google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΣΥΚΙΑ: ιερό δέντρο (μετα την ελιά)

ΣΥΚΙΑ: ιερό δέντρο (μετα την ελιά)

Αν η ελιά είναι το ιερότερο δέντρο για αυτά που μας προσφέρει , η συκιά έρχεται αμέσως μετα, και μάλιστα την ξεπερνά την ελιά σε πολλους τομείς: καρποφορεί εντελώς μονη της, και μας δίνει τον καρπό της χωρίς δικο μας κόπο. Δεν θέλει ουτε κλάδεμα, ουτε ράντισμα, ουτε πότισμα. Απλώνεις το χερι και τρως το σύκο, ακόμα και με τη φλούδα! Μπορείς ,επίσης, να φτιάξεις μαρμελάδα, γλυκό, κρασί (συκιτης οίνος) , και ξύδι! Μπορείς να το αποξηράνεις , και να το διατηρείς για χρόνια. Είναι πλήρης τροφή.
   Εκτός αυτών έχει τον ευκολότερο τροπο πολλαπλασιασμού. Κόβεις ενα κλαρί, το μπηγεις στη γη ( Φλεβάρη-Μάρτη μήνα)και σε λιγα χρόνια γίνεται κανονική συκιά.
   Εστω και τώρα, τέλη Μαρτίου, μπορεί ο καθένας να βάλει στο χωράφι του πολλές συκιές, αυγοσυκιές, μαυροσυκιές, βασιλικές, μεθωνιτικες, κλπ, και θα έχει σύκα απο Ιούνιο έως και Δεκεμβριο! Ένας που είναι 15-20 χρονων δεν χρειαζεται να σπουδάσει, ουτε να εργαστεί στη ζωή του, αρκεί να φυτέψει Μάρτη μήνα 30-50 συκιές. Θα έχει σε 5 χρόνια σταθερό εισόδημα για όλη του τη ζωή.  Η καλλιέργεια επιδοτείται.
  Για να πάρει, όμως, τιμή ο καρπός, το σύκο, πρεπει εμείς οι καταναλωτές να το προτιμούμε όπως κανουν οι Ευρωπαίοι που ξέρουν την αξία του.
   Δυστυχώς οι νεοέλληνες είναι κομπλεξικοί, προτιμούν τα γαριδάκια, τα πατατακια και τα μπισκότα, απο ενα σύκο. Ποσο ανάξιοι απογόνοι των αρχαίων! Οι οποίοι είχαν φτιαξει νομο που απαγορευόταν η εξαγωγή των σύκων, τόσο περιζήτητα ηταν απο τοτε. Όποιος φανέρωνε τους εμπόρους-εξαγωγείς λεγόταν συκοφάντης! Απο κει βγήκε η λεξη.
   Εμείς ,όμως, θα βάλουμε πολλές συκιές , θα τρώμε εμείς οι μερακλήδες, και θα κάνουμε και εξαγωγές . Κι άσε τους κουτούς να τρώνε 'πλαστικές' βλαβερές τροφές, και να μας συκοφαντουν για ψευτοοικολόγους...
   Αντώνης Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία 22-3-2015

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη