google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τριφυλία: Κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας

Τριφυλία: Κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας

Σημαντική πτώση παρατηρείται στην οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή της Τριφυλίας. Οι μηχανικοί κάνουν λόγο για κατακόρυφη πτώση που έχει φέρει στασιμότητα στον τομέα των νέων κατασκευών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για έναν ευρύ κύκλο επαγγελματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την οικοδομή.
Η οικονομική ανασφάλεια από τη μια, με την αρνητική ψυχολογία που έχει δημιουργηθεί, αλλά και το ότι από τις τράπεζες δεν δίνονται πλέον τόσο εύκολα τα δάνεια -που είναι το κυριότερο- είναι οι κυριότεροι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση, όπως λένε οι μηχανικοί. Είναι χαρακτηριστικό, επισημαίνουν, ότι όχι μόνο ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών έχει μειωθεί, αλλά και άδειες που ήδη έχουν εκδοθεί ή εκδίδονται τώρα, δεν προχωρούν σε κατασκευή. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι αν δεν αποκατασταθεί το θέμα της ρευστότητας στην αγορά, που εξαρτάται άμεσα από τον τραπεζικό δανεισμό των ιδιωτών, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε ανάκαμψη στον τομέα της οικοδομής.
Ο Ηλίας Σπυρόπουλος, μηχανικός και κτηματομεσίτης στην Κυπαρισσία, μας είπε:
«Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας ξεκίνησε λίγο πριν την οικονομική κρίση, από το πιο προηγούμενο καλοκαίρι. Είχαμε μείωση και σε νέες άδειες αλλά και πάγωμα των κατασκευών - δηλαδή σε άδειες που ήδη είχαν εκδοθεί. Αυτό σταδιακά έγινε πιο έντονο από τον περασμένο χειμώνα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα που ουσιαστικά η οικοδομική δραστηριότητα είναι παγωμένη.
Εχω την άποψη ότι αυτό οφείλεται και σε θέμα ψυχολογίας αλλά και στο γεγονός ότι δεν κυκλοφορεί χρήμα, με την έννοια ότι οι τράπεζες δεν δίνουν χρήματα. Πριν ληφθούν τα μέτρα η ψυχολογία ήταν το βασικό, καθώς και κάποιες οικονομίες να υπήρχαν ο κόσμος δεν τα έριχνε στην οικοδομή, φοβόταν και περίμενε. Οσο περνά ο καιρός και αφού πάρθηκαν τα μέτρα ο κόσμος αρχίζει και αποφασίζει να ρίξει κάποια χρήματα, και αυτό το βλέπω μετά τον Αύγουστο προς το Σεπτέμβριο κυρίως στον κτηματομεσιτικό τομέα. Αλλά και πάλι μιλάμε για ακίνητα χαμηλού οικονομικού ύψους, δηλαδή για οικόπεδα κάτω από 50 χιλιάδες και κατοικίες κάτω από 150 χιλιάδες. Η κίνηση φυσικά και πάλι είναι σε χαμηλά επίπεδα».
Ο μηχανικός Γιώργος Γκότσης επίσης στην Κυπαρισσίας ανέφερε:
«Η οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί κατά 80% τη χρονιά που πέρασε, παρότι αυτό δεν αντικατοπτρίζει την έκδοση οικοδομικών αδειών. Οι οικοδομικές άδειες παρότι σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν μείωση 50%, στην Τριφυλία η μείωση κυμαίνεται γύρω στο 25-30%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κόσμος που εκδίδει ακόμη οικοδομικές άδειες, πλην όμως δεν κατασκευάζει - γιατί υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει να κάνει με το πρόβλημα ρευστότητας από τις τράπεζες. Εφόσον αυτό δεν αποκατασταθεί δεν θα προχωρήσει η οικοδομική δραστηριότητα.
Αποτέλεσμα αυτής της μείωσης είναι ότι υπάρχει ανεργία στους οικοδόμους. Περάσαμε μια καλοκαιρινή περίοδο με συνεργεία εδώ στην Κυπαρισσία που δεν έκαναν ούτε ένα μεροκάματο. Υπάρχει βέβαια ένα καλό για τους ιδιοκτήτες, ότι παρότι τα υλικά δεν έχουν μειωθεί, υπάρχει μείωση στις τιμές εργολάβων.
Πάντως το όλο πρόβλημα είναι μια λέξη που λέγεται ρευστότητα. Οταν το τραπεζικό σύστημα αποκαταστήσει την ρευστότητα έστω και κατά 50%, η οικοδομική δραστηριότητα θα επανέλθει. Ο κόσμος είναι επιφυλακτικός καθώς και να έχει χρήματα δεν θέλει να τα χαλάσει, γιατί όταν θα απευθυνθεί στο τραπεζικό σύστημα μετά για να πάρει ένα δάνειο δεν θα του δώσει».
Στην περιοχή των Φιλιατρών ο μηχανικός Νίκος Γεωργόπουλος μας επισήμανε:
«Ο πρώτος κλάδος που επηρεάστηκε από την οικονομική ύφεση είναι αυτός της οικοδομής, για τον απλό λόγο όταν ο άλλος δεν έχει να πάρει τα βασικά αγαθά δεν θα βρει 150 χιλιάδες για να χτίσει σπίτι. Ακούμε που λένε για ύφεση στην οικοδομή 25% σε σχέση με πέρυσι, πρέπει όμως να κάνουμε σύγκριση στην οικοδομή προ πενταετίας με το τώρα, όπου η πτώση είναι 90 % - και ειδικά εδώ που προϋπήρχε ο σεισμός και η φυσιολογική δουλειά είχε διπλασιαστεί. Σήμερα όμως μιλάμε για δραματική μείωση, και αυτό μπορεί να το δει κανείς αν συγκρίνει πόσες άδειες έβγαιναν πριν από 5 χρόνια και πόσες σήμερα.
Το θέμα είναι καθαρά οικονομικό σε συνδυασμό με την ψυχολογία που υπάρχει στον κόσμο, ο οποίος πλέον το σκέφτεται να διαθέσει τα χρήματά του στην οικοδομή. Οι τράπεζες πλέον δεν δίνουν δάνεια και αυτό θα έλεγα ότι είναι η κύρια αιτία της πτώσης
».
Στα Φιλιατρά επίσης, ο τοπογράφος μηχανικός Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος σημείωσε:
«Με δεδομένη την οικονομική κρίση και το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν σταματήσει τη δανειοδότηση, υπάρχει στασιμότητα στην οικοδομή και φυσικά σε όλα τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται γύρο από αυτή. Ο κόσμος καταρχήν είναι φοβισμένος και δεν προχωρά στο ξεκίνημα μιας οικοδομής - και δεύτερον οι τράπεζες έχουν ανεβάσει πολύ τον πήχη για να δώσουν δάνεια σε ιδιότητες. Υπάρχει μια συνεχώς φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια και μπορώ να πω ότι υπάρχει μια μείωση 30-40%».
Στην περιοχή των Γαργαλιάνων ο Τάσος Κατσίβελας μας είπε:
«Τα πράγματα μετά την οικονομική κρίση είναι δύσκολα και αυτό γιατί ο κόσμος δεν έχει ευκολίες στη χρηματοδότηση. Επίσης δεν ρισκάρει κάποια λεφτά που έχει αποταμιεύσει. Αλλά και οι τράπεζες έχουν σφίξει τα ταμεία τους, πλέον δεν «σπρώχνουν» χρήμα στην αγορά με αποτέλεσμα και η οικοδομή να έχει σημαντικό πρόβλημα. Εδώ στην περιοχή των Γαργαλιάνων φέτος έχει μειωθεί σε ένα ποσοστό της τάξεως του 80%.
Αδειες εκδίδονται και οι περισσότερες αφορούν κλεισμένες δουλειές από παλαιότερα, όμως σήμερα το ενδιαφέρον των πολιτών για νέες άδειες είναι περιορισμένο. Κύριοι παράγοντες είναι, όπως είπα, το γεγονός ότι πλέον δεν δίνονται τόσο εύκολα δάνεια, αλλά και η οικονομική ανασφάλεια που έχει επηρεάσει τον κόσμο με αποτέλεσμα και κάποιοι που έχουν την οικονομική επιφάνεια να μην ανοίγονται σε επενδύσεις στην οικοδομή, όπου δεν έχουν άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα».
Τέλος, ο μηχανικός Γιάννης Κατσούλας από τους Γαργαλιάνους ανέφερε:
«Η οικοδομική δραστηριότητα έχει επηρεαστεί πάρα πολύ από την οικονομική κρίση. Η πτώση που παρατηρείται σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά μπορεί να είναι και της τάξεως του 50% σε νέες δουλειές, δηλαδή σε φακέλους για νέες άδειες. Ομως μπορεί να βγαίνουν άδειες αλλά δεν υλοποιούνται όλες - οπότε στην ανέγερση νέων οικοδομών τα ποσοστά πτώσης είναι ακόμη χειρότερα. Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι η οικοδομική άδεια και η κατασκευή στηρίζεται στα δάνεια. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τα τραπεζικά δάνεια έχει πέσει κατακόρυφα η οικοδομή. Αυτός είναι ο κύριος παράγοντας. Ο κόσμος που ενδιαφέρεται πλέον για άδειες είναι πολύ λίγος».
Απο την 'Ελευθερία'

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη