google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ράβε ξήλωνε για τα έργα στην άνω Πόλη

Ράβε ξήλωνε για τα έργα στην άνω Πόλη

Σε σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας τείνει να εξελιχθεί το έργο αποκατάστασης της γκρεμισμένης μάντρας στην ιστορική «Ακραδιά», την Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας. Χθες το πρωί, με εντολή της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, ξεκίνησαν πάλι εργασίες με χωματουργικό μηχάνημα, αλλά ύστερα από λίγο σταμάτησαν κατόπιν παρεμβάσεως της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Θυμίζουμε πως οι εργασίες ξεκίνησαν με χωματουργικά μηχανήματα, τα οποία τη Δευτέρα 8 Μαΐου έπιασαν δουλειά. 
Την ίδια κιόλας μέρα σταμάτησαν με παρέμβαση στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού, επειδή απαιτούνταν υποβολή σχετικού αιτήματος έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, που είναι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου (ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Σημειώνεται πως η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας σε ένα μεγάλο μέρος της έχει ανακηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός (ΦΕΚ 1159/Β/29-12-1979) και αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 347/Β/10-4-1998). Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε αυτήν, γιατί η ιστορία της μετρά περισσότερα από 4.000 χρόνια και μέχρι σήμερα είναι ορατά παντού στοιχεία και μνημεία από όλες τις ιστορικές περιόδους. Για την αποκατάσταση της μάντρας πρέπει να ακολουθηθούν όλα όσα προβλέπει η μελέτη που έχει εκπονηθεί στο πλαίσιο της μελέτης ανάπλασης στην περιοχή της Παλιάς Πόλης Κυπαρισσίας και για την οποία εξεδόθη και υπεγράφη απόφαση έγκρισης από την ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ στις 13 Ιουνίου. Στην απόφαση έγκρισης με Αρ. Πρ.: ΥΠ.ΠΟ.Α/ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ/Φ06-ε/2284 αναφέρονται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις και τονίζεται: 
«Ο Δήμος και ο επιβλέπων μηχανικός να γνωστοποιήσουν στην Υπηρεσία μας την έναρξη των εργασιών. Η εφαρμογή των σχεδίων θα ελέγχεται από την ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ. Το έγγραφο αυτό δεν αποτελεί άδεια εκτέλεσης του έργου, ούτε αντικαθιστά άλλο έγγραφο που τυχόν απαιτείται από άλλη αρμόδια Αρχή ή Υπηρεσία. Η έναρξη των εργασιών σημαίνει πλήρη αποδοχή όλων των όρων που προαναφέρονται, η δε τυχόν παράβαση της απόφασης και των σχεδίων θα επιφέρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο». Θάρρος

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη