google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Παρουσιάστηκε η μελέτη τεχνητών υφάλων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Παρουσιάστηκε η μελέτη τεχνητών υφάλων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ η μελέτη για την πόντση τεχνητών υφάλων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Κυπαρισσίας απο τον κ. Αργύρη Καλλιανιώτη του Ινστιστιούτου Θαλάσσιων ερευνών εξηγώντας διεξοδικάτην σκοπιμότητα του έργου και τις επόμενες δραστηριότητες. Ο ομιλητής εκτίμησε ότι "πονήθηκαν συνολικά 4 μελέτες οι οποίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, ενώ το Επιχειρησιακό πρόγραμμα Αλιείας θα προκηρύξει την τριετή επιστημονική παρακολούθηση μετά απο την υλοπόηση του έργου όπου θα εκδοθούν επιστημονικά πορίσματα ενώ η χρηματοδότηση θα διεξαχθεί απο το ίδιο κοινοτικό πρόγραμμα Αλιείας" για να προσθέει ότι "στο τέλος θα υλοποιηθεί ένα διαχειριστικό σχέδιο για το καταφύγιο ζωής και την ζώνη υλοποιησης που αοφρά θαλάσσιους οργανισμούς και ενδεχομένως θα επιτρέπονται μέσα από υπουργικές αποφάσεις οι τρόποι αλιείας στην ζώνη πόντισης των υφάλων οι οποίες θα είναι συμβατές με την περιοχή εφαρμογής". Η περιοχή θα οριοθετηθεί με Προεδρικό διάταγμα ενώ μετά την 3ετία θα υπάρξει διαχειριστικό έργο εφαρμογής καθώς μιλούμε για μακρόπνοο έργο που αφορά και ατενίζει το μέλλον του τόπου".
Επισήμανε ότι 'η ζώνη εφαρμογής εκτείνεται σε 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα΄' ενώ εστίσε στα βασικά συμπεράσματα της μελέτης που είναι όπως περιγράφονται παρακάτω:
1ον η βιοποικιλότητα της θαλάσσιας πανίδας αλλά και η συμβολή των ποταμών στα θαλάσσια ρεύματα και ροής υδάτων
2ον στο χαρακτηρισμό της περιοχής η οποία έχει αμμώδεις εκτάσεις, θύσανοι ποσειδωνίας και περιοχές σκληρού υποστρώματος
3ον οριοθέτηση ζώνης κατασκευής και ρίψης των υφάλων
4ον στη δειγματοληψία με μηχανότρατα για τα ποσοστά ιχθυοπλαγκτόν, ωεκανογραφικές μετρήσεις, καταγραφή θερμοκρασίας στη πειροχή πόντισης, χλωροφύλλη, φερτά υλικά, βαρέα μέταλλα, ρεύματα, αλιεύματα και ομοιότητα σταθμών αλιείας ενώ αναλύθηκε το τεχνικό μέρος κατασκευής και ποντισης των υφάλων.
Ο Πρόεδρος των Ερασιτεχνών αλιέων κ. Νάσος Σμέρδης ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την υλοποίηση της μελέτης με ιδίους πόρους του Δήμου που εκκίνησε το 2007 και προέβη σε αναφορές για την σκοπιμότητα του έργου με ανάπτυξη της ιχθυοποικιλότητας στην περιοχή, ενώ ο κ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε την σημασία του έργου για το μέλλον μέσα απο τοπικούς φορείς...
Ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης χαρκατήρισε ως "αναπτυξιακό εργαλείο την κατασκευή τεχνητών υφάλων αλλά και ως οικολογικό έργο μεγάλης σημασίας που θα βοηθήσει την θαλάσσια βιοποιλιότητα στο μέλλον αλλά και την ιχθυοπανίδα συμβάλλοντας καθοριστικά στον τουριστικό τομέα με την προσέλκυση δυτών με την σύννομη λειτουργία Καταδυτικό κέντρου αλλά και την λειτουργία της ζώνης εφαρμογή ως ένας Εργαστήριο Ιχθυολογικών ερευνών" θεωρώντας ότι η συμβολή όλων ήταν καθοριστική καθώς το έργο αφορά πλέον την νέα εποχή που ανατέλλει για τον Δήμο Τριφυλίας και θα έχει βάθος χρόνου. Στην εκδήλωση παρών ήταν ο νέος Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλιας, Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι τόσο απερχόμενοι όσοι και νεοεκλεγμένοι.

1 Σχόλια

Νεότερη Παλαιότερη