google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Συνεργασία για τον τουρισμό στη Μεσσηνία: Προορισμός 4 εποχών

Συνεργασία για τον τουρισμό στη Μεσσηνία: Προορισμός 4 εποχών

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο πως οι κλίνες είναι περιορισμένες, καθώς οι όποιες επενδύσεις γίνονται με αργά βήματα λόγω των οικονομικών συνθηκών, εκείνο που επιδιώκουν μικρές και μεγάλες μονάδες, σε όλες τις περιοχές του νομού, είναι η προσέλκυση επισκεπτών και το χειμώνα, και σ’ αυτό συμβάλλει καθοριστικά ο εναλλακτικός τουρισμός, με το κύριο βάρος να πέφτει στον συνεδριακό.
Ωστόσο η τουριστική συνείδηση και η απόκτηση νοοτροπίας που θα «καλωσορίσει» τον επισκέπτη θεωρούνται επιβεβλημένες, με αναγκαία την εκπαίδευση σε κάθε κλάδο που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό: Είτε αν πρόκειται για καταστήματα που πρέπει ν’ ανοίξουν Κυριακές και αργίες, είτε για τον ταξιτζή που θ’ αποφασίσει να βάλει Wi Fi στο ταξί του.


- Ο Σπύρος Λαγωνικάκος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας  αναφέρεται στις κινήσεις της Ενωσης και όχι μόνο, με στόχο να αξιοποιηθεί τουριστικά η χειμερινή περίοδος στην περιοχή μας, αν και ο μικρός αριθμός κλινών περιορίζει σημαντικά το πλήθος των επισκεπτών. Αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη. Οι ξενοδόχοι το καλοκαίρι μπορεί να μην έχουν δωμάτια ελεύθερα για τους πελάτες τους, αλλά το χειμώνα δίνουν μάχη για να συντηρήσουν τις άδειες μονάδες τους. Ετσι γίνονται επαφές και για εισερχόμενο και για εσωτερικό τουρισμό και μέσα στο 2015 αναμένεται να ξεκινήσει συνεργασία με Σκανδιναβούς για τους μήνες μετά τη θερινή σεζόν. Επίσης, γίνονται σκέψεις για μείωση των τιμών το χειμώνα και περισσότερη προβολή της περιοχής.
Αναφερόμενος γενικότερα στην υφιστάμενη κατάσταση, παρατηρεί πως όσα εξελίσσονται σε επίπεδο οικονομίας δεν άφησαν κάποιο παράθυρο ανοιχτό και τα πράγματα είναι δύσκολα μέχρι τώρα. Το Πάσχα ευελπιστεί να κυλήσει καλύτερα.
Αναφερόμενος στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» που εκπροσωπεί, παρατηρεί πως έχουν γενικά μειωθεί ακόμα και οι εκδρομές, όπως ΚΑΠΗ, συλλόγων κ.λπ. Σημαντικά όμως γενικότερα έχουν βοηθήσει τα συνέδρια και άλλες αθλητικές διοργανώσεις.

- Δημοσθένης Κορδοπάτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Καταλυματιών Μεσσηνιακής Μάνης είναι αισιόδοξος για τη φετινή σεζόν και γενικότερα. Ωστόσο τονίζει τις υποχρεώσεις και των αρμοδίων φορέων, όπως του δήμου, πέρα εκείνες των ιδιωτών:
«Ο τουρισμός, αυτός ο μοναδικός κλάδος οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής μας που δεν έχει ακόμα επηρεαστεί τόσο πολύ από την κρίση, θα μας βγάλει και φέτος ασπροπρόσωπους.
Ολοι οι οιωνοί είναι καλοί για την Μεσσηνιακή Μάνη. Δεν είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι, αλλά δείχνει ότι θα είναι μια καλή χρονιά. Δεν πιστεύουμε τα υπερβολικά νούμερα που μας «σερβίρει» η Στατιστική Υπηρεσία κάθε χρόνο, αλλά προσγειωμένα πιστεύουμε ότι και αυτή την τουριστική περίοδο θα πάμε καλά.
Δεν θα διακινδυνεύσουμε προβλέψεις και ποσοστά αύξησης. Οι κρατήσεις όμως λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου  δείχνουν ότι στην περιοχή της Μάνης θα είμαστε μάλλον λίγο καλύτερα από πέρυσι και αυτό διότι η Μεσσηνιακή Μάνη βασίζεται πιο πολύ σε ξένους τουρίστες, Αγγλους κατά το μεγαλύτερο ποσοστό αλλά και Βορειοευρωπαίους που δεν τους έχει επηρεάσει η κρίση.
Βασίζεται όμως -εκτός από την ομορφιά του τόπου μας- και στον επαγγελματισμό των τουριστικών επαγγελματιών και ειδικά των καταλυματιών που έχουν καταφέρει να έχουν επαναλαμβανόμενους επισκέπτες που δεν χορταίνουν να έρχονται πάλι και πάλι στις επιχειρήσεις μας.
Ενας τουριστικός τόπος είναι υποχρεωμένος να εξελίσσεται συνεχώς. Η εξέλιξη αυτή συντελείται σε δυο βασικούς τομείς: Κατά πρώτον εντός της επιχείρησης που είναι υπεύθυνος ο καταλυματίας. Εδώ έχει γίνει πολύ καλή δουλειά τα τελευταία χρόνια, με αισθητή βελτίωση των επιχειρήσεων λόγω των πολλών νέων καταλυμάτων αλλά και των  ανακαινισμένων παλαιών.
Το πρόβλημά μας όμως είναι στο δεύτερο, τον εκτός της επιχείρησης τομέα, που είναι υπεύθυνος ο δήμος και άλλες κρατικές υπηρεσίες. Εκεί τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Οι υποδομές είτε δεν υπάρχουν π.χ. βιολογικός (ευτυχώς έχουν οι επιχειρήσεις) είτε είναι υποτυπώδεις π.χ. δρόμοι, προσβάσεις, εμφάνιση κοινοχρήστων χώρων.
Είχαμε φτάσει στο σημείο να είμαστε ευχαριστημένοι που κάποια στιγμή μάζευαν τα σκουπίδια!!!. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι νοικοκυριό. Ελπίζουμε η νέα δημοτική αρχή να μην ακολουθήσει την τακτική του "δεν έχω λεφτά, δεν κάνω τίποτα, είμαι δικαιολογημένος".
Ας παραδειγματιστούμε από το Δήμο Καλαμάτας. Εχουμε ακούσει πολλούς να λένε ότι στην Καλαμάτα γίνονται έργα βιτρίνας! Μα αυτά χρειαζόμαστε. Οι δρόμοι, οι πλατείες και οι παραλίες μας είναι το σαλόνι μας. Τα θέλουμε τα έργα βιτρίνας. Ποιος αγοράζει αν δεν δει μια όμορφη βιτρίνα; Αυτά θέλει ο τουρίστας: φιλοξενία, ομορφιά, καθαριότητα, όλα αυτά δεν κοστίζουν πολλά, άλλωστε αυτά που πληρώνουν οι επιχειρήσεις μας είναι αρκετά. Στην περιοχή μας πρέπει να γίνουν πολλά. Από τα κυριότερα όμως -δεδομένης της κρίσης- είναι να βελτιωθούν η καθαριότητα και η ασφάλεια και να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια στην βελτίωση της εμφάνισης και της αισθητικής των κοινοχρήστων χώρων μας».

- Ο Κώστας Αγγελόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας αναφέρει: «Η εικόνα συνοψίζεται σε δυο όψεις του νομίσματος: Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στην Ελλάδα από ευρωπαϊκές αγορές. Παράλληλα ένας διάχυτος προβληματισμός που τροφοδοτείται σε πολλές περιπτώσεις από ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφορικά με την κατάσταση της Ελλάδας σε συνάρτηση με την οικονομική αβεβαιότητα. Είναι γεγονός ότι μετά τις εκλογές υπάρχει σημαντική μείωση στη ροή των κρατήσεων».
Οσον αφορά στο τι περιμένουμε φέτος, όπως λέει έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και νέες αγορές, όπως Πολωνοί, Γάλλοι, Ολλανδοί και Σκανδιναβοί». Αλλά τα πάντα θα κριθούν, όπως φαίνεται, σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ευελπιστούμε όλα να πάνε καλά και να ξεπεραστεί το κλίμα αβεβαιότητας».
Οι προτάσεις του για τη βελτίωση της κατάστασης είναι: «Πρέπει να υπάρξει συστράτευση των τοπικών επαγγελματιών αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης για χάραξη κοινής πορείας στα θέματα του τουρισμού. Αλλά και άμεσα για την καθημερινότητα των επισκεπτών που αλλοιώνουν αρνητικά την εικόνα του προορισμού και ταλανίζουν  το σύνολο των επαγγελματιών». 'Ελευθερία'

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη