google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Το μεγαλύτερο νησί δυτικά της Μεσσηνίας, η Πρώτη! να μην πουληθεί, να μην χτιστεί

Το μεγαλύτερο νησί δυτικά της Μεσσηνίας, η Πρώτη! να μην πουληθεί, να μην χτιστεί

  
 Το όνομά  ΠΡΩΤΗ είναι αρχαίο, και μάλλον προέρχεται από τον Πρωτέα, γιό του Θεού της θάλασσας Ποσειδώνα, κατά τη Μυθολογία. Την αναφέρει ο ιστορικός Θουκυδίδης.
    Είναι το στολίδι της Μαραθούπολης και των Γαργαλιάνων.  Απέχει περίπου 1,5 μίλι από τη στεριά, κι έχει έκταση 3 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα…
  Είναι μεν καταπράσινο, αλλά είναι άνυδρο και έχει μείνει ακατοίκητο…
 Υπάρχει εκεί  μόνο ένα έρημο Μοναστήρι, χτισμένο πάνω σε αρχαίο Ναό της Αρτέμιδος!.  Υπάρχουν αρκετά κτίσματα στο μοναστήρι που μπορούν να φιλοξενήσουν και 50 και 100 και παραπάνω ανθρώπους. Είναι κρίμα που το νησί αυτό είναι ακατοίκητο.

  Η ιστορία του νησιού χάνεται στα βάθη των αιώνων.  Υπάρχουν τείχη και ακρόπολις με πολύ μεγάλες πέτρες, όπως έχτιζαν οι ‘γίγαντες’ αρχαίοι Ελληνες, οι ‘μηκυναίοι’.  Υπάρχουν επίσης πολλά ερειπωμένα γκρεμισμένα μικρά κτίσματα, που ήταν προφανώς ασκηταριά επί κατά τους χριστιανικούς χρόνους, σαν τα ψευτοκάλυβα που έχουν οι ασκητές στο Άγιο Όρος…
 

 Πού ανήκει η νήσος Πρώτη?  

• -- Μερικοί λένε πως είναι ιδιοκτησία της Μητρόπολης Τριφυλίας, αφού το μικρό και έρημο μοναστήρι που υπάρχει εκεί υπάγεται διοικητικώς στο Δεσπότη.
•--Άλλοι λένε πως: ναι μεν το μοναστήρι υπάγεται στη Μητρόπολη, αλλά το υπόλοιπο νησί ανήκει στο Δήμο Τριφυλίας και μπορεί να το δώσει για να χτίσουν βίλες.
• --Άλλοι λένε πως όλο το νησί ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και μπορεί να το πουλήσει, μαζί και με το μοναστηράκι του, σε κάποιον ματαιόδοξο πλούσιο, σαν τον Ωνάση, σαν όλους τους πλούσιους που έχουν όνειρο ένα καταδικό τους νησί.

------Λίγα χρόνια παλαιότερα,  επί προηγούμενου Μητροπολίτη, είχαν πάει στη Μητρόπολη Τριφυλίας (που εδρεύει στην Κυπαρισσία)  ‘κάτι αμερικάνοι, μια εταιρεία, και ήθελε να νοικιάσει προς εκμετάλλευση όλο το νησί για 60 χρόνια’. Ήταν έτοιμοι να τους το δώσουν ‘με το αζημίωτο’, δηλαδή με πολλά λεφτά μίζα, σαν να πουλάνε το χωράφι του παππού τους.    Αλλά ξεσηκώθηκε ο τότε Δήμος Γαργαλιάνων και το θέμα σταμάτησε. Αν ήταν να πάρουν τις μίζες οι παρατρεχάμενοι του προηγούμενου Δεσπότη, καλύτερα να το πουλούσαν οι πιο κοντινοί Γαργαλιανιώτες και να έπαιρναν αυτοί τα λεφτά… Το νησί στάθηκε τυχερό από αυτήν την έριδα και δεν πουλήθηκε.

 Τώρα ,όμως, ξανάρχεται στον ορίζοντα το θέμα της πωλήσεως του Νησιού από το Ελληνικό Κράτος  σε ιδιώτη ή σε εταιρεία. Ίσως το πάρει ζάπλουτος για να χτίσει εκεί τη βίλα του, ίσως το πάρει εταιρεία για να χτίσει εκεί υπερσύγχρονο ξενοδοχείο, ‘αλά Κωνσταντακόπουλου’…

Όλα αυτά είναι λάθος.


Το νησί πρέπει να παραμείνει όπως είναι. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές.

  1. Να αναπαλαιωθεί το μοναστήρι. Να πάνε εκεί πολλοί Καλόγεροι, ή έστω φύλακες και εργάτες.  Να προσφέρουν νερό, καφεδάκι, τσιπουράκι, φιλοξενεία, και δυνατότητα διανυκτέρευσης στους επισκέπτες-προσκυνητές.
  2.  Τακτικό δρομολόγιο από Μάραθο με μεγάλο καΐκι.
  3.  Να ‘χτιστούν’ στο νησί  10-20 μικρές  ξύλινες ή πέτρινες λιτές καλυβούλες σαν ασκηταριά, σαν μικρό δωμάτιο με λίγες βασικές ανέσεις.  Μικρό μονοπατάκι από τη μία στην άλλη, ώστε να μπορούν ακόμα και ζευγαράκια να μένουν για μια νύχτα δίπλα στο κύμα.
  4. Η Πρώτη πρέπει να γίνει σαν την χερσόνησο του Αγίου Όρους, η φύση πρέπει να μείνει παρθένα. Όχι στα αυτοκίνητα, όχι στο τσιμέντο. Όχι και στον ηλεκτρισμό, ας βάλουν πάνελ για να έχουν από τον ήλιο ρεύμα για φωτισμό ή ας βάλουν και μια μικρή ανεμογεννήτρια.


 Η Νήσος Πρώτη ανήκει στα ψάρια της που την περιτριγυρίζουν. Ανήκει στα αποδημητικά πουλιά που ξεκουράζονται στα κλαδιά των δέντρων της. Ανήκει και στα φίδια, στους σκορπιούς και στα μυρμήγκια της.
 Σε καμία περίπτωση δεν είναι ιδιοκτησία της Μητρόπολης και των Παπάδων , ούτε είναι ‘περιουσία’ του Δήμου, ή ακόμα και του Κράτους.
   Δηλαδή με δυό λόγια   δ ε ν    π ω λ ε ί τ α ι    ! ! !.


antoniosantonopouloskyparissia

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη