google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ο Κυπαρισσιώτης Πολύβιος Δημητρακόπουλος ο (POL ARKAS) ήτανε Μάγος!

Ο Κυπαρισσιώτης Πολύβιος Δημητρακόπουλος ο (POL ARKAS) ήτανε Μάγος!

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Κ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Και για να μην παρεξηγηθούμε,  εκτός από μεγάλος συγγραφέας: κυρίως θεατρικός, μυθιστοριογράφος, ποιητής, μεταφραστής ,κλπ. -  έχει και μια άγνωστη πτυχή της ζωής του, άγνωστη στον πολύ κόσμο. Ασχολιόταν και με τον πνευματισμό, με τα πνεύματα, τις ψυχές. Ήταν πνευματιστής και μέντιουμ (μεσάζων)  Είναι απίστευτο, μα είναι αληθινό!.


 Δεν ξέρουμε ποιός τον μύησε, ή αν ήταν αυτοδίδακτος στον πνευματισμό.
Αλλά μπορεί να βρεί κάθένας στο εμπόριο ένα  βιβλίο του που ονομάζεται Ο ΥΠΕΡΚΟΣΜΙΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ. Το εκδίδει ο Πνευματιστικός Όμιλος Αθηνών: ‘το θείον φως’,  www. divinelighte.org.gr   Αναζητήστε το, αξίζει τον κόπο.
  Στο βιβλίο του αυτό, περιλαμβάνει ποιήματα που του υπαγόρεψαν πεθαμένοι (πριν απ αυτόν) ποιητές:   Βαλαωρίτης, Ανδρέας Λασκαράτος, Λορέντζος Μαβίλης, Διονύσιος Σολωμός, Αλέξανδρος Σούτσος, κλπ. Πρώτη έκδοση 1926. (4 χρόνια μετά το θάνατό του)
 Γράφει στην πρώτη σελίδα: ποιήματα ληφθέντα μεσαζικώς από τα πνεύματα των διαπρεπέστερων ποιητών του νεοελληνικού Παρνασσού.  (στο όρος Παρνασσός, κατά τη μυθολογία, γεννήθηκαν οι μούσες, οι τέχνες, τα γράμματα).
  Και κάνει και χιούμορ ο Πολύβιος, λίγο-πολύ μας λέει στον πρόλογό του: τα πνεύματα κατεβαίνουν και μας λένε ποιήματά τους αλλά δεν μας διδάσκουν και τρόπους πώς να τα εκδώσουμε. Ας ελπίσουμε η αγγλική λίρα να ανεβεί πολύ ψηλά (σε τιμή) μέχρι να φτάσουν στον Άνω Κόσμο, να τις πιάσουν τα πνεύματα και να τις ρίξουν στους επιζώντες ποιητές για να τα εκδώσουν…


 Γράφει επίσης στον πρόλογο αυτού του βιβλίου,  πως έχει ετοιμάσει ένα μεγάλο βιβλίο με 4 τόμους, με τον τίτλο ‘το μυστικό της ζωής’, και μάλιστα το έγραφε για 20 ολόκληρα χρόνια!, στο οποίο βιβλίο αναπτύσσει τις θεωρίες του περί πνευματισμού!!
Έχει πρωτότυπες θεωρίες, με βάση πως ο ηλεκτρισμός διέπει τα πάντα.
 Πού να είναι –άραγε- αυτό το βιβλίο, εκδόθηκε ποτέ?  Όχι! Δεν έχει εκδοθεί και πρέπει να ψάξουμε να το βρούμε.


 Έχει γράψει και ένα πνευματιστικό μυθιστόρημα: η ζωή του Θανάτου.  Το σενάριό του είναι 100 χρόνια μετά , στο 2020, δηλαδή στις μέρες μας, όπου επανέρχεται εις την ζωή το πνεύμα του Πολύβιου και προβλέπει πως -θα- είναι ο κόσμος τότε… Το βιβλίο αυτό γίνεται επίκαιρο μέρα τη μέρα, και πρέπει να εκδοθεί.
   
 Είναι ο πιο πολυγράφος Κυπαρισσιώτης συγγραφέας. (πάνω από 100 έργα). Ο πιο πολυμεταφρασμένος σε άλλες γλώσσες, και  ο πιο γνωστός στην Ευρώπη. (μάλλον περισσότερο και από τον Μιχάλη Κατσαρό.)


 Ο Πολύβιος, είχε και πολύ χιούμορ, ήτανε σπάνιος χαρακτήρας.  
 Η ματιά του όπως μπορούμε να δούμε στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, είναι πράγματι διεισδυτική, κοιτάει στο υπερπέραν.

Βιογραφία:
  Γεννήθηκε στην Τερψιθέα Κυπαρισσίας το 1864. Υπάρχει ακόμα το σπίτι του: το λένε: του Πολύβιου .   Έζησε  έως το 1922.
   Εδώ πήγε Δημοτικό έως και Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, μετά πήγε μόνιμος στο Στρατό .  Όταν ως Λοχίας ανέβασε την πρώτη του θεατρική παράσταση , ‘έγινε κάτι παράξενο, πήρε φωτιά η σκηνή… Ίσως τα πνεύματα  ήθελαν να δείξουν την παρουσία τους σ’ αυτόν πνευματώδη συγγραφέα… Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε από άλλους συγγραφείς ως καλός οιωνός για την μετέπειτα πορεία του.  Παράτησε το Στρατό  για να αφοσιωθεί στο έργο του, να γράφει κωμωδίες…   
 Το καλλιτεχνικό ψευδώνυμό του που επέλεξε, μας δείχνει και τον χαρακτήρα του. Το Πολ παραπέμπει στο ‘Παύλος’, μερικοί μπερδεύονται, αλλά τελικώς  είναι  απλώς κομμένο το Πολύβιος. Και το ‘Αρκάς’ παραπέμπει στο δεύτερο πανέμορφο όνομα της Κυπαρισσίας, ‘Αρκαδιά’. (Μας θυμίζει και τον γελοιογράφο Αρκά)


  Τα πιο γνωστά του έργα είναι: η Χρυσή Διαθήκη, και ιδίως η Σιδηρά Διαθήκη που έκανε διεθνή επιτυχία. (οι τίτλοι είναι εμπορικοί, παραπέμπουν στην Παλαιά και Καινή διαθήκη. Περιέργως το πιό γνωστό ποίημα του Μιχάλη κατσαρού, έχει κι αυτό τίτλο: η Διαθήκη μου, είναι το γνωστό ‘αντισταθείτε’)
 Από τις 2 Διαθήκες του έχουν γίνει πολύ γνωστά αρκετά αποφθέγματα:.
Για παράδειγμα:
Σε δύο πράγματα δεν επιτρέπεται η δειλία. Στον πόλεμο και στον έρωτα!
 Επίσης έγινε πολύ γνωστός για τα Θεατρικά του έργα:   η Δούκισσα Πλακεντία., κλπ.
 Έχει μεταφράσει πολλά έργα του Αριστοφάνη και μάλιστα  έμμετρα.


 Αλλά ας πάμε σε ένα ποίημά του, αλλά όχι δικό του, αλλά του πεθαμένου κωμικού ποιητή  Ανδρέα Λασκαράτου, που του το υπαγόρεψε…


 Ο  ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗΣ
 Θάψε και θάψε μεσ’ στο κοιμητήρι
 πάνω στους λάκκους διαρκώς σκυφτός
 χωρίς να κάνη κανενός χατήρι
 ο νεκροθάφτης, θάφτηκε κι αυτός.
 Τώρα μου λέει: -πού να βάλει ο νούς
 τα χρόνια πόυ ‘θαφτα τόσους ανθρώπους
 πως θαν τους βρω και πάλι ζωντανούς,
 κι άδικα ο δόλιος έχανα τους κόπους!


 Υπάρχει και ένα άλλο του Λασκαράτου που επιγράφεται:
 Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ
 Απάντησα κι εδώ ένα Δεσπότη
 κάτι πουλερικά να κυνηγά
 και νάχη ακόμα για δουλειά του πρώτη
 τα γένεια του μονάχα να βλογά.
  
  κι εδώ τον ίδιο δρόμο έχει πάρει.
 φαντάσου πού τον έπιασα προψές
 νάναι κρυμμένος πίσω απ το φεγγάρι
 μαζί με τρείς παληές του ανηψές.


 Και ένα ποίημα μετά θάνατον, του επτανήσιου Λορέντζου Μαβίλη


 ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ  ΜΑΒΙΛΗΣ
 
Η ΛΗΘΗ
Όχι! Δεν λησμονούνε οι νεκροί,
της Λήθης το νερό δεν έχει τρέξει,
ούτε η σταγόνα του η πιό μικρή,
έχει ως τώρα χείλη ανθρώπου βρέξει….
(…)
 Είναι η απάντηση από τον άλλο κόσμο στο γνωστό του ποίημα  ‘Λήθη’: καλότυχοι οι νεκροί που λησμονάνε, την πίκρια της ζωής…
 Παραγγείλετε το από τον Πνευματιστικό Όμιλο, για να το διαβάσετε ολόκληρο.


Τι πρέπει να κάνουμε σήμερα για τον Πολύβιο:


1. --- Να ιδρυθεί Δημοτική (ή και ιδιωτική) βιβλιοθήκη με βάση κυρίως τα έργα Κυπαρισσίων και Τριφυλίων συγγραφέων, και είναι δεκάδες, και τα έργα τους χιλιάδες.
 --Είναι και λόγοι τουριστικοί να προβάλει η πόλις τους πιο διάσημους απ αυτούς: Κ. Παλαμά, Κατσαρό, Πολ Αρκά.


2.  ---Η πλατεία  ΟΣΕ Κυπαρισσίας έχει ήδη το όνομά του. Αλλά είναι σκεπασμένη η πινακίδα και πρέπει να αποκαλυφθεί, και με την ευκαιρία να μπούνε άλλες 2-3 σε ανάλογα σημεία.  Αλλά πρέπει να πάει και το άγαλμά του εκεί, εμπρός από το πέτρινο κτήριο του ΟΣΕ, για να τον βλέπουν περισσότεροι. Να μεταφερθεί από τα Δικαστήρια που είναι μέχρι τώρα, και που δεν τον παρατηρεί κανείς.
                                     ------------------------------------------


 Τελειώνοντας, θα κάνουμε και μείς μια απόπειρα να συνθέσουμε μεσαζικώς ένα ποίημα του Πολύβιου  Δημητρακόπουλου, κατ ευθείαν από τον Άνω Κόσμο.


 ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ο ΚΟΣΜΟΣ
 --Πολύβιο με λέγαν στη ζωή μου
 Μα έστω και αν το άλλαξα σε pol
 Πολλές ζωές δεν έζησα, μα μία
  Μία κάτω εκεί,  και μιά εδώ
 
 Πολλές φορές μπερδεύομαι, δεν ξέρω
 Αν είμαι εγώ εκεί ή σείς εδώ
 Και πού ναι πιο πολλοί οι παλιανθρώποι
 Στην κάτω Αρκαδιά ή στην εδώ

 Λένε πως ο Πολύβιος ήτανε και τέκτονας, (μασόνος)  αλλά αυτή η είδηση δεν είναι και τόσο σημαντική όσο το ότι ήταν πνευματιστής.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη