google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ημερίδα επιμόρφωσης γιαν νέους αγρότες στο ΚΕΓΕ Κυπαρισσίας

Ημερίδα επιμόρφωσης γιαν νέους αγρότες στο ΚΕΓΕ Κυπαρισσίας

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο ΟΓΕΕΚΑ ΄'Δήμητρα" Κυπαρισσίας με κεντρικό θέμα «Νέοι Αγρότες: Παρόν και μέλλον» με άναλυτικές αναφορές για τους νέους αγρότες.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης εξέφρασε την άποψη ότι 'στόχος παραμένει η διαρκή επιμόρφωση των αγροτών στην εποχή που ζούμε και σε ένα τόπο που έχει αναδείξει πλούσια τοπικά αγορτικά προιόντα και για αυτό πρέπει να συνειχστούν οι συλλογικές προσπαθειες'.
Ως 'αγροτομάνα' χαρακτήρισε την περιοχή της Τριφυλίας ο νέος Δήμαρχος κ. Κώστας Κόλλιας ο οποίος υπενθύμισε ότι "ξεκίνησε στον τόπο μας έχει εκκινήσει απο τον δραστήριο αγροτικό πληθυσμό, ιδίως τώρα με το νέο διευρυμένο Δήμο και μάλιστα υπάρχει όσμωση των ανθρώπων με την γή που καλλιεργούν και αναδύουν τους καρπούς της, οπότε επομένως η Πολιτεία κι εμείς οφειλουμε να σταθούμε κοντά στην προσπάθεια κυρώις των νέων αγροτών για το μέλλον".
Υπενθύμισε ότι 'θα είμαστε δίπλα στον αγρότη και σε δράσεις επιμόρφωσης καθώς ο τόπος μας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και αξιοποίησης με το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει και για αυτό είμαστε συμπαραστάτες' για να συμπεράνει ότι 'θα είμαστε όμως και διεκδηκητικοί στο όνομα των αγροτών για να επιλυθούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις διαδικασίες μέχρι την παραγωγική ολοκλήρωση καθώς ο Δήμος μας βασίζεται πρώτον στην τουριστική ανάπτυξη, δεύτερον στην ανάπτυξη υποδομών και τρίτον στον αγροτικό τομέα' κάνοντας μια αναφορά για την κατάργηση του Οργανισμού Εγγείων Βελτίωσεων Τριφυλίας.
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών κ. Αλεξανδρόπουλος συμπλήρωσε ότι 'είναι λίγοι δυστυχώς οι νέοι αγρότες που εγκρίνονται απο τα προγράμματα αλλά το κυριότερο πρόβλημα αποτελεί η γραφειοκρατία και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που κόβουν τον ενθουσιασμό των νέων ανθρώπων και επομένως απαιτούνται σημαντικά βήματα προόδου' καταλήγοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν απο τις συλλογικές προσπάθειες.
Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στην ημερίδα που κήρυξε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Αριστείδης Σάμιτας έδωσε μεγάλη έμφαση στο έλλειμα που υπάρχει στην χώρα μας σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα εξηγώντας ότι 'μετά τον πόλεμο του 40 είχαμε αγροτική παραγωγή που άγγιζε το 60% του ΑΕΠ και σήμερα έχουμεμόνο 3% του ΑΕΠ γεγονός που μηδενίζει τον τομέα αγροτικής ανάπτυξης και συνεισφοράς στον χώρο' για να συνεχίσει λέγοντας ότι 'υπάρχουν προβλήματα προώθησης, τυποποίησης και τιμολόγησης του πολύτιμου προιόντος που διαθέτουμε καθώς δεν έχουμε αναλογιστεί με ποιό τρόπο θα προοθήσουμε το προιόν μας στην αγορά και υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης με γνώμονα την γνώση'.
Τέλος εισηγητές ήταν η κ. Μπέσσα Σπυριδούλα, Γεωπόνος Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Τριφυλίας η οποία αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών , ο κ. Παπαβασιλείου Παναγιώτης, Δ/ντής Κατάρτισης του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» που εστίασε στη σημασία της γεωργικής κατάρτισης στους Νέους Αγρότες και ο κ. Πολυμενάκος Λεωνίδας Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, ο οποίος ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τις προοπτικές που διανοίγονται στους Νέους Αγρότες. Το παρών έδωσαν πάντως εκπρόσωποι φορέων όπως ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο κ. Χαράλαμπος Παγάνης, αγροτικοί σύλλογοι και ο Διευθυντής του ΟΓΕΕΚΑ της περιοχής μας κ. Γιώργος Τσουμάνης.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη