Η ανησυχία για το ελαιόλαδο και το κλειδί της Ισπανίας

Εκείνο που δεν μπορούν να χωνέψουν είναι πώς γίνεται να υπάρχει επίσημη εκτίμηση για μείωση της παραγωγής κοντά στο 40% και οι τιμές να μένουν καθηλωμένες στα περσινά περίπου επίπεδα. Φυσικά οι εξηγήσεις είναι απλές στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία και ειδικά σε έναν κλάδο όπου πολλά εξαρτώνται από την παραγωγή μιας χώρας, αυτή της Ισπανίας. Ας παρακολουθήσουμε καλύτερα τα στοιχεία από την πρόσφατη έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ σχετικά με το ελαιόλαδο που δίνουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Σε σχέση με τη διαμόρφωση των τιμών σε αυτή σημειώνονται τα εξής: «Σε γενικές γραμμές οι τιμές παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ακολούθησαν τις τάσεις στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης την περίοδο 2010/11, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν κατά μέσο όρο τα 2,01 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια την περίοδο 2011/12 μειώθηκαν ακόμη περισσότερο φθάνοντας κατά μέσο όρο μόλις μετά βίας τo 1,90 ευρώ το κιλό, ενώ από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2012 άρχισαν να ανακάμπτουν φθάνοντας το Νοέμβριο 2012 τα 2,40 ευρώ το κιλό.
Τελικά οι τιμές για την περίοδο 2012/13 κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στα 2,40 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις για την περίοδο που διανύουμε 2013/14 οι τιμές παραγωγού θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 2,60 ευρώ το κιλό, αυξημένες κατά 8% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης περιόδου». Αυτή την πορεία θα πρέπει να την συνδυάσουμε με την εξέλιξη της παραγωγής για την οποία η έκθεση αναφέρει: «Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις περιόδους 2012/13 και 2013/14, όπου παρατηρούμε την μεγάλη σχετική διακύμανση της ισπανικής παραγωγής η οποία την περίοδο 2012/13 ήταν λιγότερο και από το μισό των προηγούμενων περιόδων και σύμφωνα με τις προβλέψεις, την περίοδο 2013/14 θα ανακάμψει και θα φθάσει τους 1.500.000 τόνους περίπου. Σημειώνουμε ότι η ισπανική παραγωγή λόγω του μεγέθους της επηρεάζει έντονα την αγορά ελαιολάδου τόσο ενδοκοινοτικά όσο και διεθνώς. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η πρόβλεψη πτώσης της παραγωγής στην Ελλάδα η οποία αναμένεται να φθάσει το -40% περίπου. Οπως είναι γνωστό το γεγονός οφείλεται στα αντίξοα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στις αρχές Μαΐου του 2013
Share on Google Plus

About kyparissiotis