google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ..ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΟ ΚΟΠΑΝΑΚΙ

ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ..ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΟ ΚΟΠΑΝΑΚΙ

Με νέο κανονισμό θα λειτ
ουργεί πλέον η δημοφιλής Κυριακάτικη αγορά του Κοπανακίου στην Τριφυλία, μετά την επικαιροποίηση και έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής.
Παράλληλα, καθορίσθηκαν και τα τέλη. Το ετήσιο χρηματικό ποσό του τέλους της αγοράς καθορίζεται σε 300 € για την κάθε θέση. Ωστόσο, το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να αναπροσαρμόζει τα τέλη λαμβάνοντας υπόψη τις γενικότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
Επίσης, όπως σημειώνεται μόνο για φέτος, λόγω της αλλαγής του κανονισμού, η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για τη συμμετοχή τους στην Κυριακάτικη Αγορά Κοπανακίου για τα έτη 2017 και 2018, θα γίνει από 11 Δεκεμβρίου 2017 έως 20 Δεκεμβρίου 2017. Η ημερομηνία διεξαγωγής των κληρώσεων ορίσθηκε η 22η Δεκεμβρίου 2017.
Πληροφορίες για την κατάθεση των δικαιολογητικών για την διεξαγωγή της κλήρωσης παρέχονται από το Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας του Δήμου Τριφυλίας, στο τηλέφωνο  2765360213 και 2761360727 κ. Αρβανίτη Δήμητρα.Νέος κανονισμός
Η Κυριακάτικη αγορά του Κοπανακίου αποτελεί από τα τέλη του 19ου αιώνα, μια εμπορική εκδήλωση ιδιαίτερης σημασίας, μέσω της οποίας βρίσκει διέξοδο στην αγορά σημαντικό μέρος των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και όλης της Πελοποννήσου.
Εκτός αυτού η αγορά του Κοπανακίου αποτέλεσε και αποτελεί την καρδιά και το εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.
Διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει έναν πολυσχιδή όσο και πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνικοοικονομική ζωή και επιτρέποντας τη συνάθροιση, την επικοινωνία, την κοινωνική συναναστροφή και τη διατήρηση εθίμων και παραδόσεων.
Η αγορά λειτουργεί στο Κοπανάκι, κάθε Κυριακή και σύμφωνα με τον κανονισμό εκτείνεται:
• στις θέσεις δεξιά και αριστερά επί της οδού Σπέντζα από τη συμβολή της με την οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού έως την συμβολή της με την οδό Σοφού,
• στις θέσεις αριστερά επί της οδού Σοφού και μία θέση δεξιά από την συμβολή της με την οδό Σπέντζα έως την συμβολή της με την οδό Καλαντζάκου,
• στις θέσεις δεξιά και αριστερά επί της οδού Καλαντζάκου από την συμβολή της με την οδό Σοφού έως την συμβολή της με την οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού
• στις θέσεις δεξιά και αριστερά επί της οδού Σιδηροδρομικού Σταθμού από την συμβολή της με την οδό Καλαντζάκου έως την συμβολή της με την οδό Σπέντζα
• 3 θέσεις μπροστά από την Παιδική Χαρά και 3 θέσεις απέναντι
• 4 θέσεις άνωθεν και Δυτικά της Σιδηροδρομικής Γραμμής
Όταν η μέρα τέλεσης της Κυριακάτικης Αγοράς συμπίπτει με επίσημη αργία τότε αυτή μεταφέρεται στην προηγούμενη ημέρα.
Εξαίρεση αποτελεί το Πάσχα, όπου η Κυριακάτικη Αγορά πραγματοποιείται τη Μεγάλη Παρασκευή.
Η αγορά λειτουργεί από την 1η Οκτωβρίου έως 30 Απριλίου, από 6:30 π.μ. έως 14:00 μ.μ. και από την 1η Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου, από 5:30 π.μ. έως 14:00 μ.μ.Αιτήσεις
Η επιλογή και τοποθέτηση των συμμετεχόντων στις θέσεις του χώρου της αγοράς θα γίνεται με κλήρωση από την Αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης,
Η κατάθεση των αιτήσεων για την διάθεση του χώρου, και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, θα γίνεται από 1η Νοεμβρίου έως 30η Νοεμβρίου κάθε έτους (εκτός από φέτος), στο Δημοτικό Κατάστημα Κοπανακίου και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα διεξάγεται η κλήρωση από την Επιτροπή Παρακολούθησης, Λειτουργίας της Κυριακάτικης Αγοράς Κοπανακίου και Παραχώρησης Θέσεων.
Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτησή τους θα καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που είναι:
1) Αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή άδειας παραμονής σε ισχύ για τους αλλοδαπούς.
2) Πρόσφατη βεβαίωση λειτουργίας ταμειακής μηχανής μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Γ.Γ. Πληροφοριακών συστημάτων ή πρόσφατο απόκομμα ταμειακής μηχανής.
3) Αντίγραφο άδειας Παραγωγού Πωλητή Λαϊκών Αγορών ή Επαγγελματία Πωλητή Λαϊκών Αγορών ή Υπαίθριου Πλανοδίου Εμπορίου ή Υπαίθριου Στάσιμου Εμπορίου ή Παραγωγού του Π.Δ. 254/2005 ή Μικροπωλητή ή Διάθεσης έργων τέχνης, καλλιτεχνημάτων χειροτεχνημάτων, ειδών λαϊκής τέχνης ή αντίγραφο άσκησης επιτηδεύματος από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Γ.Γ. Πληροφοριακών συστημάτων.
4) Δημοτική ενημερότητα
5) Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος ότι έχει λάβει γνώση του Κανονισμού Λειτουργίας και ότι τον αποδέχεται ανεπιφύλακτα, ότι διαθέτει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την απαιτούμενη έκδοση άδειας (εάν απαιτείται), ότι έχει
πλήρη γνώση της πραγματικής κατάστασης του χώρου και ότι εκπληρώνεται ο όρος στο πρόσωπο του, η δυνατότητα ασκήσεως του συγκεκριμένου επιτηδεύματος, προ της εγκαταστάσεως του στον παραχωρούμενο χώρο της Κυριακάτικης Αγοράς.
6) Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνει η Αρμόδια Επιτροπή του Δήμου για την απόδειξη της επαγγελματικής δραστηριότητας.
Όσοι πουλούν τρόφιμα είναι υποχρεωμένοι να κατέχουν Βιβλιάριο ή Πιστοποιητικό Υγείας για την πώληση τροφίμων.

Προϊόντα 
Στην Κυριακάτικη Αγορά του Κοπανακίου, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργούν τα εξής τμήματα:
– Τμήμα οπωροκηπευτικών, με διακριτή αγορά και βιολογικών προϊόντων.
– Τμήμα ειδών ένδυσης, υπόδησης, εσωρούχων, εργαλείων, ειδών προικός, γκαλερίας, μπιζού, διάθεσης έργων τέχνης, καλλιτεχνημάτων, χειροτεχνημάτων, ειδών λαϊκής τέχνης κ.λπ.
– Τμήμα ψαραγοράς.
– Τμήμα φυτών.
– Τμήμα ξηρών καρπών και μελιού.
Ο μέγιστος αριθμός θέσεων καθορίζεται ως ακολούθως:
1) Για το τμήμα οπωροκηπευτικών, ξηρών καρπών και μελιού 119 θέσεις, όπου η κάθε μία καταλαμβάνει το χώρο των 3 μέτρων.
2) Για το τμήμα των ειδών ένδυσης, υπόδησης, εργαλείων, ειδών προικός, γκαλερίας, μπιζού, διάθεσης έργων τέχνης, καλλιτεχνημάτων, χειροτεχνημάτων, ειδών λαϊκής τέχνης 46 θέσεις, όπου η κάθε μία καταλαμβάνει το χώρο των 7 μέτρων.
3) Για το τμήμα της ψαραγοράς, 1 θέση όπου καταλαμβάνει το χώρο των 3 μέτρων.
4) Για το τμήμα πώλησης φυτών, 4 θέσεις όπου καταλαμβάνουν το χώρο των 7 μέτρων.
Οι πωλητές, παραγωγοί και επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούν τα προς πώληση προϊόντα σε πάγκους οι οποίοι δεν θα καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από εκείνον που τους έχει νομίμως διατεθεί. Οφείλουν να αναγράφουν τις τιμές των προϊόντων τους σε εμφανές σημείο, να διατεθούν τα κατάλληλα, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά αγορανομικές διατάξεις, όργανα ζύγισης και να τηρούν πιστά και απαρέγκλιτα τις υγειονομικές και αστυνομικές διατάξεις.
Απαγορεύεται η υπεκμίσθωση του χώρου που κατέχει ο κάθε πωλητής, παραγωγός, επαγγελματίας.
Σε ότι αφορά την καθαριότητα του χώρου, ο πωλητής, παραγωγός, επαγγελματίας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το χώρο που κατέχει. Αυτό σημαίνει ότι οφείλει, καθ΄όλη τη διάρκεια διεξαγωγής της αγοράς να διατηρεί το χώρο που κατέχει καθαρό αλλά κυρίως μετά το τέλος αυτού να τον εγκαταλείπει, έχοντας πρώτα συγκεντρώσει τα απορρίμματα και αφού τα τοποθετήσει στους υφιστάμενους κάδους του Δήμου Τριφυλίας, είτε σε ειδικούς σάκους απορριμμάτων, δεμένους στο πάνω μέρος, είτε μέσα σε τελάρα, ώστε να αποφεύγεται η τυχόν διαρροή του περιεχομένου τους και η δυσοσμία. Την αποκομιδή των απορριμμάτων αναλαμβάνει η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Τριφυλίας.
Της Βίκυς Βετουλάκη
Φώτο: George Salmas 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη