google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ας πούμε στα παιδιά την αλήθεια για Χριστούγεννα και ΑγιοΒασίλη

Ας πούμε στα παιδιά την αλήθεια για Χριστούγεννα και ΑγιοΒασίλη

Σύνδρομο του Αγιο-Βασίλη
    Υπάρχει μια πολύ σοβαρή ψυχική πάθηση που είναι υπεύθυνη για πολλά προβλήματα της κοινωνίας. Η πάθηση αυτή ονομάζεται : σύνδρομο του Αγιο-Βασίλη  (για λόγους συντομίας θα το ονομάζουμε στη συνέχεια ως:  Σ.Α.Β).
  Για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται, μπορούμε να πούμε πως το Σ.Α.Β.  όσο αφορά τον αντρικό πληθυσμό λέγεται Σύνδρομο του Πήτερ Πάν, και όσον αφορά τις γυναίκες λέγεται: Σύνδρομο της Σταχτοπούτας..
 Η  θ ε ρ α π ε ί α  για τα δύο αυτά σύνδρομα είναι η  α λ ή θ ε ι α. Η αλήθεια πονά λίγο στην αρχή, αλλά μετά απελευθερώνει, δίνει την χ ε ι ρ α φ έ τ η σ η   σε ολόκληρη την κοινωνία, και στον καθένα μας χωριστά.


Η αλήθεια για τον Αγιο-Βασίλη
 Αγιο Βασίλης δεν υπάρχει, δεν υπάρχει αυτός ο χοντρός Γέρος με τα κόκκινα, που λέει συνεχώς merry Christmas. Δεν μπαίνει από την καμινάδα, ούτε μας χαρίζει ό,τι δώρο του ζητήσαμε. Είναι απλώς ένα διαφημιστικό τρικ της πολυεθνικής coca-cola.


  Υπήρξε όμως ο Μέγας Βασίλειος!!!. Ήταν ένας πολύ καλός Ελληνας ‘παπούλης’ , σπούδασε  ελληνική φιλοσοφία στην Αθήνα, ήταν ένας κοινωνιστής χριστιανός ‘ιερέας’ , που έδωσε όλη την περιουσία του για τους φτωχούς.    Έκανε εράνους, μάζευε χρήματα κυρίως από πλούσιους και ‘έφτιαξε’ πολλά οικοτροφεία, νοσοκομεία , γηροκομεία, σχολεία, και άλλα κοινωνικά ιδρύματα. Ήταν πραγματικά ‘Άγιος’. Μακάρι να έκαναν το ίδιο και οι σημερινοί δεσποτάδες, αντί να φοράνε χρυσά άμφια και καπέλα, και να κυκλοφορούν με λιμουζίνες, και να ορκίζουν πρωθυπουργούς.
Αυτό πρέπει να πούμε στα παιδάκια.
 Αλλά δεν χρειάζεται να τους το πούμε το βράδυ της πρωτοχρονιάς, ας τους το πούμε μια άλλη μέρα, όταν τους ξαναδώσουμε πάλι ένα δώρο. Θα τους αποκαλύψουμε  πως το δώρο το δίνει ο μπαμπάς, η μαμά, ή ο θείος  ή η γιαγιά, κάποιος που υπάρχει. Κι ας τους πούμε πως υπάρχουν κι άλλα εκατομμύρια παιδάκια σε φτωχά μέρη στον κόσμο που υποφέρουν, δεν έχουν ούτε φαγητό, ούτε νερό, και πρέπει όλοι εμείς σήμερα  να σώσουμε  αυτά τα παιδιά. Πρέπει να μοιάσουμε στον καλό Αγιο-Βασίλη, και να τον ξεπεράσουμε!!!.


Το σύνδρομο έχει παρενέργειες
Λέγοντας στα παιδιά ψέματα από τόσο μικρή ηλικία είναι σαν να τα εθίζουμε στα ναρκωτικά. Τα μαθαίνουμε να ελπίζουν σε κάτι ψεύτικο, τους μαθαίνουμε να λένε ψέματα, να ζουν με τα ψέματα, να ελπίζουν στον θεό που θα τους σώζει σε κάθε δύσκολη στιγμή, τα μαθαίνουμε να είναι υπάκουα, να είναι απαθή, να είναι χαζά . Τα κάνουμε πρόβατα, έτοιμα για να τα φάνε οι λύκοι της ζωής. Αυτά τα παιδιά όταν μεγαλώσουν  θα ψηφίζουν τους ίδιους πολιτικούς, έστω κι αν ξέρουν πως λένε όλοι τους ψέματα. Θα γίνουν σαν κι εμάς που μεγαλώσαμε έτσι.


 Αν ένας είναι αγοράκι, μεγαλωμένο με το Σ.Α.Β., ποτέ δεν θα γίνει άντρας, θα είναι συνεχώς μαμάκιας. Θα ερωτευτεί υποσυνείδητα τη μάνα του, θα ψάχνει να βρεί για γυναίκα του μία που να της μοιάζει, (μου θυμίζεις τη μάνα μου, γι αυτό και σ αγαπάω…), θα την υπεραγαπά και θα τη ζηλεύει , και στο τέλος θα αποτύχει ως σύζυγος και ως πατέρας.
Για να ξεπεράσει το ‘παιδί’ που έχει μέσα του, θα ενεργεί σπασμωδικά. Θα φανατίζεται με την πολιτική και το ποδόσφαιρο, θα τρέχει με το αυτοκίνητο για να επιδείξει τον ανδρισμό του. Πολύ πιθανό να ασκήσει βία προς τις γυναίκες για να δείξει πως έγινε επιτέλους ‘άντρας’. Θα θέλει μεν να έχει αυτός φιλενάδες, αλλά να μην έχει η γυναίκα του φίλο, αφού γι αυτόν είναι ιερή σαν τη μάνα του.


 Αν είναι κοριτσάκι, τότε αυτό το δώρο που θα του φέρει ο Αγιο-Βασίλης, θα του καταστρέψει όλη τη ζωή του, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολη.  Θα ψάχνει συνεχώς να βρεί τον πρίγκηπα, αυτόν που δεν υπάρχει. Θα κάνει ‘νάζια’ και ‘τρυφερότητες’ στον πατέρα της -και μετά στον άντρα της-, για να της ψωνίζει ρούχα, για να της δίνει χαρτζιλίκι. Θα μάθει πως λέγοντας ψέματα, θα καταφέρνει αυτό που θέλει. Θα ψάχνει έναν άντρα σαν τον Αγιο-Βασίλη, έναν που να έχει εξουσία, έναν που θα της δίνει δώρα ‘εξ ουρανού’, τα αγαθά δεν βγαίνουν με την προσευχή, όχι με την εργασία. Θα ψάχνει διαρκώς τον πλούσιο, θα αφήσει τον άντρα της και τα παιδιά της για έναν πλούσιο ή και για έναν πιο καλό εραστή.  Θα παραμένει ‘σταχτοπούτα’, συχνά ανοργασμική, δεν θα γίνει ποτέ ώριμη γυναίκα.
 Μερικές ερωτεύονται  ακόμα και παπάδες και μητροπολίτες, αφού μοιάζουν με τον γέρο Αγιο-Βασίλη. Ίσως έτσι εξηγείται που συχνάζουν στις εκκλησίες περισσότερο οι γυναίκες παρά οι άντρες. Τελικά,  το Σ.Α.Β., όπως και το σύνδρομο της σταχτοπούτας, είναι ένα   θ ρ η σ κ ε υ τ ι κ ό    σ ύ ν δ ρ ο μ ο…


Η αλήθεια για τα Χριστούγεννα   
Ό,τι είναι το Σ.Α.Β.  για τα μικρά παιδιά, είναι και τα Χριστούγεννα για τους μεγάλους, οι οποίοι κι αυτοί πάσχουν από το : σύνδρομο των Χριστουγέννων.
Είναι σαν να αυτο-τιμωρούνται για τα ψέματα που έλεγαν στα παιδιά.
Δεν υπήρξε ο μικρός Χριστούλης  όπως μας τον περιγράφουν τα 2 ευαγγέλια του Ματθαίου και του Λουκά. Δεν υπήρξε η παρθενογένεση, δεν υπήρξε η φάτνη,  οι μάγοι, το αστέρι, κλπ. Όλα όσα αναφέρονται στα ευαγγέλια για την ζωή του Ιησού έως 12 ετών είναι όλα μύθος, κατασκευασμένα μετά. Υπήρξε αρχικώς ένα ευαγγέλιο, το 4ο , που έγραψε ο Ιωάννης, ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού, και το ευαγγέλιο αυτό ξεκινά από την Βάπτιση του Ιησού σε ηλικία 28-29 ετών.  Τα άλλα 3 ευαγγέλια συντάχθηκαν αργότερα, αφού πήραν πολλά συμβάντα και παραβολές από το ευαγγέλιο του Ιωάννη.  
  Ο Χριστός γεννήθηκε 3-5 χρόνια π.Χ., έτσι μας λένε οι επιστήμονες και θα έπρεπε όλοι να το γνωρίζαμε. Δεν γεννήθηκε στις 25 Δεκέμβρη, αυτό το όρισαν οι παπάδες 300 χρόνια μ.Χ. για να συμπέσει με το χειμερινό ηλιοστάσιο. Μιλούσε ως ‘μητρική’ γλώσσα τα ελληνικά, και δευτερευόντως τα Αραμαϊκά. Είχε Ελληνική παιδεία, και μάλλον είχε και καταγωγή ελληνική.  Ο Ιησούς ήταν ένας πολύ ξύπνιος και χαρισματικός άνθρωπος, είχε θεραπευτικές ιδιότητες, ήταν ασπούδαχτος γιατρός. Αλλά ήταν και θεωρητικός του κοινοτισμού, αυτό που στην αγγλική γλώσσα λέγεται κομμουνισμός (commune=κοινό). Ήταν ένα ιδιότυπο είδος ειρηνικού επαναστάτη. Δημιούργησε ολόκληρο κίνημα για να μοιράζουν την περιουσία και να βοηθάνε τους φτωχότερους. Υπερασπιζόταν τις γυναίκες και γενικά τους καταπιεσμένους. Ήταν αντίθετος με τους ιερείς και το ιερατείο της εποχής του. Ήθελε να καταργήσει τις θρησκείες και απλώς όλοι να κάνουμε καλές πράξεις. Και δεν ήθελε να τον δοξάζουν και να τον πιστεύουν, διότι είπε πως όποιος πιστεύει σ αυτόν (στη θεωρία του) θα κάνει τα ίδια έργα που έκανε κι αυτός (θαύματα και θεραπείες) και ακόμη περισσότερα. (κατά Ιωάννη 14:12)
Αυτά πρέπει να πουν στα μικρά παιδιά για το Χριστό. Και να τα παρακινήσουν όταν μεγαλώσουν να τον φτάσουν και να τον ξεπεράσουν…


Γιατί οι ευρωπαίοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, ενώ εμείς  την Ανάσταση?


Οι Ευρωπαίοι-Αμερικάνοι-καθολικοί-προτεστάντες κλπ, δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τα μυστηριακό και κοινοτικό πνεύμα του χριστιανισμού.  
 Ενώ ο Χριστός λέει να πουλήσουμε την περιουσία μας και να μοιράσουμε τα χρήματα στους φτωχούς, αυτοί δεν κερνάνε ούτε καφέ, ούτε και τον καλύτερο φίλο τους! Έχουν το λεγόμενο ‘γερμανικό σύστημα’ . Είναι για γέλια η φράση: η καγκελάριος. Μέρκελ εξελέγη πρόεδρος στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα!!!  Ο χριστιανισμός είναι αντίθετος με κόμματα , και εχθρεύεται  το κεφάλαιο ‘σαν τον διάολο’.
 Οι Ευρωπαίοι είναι απολίτιστοι και επικίνδυνοι, δεν έχουν ‘γρι’ φιλότιμο.
Μην ξεχνάμε πως Γερμανο-Αγγλο-Γάλλοι Σταυροφόροι  πριν 9-10 αιώνες έκαναν πολλές σταυροφορίες-πολέμους. Με πρόσχημα να καταλάβουν τους αγίους τόπους κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν στο δρόμο τους, δηλαδή κυρίως κατέστρεψαν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Οι ίδιοι κατάστρεψαν πριν 70 χρόνια την Ελλάδα, και χωρίς φιλότιμο συνεχίζουν και σήμερα τον ίδιο οικονομικό πόλεμο.      
 Η Ευρώπη βρίσκεται στην παιδική της ηλικία, λόγω κι αυτή του Σ.Α.Β..  Η μισή Ευρώπη έχει ακόμα βασιλιάδες, πρίγκιπες, πριγκίπισσες. Ανέχονται ό,τι νόμο τους πασάρει η εξουσία, η διαφορά πλούσιου και φτωχών είναι τεράστια.
 Συμπεριφέρονται σαν μικρά παιδάκια γι αυτό και τους εκφράζει η παιδική και συγχρόνως εμπορική γιορτή των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς..  Στολίζουν τα λαμπιόνια των Χριστουγέννων ήδη από την 1 Δεκεμβρίου!!! Τρώνε το πλούσιο τραπέζι τους χαζεύοντας τηλεόραση!!! Ανάλατοι άνθρωποι, ανάλατη άνοστη γιορτή.  Και φαίνεται αυτό πολύ καθαρά στα άχαρα χριστουγεννιάτικα τραγούδια , που είναι τραγούδια για μικρά παιδιά.
 Για όλους αυτούς τους λόγους ‘έφαγαν’ το παραμύθι των χριστουγέννων, το έκαναν μεγάλη γιορτή και μας τα φόρεσαν –δυστυχώς- και στην Ελλάδα.  Σε λίγα χρόνια που θα μιλάμε όλοι αγγλικά, δεν θα  λέμε καν την ευχή : καλά χριστούγεννα, καλή χρονιά.  Θα λέμε όλοι:  μέρρυ κρίστμας…


  Δεν μπορούν να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι το μυστήριο της ανάστασης, διότι δεν ζουν στην όμορφη ελληνική φύση η οποία τον Μάρτη -Απρίλη οργιάζει και σε μεθά. Οι Ελληνες γιόρταζαν την άνοιξη, πολύ πριν έρθει ο Χριστιανισμός. Αυτό γιορτάζουν και τώρα, τον Διόνυσο και τον Άδωνη που αναγεννάται.
  Να η διαφορά Ελλάδας και Ευρώπης: Αυτοί γιορτάζουν μια εμπορική γλυκανάλατη γιορτή, ενώ εμείς την ομορφιά της φύσης, τη χαρά της ζωής.Έχουν ως βάση την ξερή λογική του Ντε Καρτ και του Χέγκελ, ενώ εμείς το συναίσθημα…


  Για να καταλάβουμε την διαφορά ‘κουλτούρας’ Ευρωπαίων και Ελλάδας, μπορούμε να δούμε παραλλήλως γιατί αυτοί γιορτάζουν τα γενέθλια, ενώ εμείς την ονομαστική εορτή.  Στην Ελληνική γλώσσα κάθε όνομα έχει σημαντικό νόημα και έχει ιστορία. Αν το όνομα είναι αρχαιοελληνικό , μας θυμίζει έναν εξαίρετο μύθο της Μυθλογίας. Αλλά κι αν είναι χριστιανικό το όνομα, πάλι μας θυμίζει τον ομώνυμο Άγιο που μαρτύρησε και έδωσε τη ζωή του για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ελευθερία.  Το ονόματα των Ευρωπαίων, όπως και όλες οι λέξεις τους, δεν σημαίνουν τίποτα, είναι σαν να μιλάνε με αριθμούς… Γι αυτό και δεν γιορτάζουν το όνομα, και το μόνο που τους μένει είναι τα γενέθλια. Νομίζουν πως ο χρόνος είναι κυκλικός, και βλέπεις το αστείο θέαμα να είναι ένας γέρος 80 χρονών και η γρηά γυναίκα του 70, και γιορτάζουν μαζί τα 150 τους χρόνια, και λένε το χαζό τραγουδάκι: ‘happy birthday’ . Ουάου!!!


Πώς θα θεραπευτούμε από τα θρησκευτικά σύνδρομα?
Ας κάνουμε δώρα όλο το χρόνο, σαν να είναι ‘κάθε μέρα γιορτή’ . Ας ερευνήσουμε την ιστορική αλήθεια όπως την λένε οι εγκυκλοπαίδειες, όχι όπως τη λένε οι ιερείς.  Ο μέγας ελληνιστής και ελευθερωτής ψυχών, ο Νίτσε, θα φανεί πολύ χρήσιμος. Αρκεί κάποιος να διαβάσει 1-2 σελίδες από τα βιβλία του για να λεφτερωθεί.
 Εδώ ας αναφέρουμε μιά πολύ χρήσιμη  φράση του Χριστού που λίγοι γνωρίζουν. Είχε πει στους φανατισμένους φαρισαίους, που δεν τον πίστευαν.  Γνώσεσθε την αλήθεια ,και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς. = Θα γνωρίσετε την αλήθεια, και θα ελευθερωθείτε.  Δηλαδή ο μύθος, το παραμύθι, είναι ψέμα και μοιάζει με φυλακή. Ενώ η αλήθεια απελευθερώνει. Και είναι συγκινητική η στιγμή που κάποιος ενηλικιώνεται, αφήνοντας τα παραμυθάκια της παιδικής ηλικίας…
 Υπάρχει ένα εξαίρετο ‘σονέτο’ που έγραψε ο επτανήσιος Λορέντζο Μαβίλης, που είναι σχετικό με το θέμα μας, και σας το αφιερώνουμε . Έχει το βαρύγδουπο τίτλο:
ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ


Του μυστηρίου ανασήκωσε την πέτρα
και μη σκιαχτείς το δάγκωμα του αστρίτα,
Την αλήθεια ακατάπαυστα αναζήτα
και ιδές αν είναι ,ως λεν, ψυχοπονέτρα.


Μία μία τες σαγιτιές του πόνου μέτρα
και άγρυπνος τες πληγές πού ανοίγουν κοίτα.
μηνύτρα φτάνει η κάθε μια σαγίτα
απ’ της άσπλαχνης Μοίρας τη φαρέτρα.


 Καί  ά βρείς που ο πόνος είναι η μόνη αλήθεια,
 τότες απ’ τ’ αντρειωμένα σου τα στήθια
 γδύσου την ταπεινότη της ορφάνειας.


Στης Ομορφιάς, στης Δύναμης τη γλύκα,
 με αλαλητό χαράς και περιφάνειας
 γίνε Θεός σου και τη Μοίρα νίκα.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ


υστερόγραφο:
Πρίν λίγα χρόνια στη Βρετανία τιμώρησαν πειθαρχικώς ένα Δάσκαλο στο Δημοτικό σχολείο ή στο νηπιαγωγείο που αποκάλυψε απότομα στα παιδάκια πως δεν υπάρχει Αγιο Βασίλης ,με αποτέλεσμα μερικά απ αυτά να πάθουν ένα μικρό σόκ.  Συμφωνούμε πως έπρεπε να τιμωρηθεί ελαφρώς, διότι θα έπρεπε να βρεί έναν καλύτερο τρόπο, να το μην το πει κατά τις γιορτές, αλλά λίγες μέρες μετά.  
 Αλλά αν αυτός τιμωρήθηκε μια φορά, οι γονείς των παιδιών που τα κοροϊδεύουν, όπως και όλη η ψευτοκοινωνία , αυτή πόσο πρέπει να καταδικαστεί??.
 Οι εξελίξεις των πραγμάτων είναι η καταδίκη τους. Ο κόσμος ξυπνάει, και μάλιστα πολύ απότομα…
 Οι γιορτές και τα παραμυθάκια χρειάζονται σε τόσο μικρό βαθμό, όσο το αλατοπίπερο στο φαγητό…

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη