google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Η ΚΟΙΤΗ ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ

ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Η ΚΟΙΤΗ ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ

Περισσότερα από 30 χρόνια είχαν να γίνουν εργασίες καθαρισμού στην κοίτη του ποταμού Νέδα στην Ηλεία, ενώ έπειτα από τις συγκεκριμένες εργασίες, αναμένεται να ξεκινήσουν νέες, με σκοπό την αποκατάσταση των αντιπλημμυρικών έργων, για την προστασία τόσο των παρόχθιων περιουσιών όσο και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Το σχέδιο της Περιφέρειας

Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών και δικτύων Δυτικής Ελλάδας Γιάννης Λύτρας, η συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων θα γίνει σε μήκος περίπου 10 χιλιομέτρων, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν από πλημμύρες οι παρόχθιες εκτάσεις του ποταμού Νέδα, στην περιφερειακή ενότητα της Ηλείας, αλλά και για να προστατευτεί το παραποτάμιο περιβάλλον.
 Οσον αφορά το κόστος των εργασιών, αυτές έχουν προϋπολογιστεί στο ποσό των 200.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Γιάννης Λύτρας, για να γίνουν τα έργα, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού το ποτάμι αποτελεί το φυσικό σύνορο, μεταξύ των δύο περιφερειών, στα όρια των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Οπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης, «δεν είναι δυνατό να γίνονται εργασίες μόνο στη μία όχθη, διότι έτσι δεν πρόκειται να δοθεί αποτελεσματική λύση».
Οσον αφορά τις εργασίες καθαρισμού που έγιναν στην κοίτη του ποταμού Νέδα, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γεώργιος Γεωργιόπουλος, ανέφερε ότι ήταν διαχρονικό αίτημα των κατοίκων παραποτάμιων κοινοτήτων, όπως το Γιαννιτσοχώρι και το Πρασιδάκι. 

Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεωργιόπουλο, κατά τη διάρκεια των εργασιών, απομακρύνθηκαν μπάζα, κλαδιά, χώματα και απορρίμματα, τα οποία είχαν σχεδόν φράξει την κοίτη και απειλούσαν τις παρόχθιες περιοχές με πλημμύρες, σε περίπτωση μιας και μόνο καταιγίδας. Οπως σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης, το αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντικό, αφού η κοίτη άνοιξε από το ύψος της γέφυρας της εθνικής οδού Πύργου – Κυπαρισσίας, ώς τις εκβολές του ποταμού, στο Ιόνιο πέλαγος.Μάλιστα, όπως τονίζει ο Γιώργος Γεωργιόπουλος, η κοίτη στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι σε σχετικά υψηλό σημείο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος πλημμυρών, εξαιτίας των φερτών υλικών.

Επίσης, υπογράμμισε και αυτός με τη σειρά του, πως για την εκτέλεση των εργασιών χρειάζεται συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας διότι το ποτάμι είναι διαπεριφερειακό, εξηγώντας ότι δεν μπορούμε να διεξάγονται εργασίες από τη μία πλευρά της όχθης και να δημιουργούνται προβλήματα στην απέναντι πλευρά.

Γραφειοκρατία

Ο Γιώργος Γεωργιόπουλος, αναδεικνύει και τα γραφειοκρατικά προβλήματα που στέκονται εμπόδιο στη υλοποίηση των αντιπλημμυρικών εργασιών.
Οπως αναφέρει, για να μπούμε στην κοίτη ενός διαπεριφερειακού ή διαδημοτικού ποταμού, θα πρέπει πρώτα να έχει δώσει την έγκρισή της η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία όπως υπογραμμίζει είναι πολύ αυστηρή στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, κυρίως λόγω των παράνομων αμμοληψιών.  Οπως εξηγεί ο ίδιος, για να κάνουμε εργασίες, θα πρέπει πρώτα να έχει γίνει η διευθέτηση της κοίτης, η οποία είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Φέρνοντας, ως παράδειγμα τη διευθέτηση της κοίτης του Αλφειού ποταμού, σημείωσε ότι χρειάστηκαν 50 μήνες για να ολοκληρωθούν οι εργασίες.
Εκτός από τον ποταμό Νέδα, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος πρόσθεσε ότι έχει γίνει ήδη ο καθαρισμός της κοίτης του ποταμού Ενιπέα και ακολουθούν οι εργασίες στον ποταμό Ιάρδανου. Ο κύκλος των έργων αυτών θα ολοκληρωθεί με τον καθαρισμό της κοίτης του Αλφειού, στο ύψος και των δύο παρόχθιων δήμων της Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας - Κρεστένων

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη