google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΘΕΜΑ: (ίσως) η αρχαιότερη ελιά του κόσμου!

ΘΕΜΑ: (ίσως) η αρχαιότερη ελιά του κόσμου!

 E:\ελιά βερσάγια 018.jpgΠολύ πιθανόν αυτή η ελιά που είναι στη φωτογραφία, να είναι η αρχαιότερη και η μεγαλύτερη ελιά της Μεσογείου, και του Κόσμου.  Βρίσκεται στην περιοχή Κυπαρισσίας, 2 χιλιόμετρα προς Βορειοανατολικά, περιοχή ‘Φαρμάκα – Καρτελά’ .
 Έχει διάμετρο στη βάση της  7 περίπου μέτρα, παλαιότερα έβγαζε 8 μεγάλα τσουβάλια ελιές. Είναι σίγουρα πάνω από 2.000 χρόνων , ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να την χρονολογήσουμε ακριβώς  , ακόμα κι αν ένας είναι ειδικός.    
 Αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικότερο. Έστω κι αν δεν είναι η μεγαλύτερη, είναι σίγουρα από τις μεγαλύτερες.
 Η Ελιά αυτή έχει δεί μυριάδες ανθρώπους, έχει βγάλει δεκάδες τόνους λάδι, έχει θρέψει πολλές χιλιάδες στόματα, έχει δει δεκάδες   κατακτητές, και από τύχη δεν την έκαψαν. Και από συμφέρον. Την άφησαν –ακόμα και ο Ιμπραήμ- για να της παίρνουν το λάδι.
 Πρέπει να ονομαστεί ‘φυσικό μνημείο’, σαν ζωντανό μουσείο. Να μην τη ξανακλαδέψουν, να την  αφήσουν να γίνει  διπλάσια σε ύψος.
  Καλό θα ήταν να μπορούν να την επισκέπτονται ο κόσμος, έστω μερικές ώρες, (σχολεία, τουρίστες, και άλλοι). Να κάθονται στη σκιά της, να γίνεται γιορτή όταν την μαζεύουν. Μπορεί  ακόμα να γίνει ταβέρνα, και πρατήριο πώλησης λαδιού  από την περιοχή, κλπ, κλπ.
 Δεν αναφέρουμε τον ιδιοκτήτη της  ελιάς και του χωραφιού, για λόγους διακριτικότητας, αλλά και για να μη τους ενοχλεί η πολλή περιέργεια του   κόσμου.
 Ζητούμε συγνώμη για την φωτογραφία, έχοντας ως ελαφρυντικό την ίδια την ελιά και την ιστορία της, πράγμα που την καθιστά κληρονομιά όλης της περιοχής.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη