google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τούβλινο-κεραμικό δάπεδο, χωρίς τσιμέντο!!.

Τούβλινο-κεραμικό δάπεδο, χωρίς τσιμέντο!!.

Το καλύτερο δάπεδο για αυλές, γίνεται με ‘εξάοπα’ τ ο ύ β λ α  βαλμένα σε  ά μ μ ο  ( ή και σε χώμα)  χ ω ρ ί ς   τ σ ι μ έ ν τ ο !
 Είναι πολύ φτηνό, πολύ όμορφο, και πανεύκολο στην κατασκευή.
Δεν πατάς χώμα, λάσπες, ή ακαθαρισίες, και κυρίως απορροφά αμέσως το νερό της βροχής!.  Αλλά δυστυχώς, οι μαστόροι και οι αρχιτέκτονες , μαγεύτηκαν από το τσιμέντο, και ενώ είναι χρήσιμο μόνο για να χτίζεις σπίτι, αυτοί το βάζουν και στα εξωτερικά δάπεδα…
Ας  εξηγήσουμε την   καινοτομία, με απλά λόγια…

πώς τοποθετείται:
πανεύκολα. Απλώς βάζεις προσεκτικά, και δίπλα-δίπλα, τα τούβλα σε διάφορα σχήματα, και τα συνταιριάζεις όσο γίνεται πιο καλά. Αν ένα είναι πιο ψηλά, το ‘χτυπάς’ να ‘κάτσει’. Αν ένα είναι πιο χαμηλά, το ‘σηκώνεις’ απ τα πλάγια με ένα κατσαβιδάκι, και προσθέτεις από κάτω λίγο άμμο ή χώμα.  Χρειάζεται ένα σκεπάρνι , και  λάστιχο με νερό...  
 Είναι εύκολα επισκευάσιμο. Αν χρειαστεί να βγάλουμε ένα ή μερικά τούβλα, εύκολα βγαίνουν, εύκολα ξαναμπαίνουν!!

γιατί  με εξάοπα τούβλα?   πόσο κοστίζουν ?
Υπάρχουν πολλών ειδών τούβλα, συμπαγή ή με τρύπες, μεγαλύτερα ή μικρότερα. Απ’ αυτά που έχουν τρύπες, τα μικρότερα  έχουν το μέγεθος που έχουν οι ‘κυβόλιθοι’, είναι αυτά που έχουν 6 τρύπες, 6 οπές, ‘εξάοπα’. Είναι πολύ γερά, σχεδόν σαν τα συμπαγή. Τοποθετούνται πλαγιαστά ή και ‘όρθια’.  Έχουν διαστάσεις:  6 x 9 x 19.
  Είναι πάμφθηνα, κοστίζουν 10 έως 15 λεπτά το ένα. (δέκα φορές πιο φτηνά από τα συμπαγή). Δηλ. με 7-8 ευρώ φτιάχνεις ένα τετραγωνικό. Έναν χώρο 15 m2 , το φτιάχνεις με 120 ευρώ, και με 3 ώρες εργασία !
Τα τούβλα από πηλό, είναι το καλύτερο οικοδομικό υλικό σε αναλογία χρησιμότητας-τιμής. Είναι 100% φυσικά,χωρίς χημικά πρόσθετα, έχουν καλή μόνωση, διάρκεια ζωής χιλιάδες χρόνια (!), και αντοχή στη φωτιά.

άλλες    χρησιμότητες :
 Αφού κάνει για υπαίθριες αυλές και διαδρόμους , άραγε κάνει και για πλατείες,  μονοπάτια, πεζοδρόμια, για την ορχήστρα ενός θεάτρου, αλλά και για το χώρο που πατούν τα πόδια τους οι θεατές, για ποδηλατόδρομους, για διάδρομους στις παραλίες να περπατάνε όσοι πάνε για μπάνιο (!) , ακόμα και για αγροτικούς δρόμους , αν  περνάνε επάνω ελαφρά οχήματα!!!!

                       γιατί δεν το γνωρίζαμε μέχρι τώρα ???
Την μεγάλη ευθύνη την έχουν όλοι όσοι ‘κονομάνε’ απ’ την οικοδομή! :
1. --Οι αρχιτέκτονες-μηχανικοί που από τα πολλά γράμματα, χάζεψε το μυαλό τους, απόδειξη τα σπίτια που σχεδιάζουν…
2. οι ‘μαντράδες’ που έχουν τα οικοδομικά υλικά, και θέλουν να πουλάνε τσιμέντα, ασβέστες, πλακάκια, τσιμεντόπλακες πεζοδρομίου,
και 3.  οι μαστόροι, που ακούνε τους τσιμεντομηχανικούς, και ‘ξέχασαν’ την αρχαία αυτή τέχνη!!!
4. 5. 6.-- Φταίνε επίσης οι καθαριομανείς σαλονοκυρίες, που θέλουν η αυλή να είναι ‘λεία’ και ‘πεντακάθαρη’, να μη βγαίνει ούτε λίγο χορταράκι…  Εντέλει φταίμε όλοι μας που έχουμε αποκτήσει φοβία προς τη φύση!!   Φταίει το κόμπλεξ του νεοέλληνα και φαίνεται αυτό στη λέξη ‘τούβλο’ , που έχει αρνητική σημασία, (βλάκας, ‘μαλάκας’), ενώ η λέξη ‘κεραμικό’ έχει θετική σημασία (κάτι ‘ακριβό’, ‘ρωμαϊκό’ ‘κουλτουριάρικο’ , καλλιτεχνικό.). Κι όμως το τούβλο είναι  κεραμικό, είναι το ίδιο πράγμα.  
 Δεν έχουμε εκτιμήσει την αξία των κεραμικών. Ειδικώς σήμερα που είναι πάμφθηνα, καθώς τα φτιάχνουν οι βιομηχανίες με μηχανήματα , ολόιδια, σε καλούπια, ενώ για να φτιάξουν ένα τούβλο οι αρχαίοι έκαναν δεκαπλάσιο κόπο!

και για εσωτερικούς χώρους !!!
Ακόμα πιο καινοτόμο , είναι πως τα μικρά τουβλάκια κάνουν για δάπεδο ακόμα και για εσωτερικούς χώρους !! Ειδικά για ισόγεια σπίτια, για το κατώι, ώστε να έχεις δωρεάν γεωθερμία: ζέστη το χειμώνα, και δροσιά στο καλοκαίρι.  Το απίστευτο είναι πως κάνουν ακόμα και για ορόφους, πάνω στην άμμο, και πάνω στην πλάκα τσιμέντου!. Αλλά ποιός να φτιάξει τέτοια σήμερα ??, όταν όλοι θέλουν πλαστικό παρκέ από ψεύτικο ξύλο, ή πλακάκια, για να  δείχνουν τα ακριβά χαλιά τους..

----ήρθε η εποχή που τα εξάοπα τούβλα θα αντικαταστήσουν πλήρως τους τσιμεντοκυβόλιθους. Το κεραμικό θα πάρει την θέση που του αξίζει στην αρχιτεκτονική.           antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.gr

υστερόγραφα:
1. Αλλά γιατί τα εξάοπα έχουν διαστάσεις 9x19.? Για να ταιριάζουν όταν τα χτίζουν με τσιμέντο, βάζοντας 2 , σταυρωτά , πάνω σε ένα : 9+9=18 (+ 1cm το τσιμέντο) Πρέπει , λοιπόν, οι κεραμοποιοίες να φτιάξουν εξάοπα με διπλάσιο μήκος απ ό,τι πλάτος, 9x18 , ώστε να ταιριάζουν στην άμμο χωρίς τσιμέντο!!.
2. Το κεραμικό δάπεδο σε άμμο, χωρίς τσιμέντο, έχει κάτι το ‘μαγικό’,  ενθουσιάζονται όσοι το δούν, και πολλοί πέφτουν σ’ ένα μεγάλο λάθος, ένα έγκλημα: το ραντίζουν με χημικά δηλητήρια για να μη βγαίνει χορταράκι!!!  Τους προειδοποιούμε, να μην το κάνουν. Δεν πειράζει  αν βγεί λίγο χορταράκι…

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη