google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τα Ελληνικά Χριστούγεννα και οι συνήθειες των Ελλήνων !

Τα Ελληνικά Χριστούγεννα και οι συνήθειες των Ελλήνων !

Ερευνα για τις συνήθειες των ελλήνων σχετικά με τον τρόπο που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα διεξήγαγε η εταιρία FOCUS BARI. Η έρευνα έγινε με συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου, στο online panel της FOCUS BARI (focusonline.gr) καλύπτοντας άνδρες και γυναίκες 15+ ετών Πανελλαδικά και επιτυγχάνοντας 2.000 συνεντεύξεις μέσα σε 2 ημέρες.
Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:
Από τις αρχές Δεκεμβρίου στολίζεται το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στα Ελληνικά νοικοκυριά!!Έτσι και φέτος…
Από τις αρχές Δεκεμβρίου στολίζεται το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στα Ελληνικά νοικοκυριά!! Έτσι και φέτος…
• Παρά το κλίμα των καιρών ή ίσως και σε αντίδραση αυτού, το 36%του κοινού έχει ήδη στολίσει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου!
• Για τον στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, 2 στους 5 χρησιμοποιούν κάθε χρόνο τα ίδια στολίδια, την ίδια στιγμή που… άλλοι τόσοι ανανεώνουν τη συλλογή τους αγοράζοντας και καινούργια. Ένας στους πέντε –κυρίως γυναικείο κοινό – δηλώνει ότι διατηρεί στολίδια με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία, που είναι συνδεδεμένα με αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία! (την δική τους ή των παιδιών τους)
• Στο «αιώνιο δίλημμα» μελομακάρονα ή κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα βγαίνουν νικητές. Φυσικά υπάρχουν και οι «λιχούδηδες» (σχεδόν 2 στους 5) που τους αρέσουν εξίσου και τα 2!
Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι όπως και τα Χριστούγεννα, οικογενειακή υπόθεση, καθώς 8 στους 10 ερωτώμενους αναφέρουν είτε ότι τα ετοιμάζουν οι ίδιοι ή ότι είναι «ευγενική προσφορά» άλλου συγγενή, ενώ μόνο 2 στους 10 προτιμούν να τα αγοράζουν έτοιμα
Τι λείπει μέχρι τώρα όμως; Τα κάλαντα!! Γιατί Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα δεν είναι Χριστούγεννα!! Μόλις το 7% του κοινού δεν έχει πει πότε κάλαντα. Και ενώ σχεδόν όλοι έχουμε χτυπήσει κάποια στιγμή την πόρτα ενός αγνώστου ρωτώντας «να τα πούμε?» οι περισσότεροι από εμάς το κάναμε για τελευταία φορά όταν ήμασταν στο δημοτικό(34%) ή το γυμνάσιο (39%)
Δύο στους δέκα Έλληνες δεν πίστεψαν ποτέ στο παραμύθι του 'Αγιου Βασίλη, ενώ για την πλειοψηφία (σχεδόν 7 στους 10) το όνειρο του 'Αγιου με τα δώρα «γκρεμίστηκε» στο δημοτικό. Βέβαια λίγοι από εμάς παραμένουν παιδιά και πιστεύουν ακόμα στον 'Αγιο Βασίλη… Τί; Δεν υπάρχει; Και τα δώρα ποιος τα βάζει στην κάλτσα μας;
Πότε όμως έρχεται ο 'Αγιος Βασίλης; Για 7 στα 10 σπίτια την Πρωτοχρονιά και μόνο 3 στα 10 έχουν ανυπόμονους που περιμένουν τον 'Αγιο Βασίλη τα Χριστούγεννα.
Για να έρθει όμως ο 'Αγιος Βασίλης πρέπει να ξέρει και τι θέλουμε να μας φέρει... και έτσι σχεδόν οι μισοί (47%) του έχουμε γράψει έστω και για μία φορά στη ζωή μας γράμμα.
Φέτος, που θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα εν μέσω κρίσης, είναι «ευκαιρία» σύμφωνα με 1 στους 2 να μείνουμε σπίτι μας για να περάσουμε ήσυχα τις γιορτές και να ψάξουμε να βρούμε δωράκια σε τιμή ευκαιρίας για να τα χαρίσουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Και επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα, 1 στους 10 θα γίνει και πάλι παιδί λέγοντας τα κάλαντα για να «αναπληρώσει» τον χαμένο 14ομισθό
Παρά λοιπόν τη δυσκολία της εποχής (που για φέτος αφήνει άνεργους και…. τους καλικάτζαρους!), φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι και πάλι όμορφα, με τα φωτάκια των δέντρων αναμμένα, τα σπίτια στολισμένα, τα χριστουγεννιάτικα γλυκά σπιτικά, τα παιδιά (και όσους αισθάνονται παιδιά) με τα τριγωνάκια τους στις γειτονιές και τον 'Αγιο Βασίλη που θα έρθει φέρνοντάς μας επιτέλους λίγη ηρεμία, ξεκούραση και την ευκαιρία να περάσουμε χαρούμενες στιγμές με τους αγαπημένους μας

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη