google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: η ισορροπία ανώτερη απ' το μέτρον!!!

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: η ισορροπία ανώτερη απ' το μέτρον!!!

Αναρωτήθηκες γιατί  η λέξη : ἰ σ ο ῤ ῥ ο π ί α  έχει 2 ρ, το πρώτο   κοιτάει  αριστερά, και το δεύτερο προς τα δεξιά.?!   Η λέξη δείχνει πως υπάρχουν 2 αντίθετες δυνάμεις, κάτι  ρέπει προς μια πλευρά, και  ένα άλλο  ρέπει αντίθετα, αλλά αυτές οι δυνάμεις είναι ίσες !!.  Αυτά τα ‘δύο’ μπορούν να έχουν διαφορά στο μέγεθος, ή στο βάρος, κλπ, αλλά μεταξύ τους (φαίνεται να) ισορροπούν.
   Η ισορροπία και η διπλότητα της ζωής αποτυπώνεται περίφημα στο γνωστό σχήμα γιν-γιαγκ- (τάο), που ο πολύς κόσμος το λέει απλοϊκά: σχήμα του καλού και του κακού.  
 Η λέξη ισορροπία είναι: διαφορετικότητα με αρμονία, είναι η βάση της δημοκρατίας.
 
 το  σχήμα    εν στάσει:  
1. Τα δύο σχήματα ξεκινούν από ένα σημείο, που ανοίγει σε δύο γραμμές σχεδόν παράλληλες, που ανοίγουν κι άλλο και καταλήγουν σε κύκλο!!!
2. Το κάθε σχήμα απ’ τα δύο, έχει και έναν μικρό κύκλο -σαν μάτι-  από το άλλο χρώμα!. Αυτό δείχνει πως το ‘καλό’ έχει και λίγο ‘κακό’ μέσα του, πως δεν υπάρχει το απόλυτο.
3.  Μας διδάσκει την διπλότητα των πραγμάτων, το δούναι και λαβείν, πως ότι, κάμης θα λάβης ( η ανταπόδοση, το ‘κάρμα’) ,δράση και αντίδραση,  ημέρα-νύχτα, αρσενικό-θηλυκό, γη-ουρανός, ο Δίας και ο Πάνας, κπ.  Εν τέλει αυτός είναι ο Ζεύς, ο Θεός, η διπλότητα…  
4.  Μας συμβουλεύει να είμαστε συνδυαστικοί, ώστε να βρούμε το μέτρον.

 το γιν γιαγκ εν κινήσει!:
--Τα δύο σήματα είναι σαν να ‘μπαίνει’ το ένα στο άλλο, δείχνουν να έχουν περιστροφική κίνηση,  διαρκής ροή. Η θέση και η αντίθεση διαρκώς συνθέτονται. Το ένα με το άλλο μεταβάλλονται, εναλλάσσονται, εχθρεύονται μα και αγαπιούνται.   
Η έννοια ισορροπία είναι -ίσως- ανώτερη και από το μέτρον, γιατί και κάτι άμετρο βρίσκει την ισορροπία του στο μέλλον. Μπορούμε να μεταβάλλουμε το κακό -στην πορεία του χρόνου- σε καλό.
Αν βάλεις όλα τα χρώματα σε ένα δίσκο και τον γυρίσεις βλέπεις μόνον 'λευκό' (κρεμ).  Κάτι παρόμοιο γίνεται και με το γνωστό σχήμα γίν - γιάγκ
---μπορούμε να πούμε πως το σχήμα παριστάνει και την ανακύκλωση των ψυχών, την επαναγέννηση, την ‘αιώνια ζωή’. Μια ψυχή φεύγει, μια ξανάρχεται, ένα σώμα γερνά και πεθαίνει, άλλο γεννιέται.

τα ‘δύο’ είναι  50-50  ?? Συνήθως σε όλα τα ‘δύο’, φαίνεται πως υπερισχύει το ένα, η ιδανική αναλογία είναι περίπου 2/3, 60-70%.  Δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι συνεχώς, η ζωή είναι φυσιολογικό να έχει 20-30% κόπο και πόνο.  Κάποιος έχει περισσότερο δίκιο, αλλά πάντα φταίει και ο άλλος, έστω λίγο. Είναι φυσιολογικό να κάνουμε λίγα λάθη.
 Ωστόσο  σ τ η ν   π ο ρ ε ί α  του  χ ρ ό ν ο υ,  όλα γίνονται ίδια, γίνονται: 50-50%, γίνονται ‘ένα’...!

                           πώς φτιάχνουμε ένα γίν -γιάγκ  μέσα σε ένα λεπτό.
● ---Κάνουμε έναν κύκλο σε μια κόλα χαρτί , και μέσα ένα s  σίγμα τελικό.
--παίρνουμε ένα κέρμα και ένα στυλό και γράφουμε στο χαρτί έναν κύκλο, και κολλητά δίπλα άλλον έναν. Μετά, με ένα ποτήρι ανάλογης διαμέτρου, γράφουμε έναν κύκλο που να περιέχει αυτούς τους 2. Ο κάθε κύκλος ενώνεται σε ίδιο χρώμα, με αυτό που αφήνει ο άλλος κύκλος ‘έξω’.
●---Αλλά για να είναι το σχήμα τέλειο, θα χρειαστεί: διαβήτη και χάρακα (κανόνα).
Τραβάμε έναν κύκλο, και έναν άλλον ίδια, κολλητά μ’ αυτόν. Και μετά ανοίγουμε τον διαβήτη στην διάμετρο του κάθε κύκλου και γράφουμε κύκλο που να περιέχει τους άλλους δύο. Ή γράφουμε έναν κύκλο, και  μια διάμετρο. Από τη μέση των δύο ακτίνων τραβάμε 2 κύκλους.
●--πώς φτιάχνουμε ένα σιδερένιο πλαίσιο για ψηφιδωτό γίν-γιάγκ. Βρίσκουμε τη διάμετρο, την πολλαπλασιάζουμε επί 3,14  , και ο σιδεράς λυγίζει μια λάμα σε αυτή το μήκος, και την κολλάει σε κύκλο. Μετά φτιάχνουμε σε σχήμα s, μια λάμα μισού μήκους, δηλαδή την ακτίνα του κύκλου επί 3,14, και την λάμα s την κολλάμε εντός του κύκλου!!  antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.gr

Υστερόγραφο:   Κακώς επικρατεί η  άποψη  πως το σχήμα αυτό ήρθε απ’ την ανατολή, βουδισμό-ταοϊσμό. Οι αρχαίοι Έλληνες γεωμέτρες, σίγουρα είχαν προσέξει αυτό το απλό σχήμα, απλώς δεν το ‘θεοποίησαν’. Είναι τη σχήμα που εκφράζει την κοσμοθεωρία του Ηράκλειτου.  

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη