδιαμφισβήτητα , η χώρα που παράγει τα γνωστότερα και τα πιό φημισμένα Κρασιά.Τα κόκκινα , ροζέ , λευκά και τη σαμπάνια .Όμως και η Ιταλία , η Ισπανία , η Πορτογαλία και η Αυστρία έχουν μεγάλη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και οινοποιία.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη Ευρωπα'ι' κή χώρα , στην οποία καλλιεργήθηκε το αμπέλι.

Στο χωριό μας το ΑΡΤΙΚΙ _ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ , όλες οι οικογένειες είχαν αμπέλι.Μερικές από τις ποικιλίες ήταν: Το καλλιανίτικο , το φιλέρι , το Μοσχοφίλερο , η ασπρούδα , ο Ροδίτης και η μαυρούδα.

Επιτραπέζια σταφύλια " φαγώσιμα / φαγουλάρικα " ήταν : Η φράουλα , το ροζακί , το αητονύχι , ο σιδερίτης , το κέρινο και το cordinaj ( Ευρωπα' ι' κης προέλευσης.)

ΕΔΩ ΟΛΟ https://kyparissialive.blogspot.com/2021/09/blog-post_64.html

Post a Comment

أحدث أقدم