google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Εκλογές 2015: Η ΩΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Εκλογές 2015: Η ΩΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Η ώρα της αλήθειας έφτασε: Η Ελλάδα καλείται στις κάλπες για να εκλέξει τη νέα κυβέρνηση, οκτώ μήνες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν θολή εικόνα για τις ισορροπίες στην επόμενη Βουλή.

Περίπου στις 21:00 το βράδυ αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα, με το ενδιαφέρον να στρέφεται όμως εξίσου στις διεργασίες που θα τεθούν σε κίνηση τη Δευτέρα.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το εκλογικό δικαίωμα μπορούν να ασκήσουν συνολικά 9.836.997 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων 4.763.084 άνδρες και 5.073.913 γυναίκες.
Από τους ψηφοφόρους , αυτοί που ψηφίζουν για πρώτη φορά είναι οι 116.745, από τους οποίους οι 108.636 είναι νέοι 18 και 19 ετών και οι 8.109 είναι νέοι εκλογείς από πολιτογραφήσεις.
Το εκλογικό σώμα αυτών των εκλογών είναι μεγαλύτερο κατά 28.237 ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά μικρότερο κατά 13.805 ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου 2012.

Η ψήφος είναι υποχρεωτική;
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις γενικές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και της εκλογικής νομοθεσίας, είναι υποχρεωτική.

Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:
Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας

Με λίστα, χωρίς σταυρό οι εκλογές
Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΥΠΕΣ) υπενθυμίζει στους ψηφοφόρους, ότι σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου διεξάγονται με λίστα και όχι με σταυρό, καθώς δεν έχει παρέλθει 18μηνο από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν, χωρίς να βάλουν σταυρό προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές. Άλλωστε, μέσα στα παραβάν δεν προβλέπεται να υπάρχει στυλό ή μολύβι.

Οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά την σειρά που αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος (ΛΙΣΤΑ).
Ωστόσο ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν προσμετρούνται ως άκυρα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη