Με την κατάθεση του αδελφού του δικηγόρου Σπύρου Ιωάννου, που δολοφονήθηκε με αποτρόπαιο τρόπο το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου του 2009 μέσα στο γραφείο του στην Κυπαρισσία, ξεκίνησε χθες η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας.
Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκινά από την αρχή στο δεύτερο βαθμό, μετά το αίτημα αναίρεσης στον Αρειο Πάγο του 41χρονου καταδικασθέντα για το έγκλημα Βορειοηπειρώτη κατά της απόφασης του Εφετείου στις 27 Φεβρουαρίου 2013. Το αναιρετικό δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση και ακύρωσε την απόφαση ισόβιας κάθειρξης σε βάρος του. Ο έτερος Αλβανός κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Χθες, μετά από αίτημα της πολιτικής αγωγής στο οποίο συνηγόρησε και η υπεράσπιση του κατηγορούμενου, το δικαστήριο διέταξε την αυτοπρόσωπη παρουσία του Αλβανού συγκατηγορούμενού του, που αρνήθηκε τη μεταγωγή του γιατί σύμφωνα με το δικηγόρο του πάσχει από ψυχικό άλγος.
Πρωτόδικα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας είχε επιβάλει στους δύο κατηγορούμενους ποινή ισόβιας κάθειρξης, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Ο κατηγορούμενος Βορειοηπειρώτης έχει καταδικαστεί ως ο δολοφόνος του Σπ. Ιωάννου. Ο συγκατηγορούμενός του έχει καταδικαστεί ως ο άνθρωπος που μπήκε μαζί του στο γραφείο του θύματος και ξυλοκόπησαν με σιδηρολοστό και τα χέρια τον άτυχο δικηγόρο. Το άγριο έγκλημα που σόκαρε το πανελλήνιο με την ωμότητα που έγινε, φέρεται ότι είχε ως κίνητρο την προσημείωση του σπιτιού του Βορειοηπειρώτη. Ο άτυχος δικηγόρος είχε αναλάβει υπόθεση που αφορούσε ανεξόφλητες επιταγές του εν λόγω κατηγορούμενου σε δύο Κυπαρίσσιους τεχνίτες που είχαν τοποθετήσει τα αλουμίνια και τα ντουλάπια στο καινούργιο του σπίτι.
Ο κατηγορούμενος Βορειοηπειρώτης και χθες αρνήθηκε πάντως κάθε ανάμειξη με το έγκλημα λέγοντας χαρακτηριστικά «δηλώνω και φωνάζω αθώος». Εν τω μεταξύ χθες οι συνήγοροί του άφησαν αιχμές για κύκλωμα τοκογλυφίας, που ενέπλεξε στα γρανάζια του τον εντολέα τους φορτώνοντάς του τον φόνο.
Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ
Ο αδελφός του άτυχου δικηγόρου και συνήγορος πολιτικής αγωγής, επικαλέστηκε στην κατάθεσή του για την ενοχή του Βορειοηπειρώτη ένα τηλεφώνημα που είχε δεχτεί περίπου 10 μέρες νωρίτερα από τον Σπ. Ιωάννου – στο οποίο εκείνος ανέφερε το όνομα του Βορειοηπειρώτη και είπε πως θα έχει μπλεξίματα μ’ αυτόν, αλλά τα δύο αδέλφια δεν είπαν τίποτα περισσότερο. Κατέθεσε επίσης ότι τα στοιχεία που συνθέτουν το παζλ της δολοφονίας δείχνουν την αδιαμφισβήτητη ενοχή του κατηγορούμενου. Σημείωσε δε πως ο αδελφός του είχε ένα επίπεδο συνείδησης όταν υπέδειξε το δολοφόνο του, και αυτό το στήριξε σε μαρτυρίες ανθρώπων που άκουσαν τον αδελφό του να αντιδρά στο νοσοκομείο όποτε τον άγγιζαν γιατί πονούσε.
Ο μάρτυρας χθες αναφέρθηκε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο και στον Πυργιώτη πρώην συνήγορο του Βορειοηπειρώτη, ο οποίος ισχυρίστηκε στην προηγούμενη δίκη ότι είχε συμβουλέψει τον πελάτη του να δηλώσει ενοχή – παρότι τον είχε διαβεβαιώσει ότι είναι αθώος και τον είχε πιστέψει κι ο ίδιος. Ο συνήγορος είχε μάλιστα δικαιολογηθεί τότε λέγοντας ότι ο Αλβανός συγκατηγορούμενος του Βορειοηπειρώτη σε εκείνο το στάδιο είχε υποστηρίξει την εμπλοκή τρίτου προσώπου και είχε κατονομάσει τον πελάτη του ως ηθικό αυτουργό. Μετά από αυτό ο αδελφός του θύματος είχε καταθέσει μήνυση για ψευδορκία εναντίον του συναδέλφου του. Ο δικηγόρος δικάστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 2015 και αθωώθηκε μετά από την παρέμβαση της συζύγου του δολοφονηθέντος – καθώς, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ήταν αυτή που ζήτησε να πάψει η ποινική του δίωξη γιατί ο δικηγόρος της εκμυστηρεύτηκε πως αναγκάστηκε να ψευδομαρτυρήσει γιατί ο Βορειοηπειρώτης έλεγε ότι θα σκοτώσει αυτόν και την οικογένειά του.
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του και μετά από ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ο μάρτυρας μίλησε για αδράνεια της Αστυνομίας επειδή δεν μερίμνησε για τη διάσωση στοιχείων και επιβεβαίωσε πως τα ρούχα του αδερφού του, για να σταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αθήνας, τα αναζήτησε και τα βρήκε ο δήμαρχος της Κυπαρισσίας πεταμένα στη χωματερή.
ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ
Χθες στη δίκη κατέθεσε ο ένας εκ των δύο εντολέων του Σπ. Ιωάννου, για υπόθεση απλήρωτων επιταγών του Βορειοηπειρώτη. Ο εν λόγω μάρτυρας μαζί με τον έτερο εντολέα είχαν κάνει εργασίες στο σπίτι του Βορειοηπειρώτη και τους πλήρωσε με ακάλυπτες επιταγές τις οποίες στη συνέχεια πήγαν στο Σπ. Ιωάννου για να κινήσει τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες. Σχετικά με τη δολοφονία, ο μάρτυρας είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα και ούτε είχε δεχτεί απειλές από τον Βορειοηπειρώτη. Αναφορικά με τη σχέση του με τον κατηγορούμενο υποστήριξε ότι υπήρξε ο ενδιάμεσος σε μια διευκόλυνση που είχε κάνει ο έτερος τεχνίτης στον Βορειοηπειρώτη. Συγκεκριμένα ο μάρτυρας είχε δώσει 14.000 ευρώ στον άλλον τεχνίτη και αυτός τα έδωσε στον κατηγορούμενο. Για τον Αλβανό κατηγορούμενο είπε ότι τον ήξερε ως ένα εργατικό παιδί.
Επίσης, στη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε και ο πρώην σπιτονοικοκύρης του Αλβανού κατηγορούμενου, ο οποίος είπε στο δικαστήριο ότι ο Βορειοηπειρώτης έμπλεξε τον Αλβανό – όπως ο ίδιος ο κατηγορούμενος του εκμυστηρεύτηκε. Μάλιστα ο σπιτονοικοκύρης υποστήριξε ότι ο Αλβανός κατηγορούμενος τον διαβεβαίωσε ότι μετέφερε με το αυτοκίνητό του το Βορειοηπειρώτη στο γραφείο του Σπ. Ιωάννου και παρέμεινε απ’ έξω, κι όταν άκουσε φωνές μπήκε μέσα για να τους χωρίσει.
Η δίκη συνεχίζεται στις 4 Απριλίου με τις καταθέσεις των μαρτύρων που βρήκαν τον άτυχο δικηγόρο χτυπημένο και τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. 'Ελευθερία'