google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Δύο μήνες μετά τις αλλαγές της νομοθεσίας στο γάλα και ακόμη δεν μειώθηκαν οι τιμές λιανικής

Δύο μήνες μετά τις αλλαγές της νομοθεσίας στο γάλα και ακόμη δεν μειώθηκαν οι τιμές λιανικής

«Συμπληρώθηκαν δυο μήνες από τη δημοσίευση του περιβόητου νόμου ο οποίος προέβλεπε μεταξύ άλλων μέτρων και την κατάργηση του όρου «φρέσκο γάλα» αλλά και την επιμήκυνση της ζωής του γάλακτος, όμως όχι μόνο οι τιμές του γάλακτος δεν έπεσαν αλλά και ορισμένες περιπτώσεις σημείωσαν αύξηση», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Κακαβάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) και προσθέτει: ..........
«Τα παραπάνω μέτρα προβλέπονταν στη δήθεν «μελέτη» του ΙΟΒΕ-ΟΟΣΑ, που αποκλειστικό σκοπό είχε την καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των δανειστών μας. 
Ως γεωτεχνικοί είχαμε αντιδράσει έντονα στις παραπάνω μεθοδεύσεις, τεκμηριώνοντας πλήρως την άποψή μας για τις ολέθριες συνέπειες που θα είχε στην ελληνική κτηνοτροφία αυτή η αντιαναπτυξιακή πολιτική που προωθούσε το γνωστό δίδυμο Σκορδά - Χατζηδάκη. Παρόμοιες με εμάς θέσεις είχαν εκφράσει και η τότε πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ αλλά και πολλοί βουλευτές μεταξύ των οποίων και η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ. 
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στο ελάχιστο χρονικό διάστημα των δύο μηνών μας έχουν δικαιώσει πλήρως αν και η η μεγαλύτερη δικαίωση για εμάς στο συγκεκριμένο θέμα αποτελεί η αποπομπή των Σκορδά και Χατζηδάκη από το κυβερνητικό σχήμα αφού συνεπώς και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε την ανεπάρκειά τους. 
Σήμερα δύο μήνες από την δημοσίευση του νόμου όχι μόνο οι τιμές του γάλακτος δεν έπεσαν αλλά και ορισμένες περιπτώσεις σημείωσαν αύξηση. Οι μόνες τιμές, όπως επανειλημμένως έχει δημοσιευθεί στον σχετικό με αγροτικά θέματα μμε, που σημείωσαν σημαντική πτώση, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, είναι οι τιμές παραγωγού. Όλα αυτά εντάσσονται στην προσπάθεια μεγιστοποίησης των κερδών των γαλακτοβιομηχανιών, κάτι που προφανώς αποτελούσε και στόχο της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Όσο βέβαια για το πολυδιαφημισμένο «γάλα ημέρας», εμπνευστής του οποίου ήταν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, δεν έχει διατεθεί στην αγορά, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. 
Για να δικαιολογήσουν την αναποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων διατάξεων, τα περιβόητα «ανώνυμα στελέχη» στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης, αντί να αναγνωρίσουν την ανικανότητα τους και υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του μισθολογικού κόστους, έχουν το θράσος να ψεύδονται ασύστολα και να προσπαθούν να εξαπατήσουν τη κοινή γνώμη ισχυριζόμενοι ότι οι τιμές δεν έπεσαν λόγω της αύξησης τις τιμής του γάλακτος διεθνώς. Ρωτάμε ευθέως αυτά τα «ανώνυμα στελέχη»: Τη σημαντική μείωση της τιμής παραγωγού για το γάλα δεν τη γνωρίζουν ή την αποκρύπτουν εσκεμμένα; Η απόκρυψη της αλήθειας αποτελεί ή όχι κατάφορη παραβίαση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα; 
Επίσης δύο μόνο ημέρες πριν τον ανασχηματισμό, ο «σκαπανέας» αυτής της καταστροφικής για την κτηνοτροφία πολιτικής Υφυπουργός, ανάπτυξης είχε το θράσος να δώσει συνέντευξη και να ομολογήσει τόσο την δική του αποτυχία όσο και του άμεσα πολιτικού του προϊσταμένου Χατζηδάκη, να μειώσουν τις τιμές καταναλωτή για το γάλα. Βέβαια αυτή η δημόσια παραδοχή της ανικανότητάς τους αποτελεί και την καλύτερη τεκμηρίωση της απόφασης του Πρωθυπουργού για αποπομπή τους από την κυβέρνηση. 
Η αισχροκέρδεια των βιομηχανιών γάλακτος δεν έχει όρια. Αφού μείωσαν από την πρώτη στιγμή τις τιμές παραγωγού και σε πολλές περιπτώσεις σταμάτησαν να αγοράζουν το γάλα από κτηνοτρόφους απομακρυσμένων περιοχών οδηγώντας τους σε απόγνωση, αφού επεκτείνανε σε ορισμένες περιπτώσεις τη διάρκεια ζωής του γάλακτος σε οκτώ μέρες αντί για επτά που προβλέπει η νομοθεσία, αποφάσισαν ότι η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας μπορεί να γίνεται αποσπασματικά. Έτσι προσπαθούν, με μοναδικό στόχο την περεταίρω μεγιστοποίηση των κερδών τους, να αναστείλουν την εφαρμογή των διατάξεων που δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους, όπως είναι η σήμανση των προϊόντων με τις νέες διατάξεις, με τη δικαιολογία ότι «δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί άμεσα» λόγω «τεχνικών προβλημάτων, υψηλού κόστους κλπ». Επιπλέον οραματίζονται καταστροφή και ενός άλλου προϊόντος του γιαουρτιού, με την αλλαγή του τρόπου παραγωγής, επικαλούμενοι δήθεν έλλειψης γάλακτος για την παραγωγή του». 
Μπροστά σε αυτήν την καταστροφική πολιτική για την αγροτική παραγωγή δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς παρατηρητές. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι επίδοξοι σύμμαχοι των καρτέλ του γάλακτος, είτε είναι πολιτικοί είτε υπηρεσιακοί παράγοντες, ότι θα μας βρουν απέναντί τους σε κάθε προσπάθεια για την περεταίρω υπονόμευση της ελληνικής κτηνοτροφίας. 
Τέλος κατανοώντας την αγωνία του κάθ’ ενός για την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς εργασίας, έχουμε να προτείνουμε πρώην υπουργό Αθανάσιο Σκορδά, να εργασθεί σε αγελαδοτροφική εκμετάλλευση. Έτσι πιστεύουμε θα κατανοήσει πλήρως τους λόγους για τους οποίους διαμαρτύρονται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι και τις αιτίες που το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλό, διαπιστώνοντας τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής, που εφάρμοσε ως αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη