google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Από την Α Μ Α Θ Ο Υ Ν Τ Α της ΚΥΠΡΟΥ, στην ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ...

Από την Α Μ Α Θ Ο Υ Ν Τ Α της ΚΥΠΡΟΥ, στην ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ...

Η Αμαθούντα της Κύπρου είναι πιά έρημη, εδώ και πολλούς αιώνες...
Κι όμως ήταν από τις ωραιότερες αρχαίες πόλεις της Ελλάδας. Και φαίνεται αυτό από τις πλούσιες αρχαιότητες που έχει έως και σήμερα. Βρίσκεται στο Νότιο μέρος της Κύπρου, 7 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού.
 Κατοικούνταν ήδη από τον 11ο  αι π.Χ. !!  Κατά τη Μυθολογία, ιδρυτής της ήταν ο Άμαθος, γιός του Ηρακλή. Ο Θησέας όταν ξέφυγε απ τον λαβύρινθο, πήγε εκεί ερωτικό ταξίδι με την Αριάδνη, κόρη του Μίνωα.
   Στην αρχαία Αμαθούντα λατρεύονταν ιδιαιτέρως η ξακουστή Αμαθουσία Αφροδίτη, υπήρχε εκεί μεγάλος Ναός της.  Στην δυτική πλευρά του νησιού, στην Πάφο, λατρευόταν η Παφία Αφροδίτη.   Άλλωστε όλη η Κύπρος είναι το νησί της θεάς Αφροδίτης!...

 Όμως τον 7ο περίπου αιώνα, έκαναν επιδρομές οι Άραβες και κατάστρεψαν αυτήν την αρχαία πόλη. Τότε, το πιο πιθανό, μπήκαν σε ένα καράβι πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες Κύπριοι, και ήρθαν στην Κυπαρισσία!!!  Ίσως έπαιξε ρόλο το τοπίο των δύο περιοχών που είναι πολύ όμοιο και παραθαλάσσιο, ίσως να έπαιξε ρόλο και το παρόμοιο όνομα: ‘κύπρος’- ‘κυπαρισσία’. Ίσως η Κυπαρισσία είχε τότε εμπορικές σχέσεις με την Κύπρο μέσω καραβιών, κι έτσι ήταν γνωστή στην Αμαθούντα.
 
 Οι αιτίες που έφυγαν,  το πότε έγινε αυτό ( τον 7ο αι?,  τον 8ο αι?  ή και νωρίτερα?), και οι λόγοι που ήρθαν εδώ , όλα αυτά δεν είναι σίγουρα, απλώς πιθανολογούμε. Αλλά το ότι ήρθαν εδώ Κύπριοι απ την Αμαθούντα είναι απολύτως σίγουρο  
Υπάρχει περιοχή Αμαθούντα στην Άνω πόλη Κυπαρισσίας, υπάρχει οδός Αμαθούντας, και πριν λίγα χρόνια υπήρχαν εκεί Κύπριοι που θυμούνταν την μακρινή καταγωγή τους. Ήταν μια πονεμένη φτωχογειτονιά, αλλά που έσφυζε από ζωή, έπαιζαν πολλά παιδιά, χαρούμενοι άνθρωποι που είχαν κάτι απ τη ζωντάνια του αρχαίου πολιτισμού τα Κύπρου!!!
  Σίγουρα θα υπάρχουν και ακόμα, γέροντες που θα έχουν αναμνήσεις, αν και οι περισσότεροι έφυγαν για την Αθήνα και το εξωτερικό, κλπ.

 Υπάρχει όμως και μια άλλη απόδειξη πως οι Κύπριοι αυτοί αδελφοί μας ήρθαν ως πρόσφυγες στην όμορφη Κυπαρισσία και έφεραν εδώ και την λατρεία της θεάς Αφροδίτης.   Είναι μια πέτρα , βάρους 150-200 κιλά, διαστάσεων  11 x 70 x 60, η οποία πιθανώς ήταν βάση αγάλματος της Αφροδίτης και στο πλάι της γράφει με ανάγλυφα γράμματα: Α Φ Ρ Ο Δ Ι Τ Α.   Μάλιστα, τα γράμματα είναι γραμμένα με το ελληνικό αλφάβητο των ρωμαϊκών χρόνων.
  Η αρχαία αυτή ενεπίγραφη πέτρα βρέθηκε στην άνω πόλη Κυπαρισσίας, περιοχή Αμαθούντας, παραδόθηκε στην αρχαιολογία Ολυμπίας, και σίγουρα βρίσκεται στις αποθήκες του Μουσείου, αν και θα έπρεπε να ήταν εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας ή Καλαμάτας , μέχρι να έρθει εδώ στην Κυπαρισσία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυπαρισσίας που πρέπει κάποτε να ιδρυθεί.

---Ας μελετήσουμε την ιστορία της Αρχαίας Αμαθούντας.
---Ας αδελφοποιηθεί η Κυπαρισσία με την Λεμεσό, την διπλανή πόλη από την έρημη πιά Αμαθούντα. Σίγουρα βρίσκονται εκεί μακρινοί συγγενείς μας.
---Όλη η ευρύτερη περιοχή της Αμαθούντας Κυπαρισσίας να μπει στο σχέδιο πόλεως, και να φτιαχτούν όμορφα μικρά σπιτάκια, να ξαναπάρει ζωή, όπως είχε τους παλαιότερους αιώνες...

--------Είναι πολύ τυχεροί όσοι μένουν σ αυτό τη σημείο της πόλης. Έχουν την ωραιότερη θέα , παρόμοια  με αυτήν που είχε και η Αμαθούς της Κύπρου.

            antoniosantonopouloskyparissia

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη