google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΘΕΜΑ: γιατί λένε ψέματα για το σπίτι του Παλαμά;

ΘΕΜΑ: γιατί λένε ψέματα για το σπίτι του Παλαμά;

Όλη η επίσημη Κυπαρισσία: Δήμος, Φορείς, Σύλλογοι, έντυπα, ακόμα και οι περισσότεροι πολίτες , όταν είναι για 'κακό', για να πούνε ψέμα, για να συγκαλύψουν κάτι λάθος, περιέργως έχουν όλοι σύμπνοια απόψεων...
 Έτσι συμβαίνει και με το  Παλαιό Επαρχείο, εκεί που έμεινε ο μέγας ποιητής Κωστής Παλαμάς για έναν χρόνο περίπου, φιλοξενούμενος στον αδελφό του Χρηστάκη Παλαμά που ήταν τότε Έπαρχος Κυπαρισσίας. Ήταν πολύ υψηλό το αξίωμα, όπως περίπου η θέση του  σημερινού Δήμαρχου Τριφυλίας. 
  
  Λ έ ν ε   ό λ ο ι   τ ο υ ς   ψ έ μ α τ α   πως τάχα το επαρχείο είναι το κτήριο του ανύπαρκτου ' Λαογραφικού Μουσείου', εκεί που γίνονται 3-4 εκδηλώσεις κάθε χρόνο. Αλλά δ ε ν   ε ί ν α ι    α υ τ ό  τ ο   π α λ α ι ό   ε π α ρ χ ε ί ο, δεν έμεινε εκεί ο Παλαμάς.  Αλλά 2 σπίτια δίπλα, απέναντι ακριβώς απο της 'Αρκαδιάς τον πλάτανο'.   Η αιτία που λένε εν γνώσει τους όλοι ψέμματα είναι για 'τουριστικούς λόγους', δηλαδή για να κοροϊδέψουν τους ξένους ώστε κανείς να μην μάθει την αλήθεια: πως το αληθινό κτήριο το αφήνουν να πέφτει από εγκληματική αμέλεια. Έχουν τεράστια ευθύνη όλοι οι Δήμαρχοι και Σύμβουλοι των τελευταίων χρόνων.
 Το ετοιμόρροπο αυτό -σήμερα- κτίσμα, το έκανε δωρεά στο Δήμο ένας γέροντας πανωπολίτης ,όταν ακόμα το σπίτι ήταν κατοικήσιμο. Το χάρισε για να το αξιοποιήσουν, να το κάνουν ένα δημόσιο οίκημα, ένα Μουσείο. Είναι κτίσμα 2-3 αιώνων, μεγάλης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας, και αν σκεφτούμε πως ήταν Επαρχείο και πως έμεινε και ο Παλαμάς, τότε η αξία του γίνεται  ανυπολόγιστη. Πιό μεγάλη και από το νεοκλασσικό του Τσίλερ, που κι αυτό καταρρέει.
  Όμως ο Δήμος αδιαφόρησε, κανείς δεν νοιάστηκε να το αξιοποιήσουν, να το αναστηλώσουν, να το αναπαλαιώσουν. Ένας βλάκας γείτονας πρότεινε να το γκρεμίσουν για να το κάνουν πάρκιγκ για αυτοκίνητα!!!. 
  Το κτίσμα αυτό, δεν είναι πλέον εδώ και χρόνια κατοικήσιμο, έχει πέσει το μισό, χάλασε η σκεπή, βρέχει μέσα, υπάρχει κίνδυνος να πέσει και να χτυπήσει έναν πεζό. Κάτι θερμόαιμοι συμπολίτες πήγαν και έγραψαν πάνω στο κτήριο: αίσχος, κύριοι άρχοντες!  Ούτε και με αυτό συγκινήθηκαν για να το φτιάξουν. 
  Όταν ο Παλαμάς έμενε εκεί, όλοι οι χωριάτες τον έδειχναν με το δάχτυλο και τον ονόμαζαν κοροϊδευτικά ως: ο αδελφός του Έπαρχου.  Αυτό είχε ενοχλήσει πολύ τον ευαίσθητο ποιητή. Όταν πήγαινε στις ταβέρνες της πλατείας να πιεί κάτι, όλοι οι άγριοι πανωπολίτες τον είχαν  'για δούλεμα', όπως ο ίδιος αναφέρει σε επιστολές του.
    Ε!, από τότε τίποτε δεν άλλαξε!... Είμαστε ίδιοι  και χειρότεροι.
  Η μόνη ελπίδα για να σωθεί το οίκημα του Παλαμά, είναι να παραχωρηθεί - 'πουληθεί' απ΄τον Δήμο  σε έναν φιλόμουσο ιδιώτη, ώστε αυτός ρητά να αναλάβει να το ανοικοδομήσει, παίρνοντας και επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να γίνει εκεί ένα Μουσείο, και να μπορεί να το εκμεταλλεύεται οικονομικά για 10 χρόνια ο ιδιώτης, παίρνοντας τα εισιτήρια του Μουσείου. Μετά οφείλει  να το παραχωρήσει πάλι στο Δήμο.
  Την τεράστια ευθύνη έχει το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας,  να πάρει την ανωτέρω απόφαση, ώστε να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες αναπαλαίωσης.
      Αντώνης Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη