google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τραγωδία της Πελοποννήσου με την τριτοκοσμική εικόνα από τα σκουπίδια

Τραγωδία της Πελοποννήσου με την τριτοκοσμική εικόνα από τα σκουπίδια

Με ανάγλυφο τρόπο και μια ιδιαίτερη παρουσίαση των δεδομένων, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, ο Τάσος Τέλογλου πραγματοποιεί ένα οδοιπορικό στην Πελοπόννησο αναφορικά με το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στο πλαίσιο του οποίου φιλοξενούνται στο συνδρομητικό διαδικτυακό ιστότοπο «inside story», εκτενείς δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. 

Το αφιέρωμα ξεκινά με όσα αντίκρισε το συνεργείο στην Τρίπολη…

Μερικά μέτρα μετά το νοσοκομείο της Τρίπολης αρχίζει να πυκνώνει το δάσος του Μαινάλου. Κάνει κρύο, δύο βαθμούς, παρόλα αυτά όσο πλησιάζει κανείς τον Άγιο Βλάση η μυρωδιά της βρεγμένης γης αντικαθίσταται από μια μυρωδιά σαπίλας. Επειδή ο χώρος φυλάσσεται, παρακάμπτουμε με τον Δημήτρη Μιχαλάκη την είσοδο της αυτοσχέδιας χωματερής, όπου υπάρχει ένας υπάλληλος, και μπαίνουμε από το δάσος. Πεταμένα στρώματα με φόντο την Τρίπολη και βουνά σκουπιδιών. Ο χειριστής της μπουλντόζας μας ρωτάει αν πήραμε άδεια από το δήμο για να μπούμε στο χώρο, εμείς αντιγυρίζουμε το ερώτημα: «Από ποιόν πήρε άδεια ο δήμος για να πετάει τα σκουπίδια εδώ;». Σηκώνει τους ώμους του. Σκουπιδιάρικα με την επιγραφή «Για μια καθαρή Τρίπολη» αδειάζουν την πραμάτεια τους παραμονές Χριστουγέννων σε μια επιχείρηση ρουτίνας.

7

Κρυφτούλι με τις Βρυξέλλες

Λίγο αργότερα ένας δημοτικός υπάλληλος της καθαριότητας του δήμου Τρίπολης λέει στο inside story ότι «θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αδειάζουν τα σκουπίδια στον παλιό χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, που είναι 500 μέτρα πιο κάτω από το σημείο που είδατε, αλλά αυτός είναι χαρακτηρισμένος σαν παράνομη χωματερή, ενώ τον νέο χώρο δεν τον έχουν πάρει ακόμα χαμπάρι στις Βρυξέλλες…». Υπάρχουν άλλοι δύο τέτοιοι χώροι, που “εξυπηρετούν” τους κατοίκους και τον δήμο της Τρίπολης στο βουνό. Αλλά με βάση τα κρατικά μέσα ενημέρωσηςΤο άρθρο «Σε 15 ημέρες το πρόστιμο για τις παράνομες χωματερές», που αναπαρήγαγε το dikaiologitika.gr, δημοσιεύθηκε αρχικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «στην Τρίπολη δεν λειτουργεί κανένας ΧΑΔΑ».

6

Η Πελοπόννησος είναι ένα “νησί” γεμάτο σκουπίδια, που δεν γίνεται καν προσπάθεια να κρυφτούν. Αρκεί να μην τα γνωρίζουν οι Βρυξέλλες. Δύο χιλιόμετρα νότια του Άργους προς το Ναύπλιο, μέσα από τους πορτοκαλεώνες προβάλλει ένα βουνό, που εξασφαλίζει θέα τόσο προς τα κάστρα του Ναυπλίου όσο και προς το κάστρο του Άργους. Η εικόνα είναι φαντασμαγορική, αρκεί να μην κοιτάς δίπλα και κάτω σου. Διότι στέκεσαι σε σκουπίδια. Σκουπίδια που αναφλέγονται κάθε μέρα, με τη βοήθεια ενός βυτίου πετρελαίου. Για να μειώνεται ο όγκος τους. Η μυρωδιά τους, ακόμα και τις μέρες του χειμώνα, φτάνει ως τον ουρανό. Ο κάμπος του Άργους δεν έχει σχέση με το Μαίναλο, την ημέρα που στο βουνό πάνω από την Τρίπολη η θερμοκρασία είναι 2 βαθμοί, εδώ είναι 11.

5

Ούτε αυτή η χωματερή –πρόκειται για παράνομη χωματερή, χωρίς κανένα προστατευτικό μέτρο– φαίνεται στα χαρτιά των ευρωκρατών. Είναι κρυφή, άλλη μία απόδειξη όχι μόνο ότι το ελληνικό κράτος ψεύδεται ασύστολα σε περιφερειακό, κεντρικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και ότι οι τύποι με τα κοστούμια στις Βρυξέλλες ζουν σε έναν πλανήτη και εμείς οι υπόλοιποι σε έναν άλλον.

4

Κι όμως, μέχρι τον Ιούνιο του 2011 η χώρα μας είχε πετύχει κάποια πρόοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων. Χάρη σε αυτήν ανεστάλη η διαδικασία που επρόκειτο να κινηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την επιβολή προστίμων στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της διατήρησης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Ταυτόχρονα, προωθήθηκε το σχέδιο για την περιβαλλοντική αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που είχαν ήδη κλείσει. Επιταχύνθηκε η ωρίμανση για τη δημοπράτηση νέων εργοστασίων διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, μέσα στο πλαίσιο του νομοθετημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού, που προέβλεπε και τα έργα στο Γραμματικό και την Κερατέα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη