google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: ο προφήτης Ηλίας, ο Οδυσσέας και ο Ήλιος!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: ο προφήτης Ηλίας, ο Οδυσσέας και ο Ήλιος!

  
Η παράξενη μείξη που έχει γίνει μεταξύ αρχαίας Ελλάδας και Χριστιανισμού, φαίνεται -μεταξύ άλλων-  και στον μύθο που υπάρχει για τον Αη -Λιά, τον προφήτη Ηλία. 
  Διότι τι σχέση μπορεί να έχει ένας Ισραηλίτης αρχαίος προφήτης, με τον αρχαίο Ελληνα Οδυσσέα?. Τι σχέση μπορεί να έχει η Παλαιά Διαθήκη με την Οδύσσεια? 
    Κανονικά καμμία, αλλά έχουν.
    Ας εξηγήσουμε σιγά-σιγά τη σχέση αυτή.

  Ας δούμε πρώτα τι μας λέει η επίσημη θρησκεία:

  Ο Προφήτης Ηλίας , κανονικά δεν λέγεται έτσι, αλλά : Ελιγιαχού, και αυτό παραφράστηκε σε Ηλιού και -τέλος- σεΗλίας ώστε να μοιάζει με ελληνικό όνομα, ενώ δεν είναι.  Κάπως παρόμοια παραφράστηκε το 'Ελεάζαρ' που είναι το αρχαίο εβραϊκό, σε 'Λάζαρος'.
  Ο Ελιαγιαχού ήταν γιός του Ιακώβ. Η λέξη Ελιαγιαχού σημαίνει: "ο Θεός είναι ο Ιεχωβάς!" 
  Είναι ένας πολύ αυστηρός και άγριος προφήτης. Ως θαύματά του ανάφερονται δύο μεγάλες καταστροφές!.  Πως κατέβασε φωτιά απ τον ουρανό καί έκαψε πολλά, και πως καταράστηκε και έκανε να βρέχει 3,5 χρόνια!!!.  Θεωρείται ο μεγαλύτερος και ο αγριότερος απ τους προφήτες, και πώς δεν έχει πεθάνει αλλά έχει αναληφθεί στους ουρανούς, κατά κάποιο τρόπο 'ζεί', σαν το Χριστό.
  Είναι το δεξί χέρι του Θεού της Παλαιάς Διαθήκης του Ιεχωβά. Ο προάγγελός του, αυτός που του ανοίγει το δρόμο.  Η ίδια η Παλαιά Διαθήκη τελειώνει με τα εξής λόγια του Ιεχωβά!.  Είναι στο βιβλίο του προφήτη Μαλαχία, όπου λέει ο ίδιος ο Ιεχωβά: "δείτε! Εγώ στέλνω σε εσάς τον Ηλία τον προφήτη πριν από την έλευση της μεγάλης και φοβερής ημέρας του Ιεχωβά. (...) για να μην έρθω και πατάξω τη γη αφιερώνοντάς τη στην καταστροφή!"
    Αλλά και στην Καινή Διαθήκη ο Χριστός παρουσιάζεται πως ανέβηκε σε ένα ψηλό όρος με τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, και εκεί μεταμορφώθηκε, το πρόσωπό του έγινε σαν τον ήλιο, τα ρούχα του λευκά σαν το χιόνι. (Ματθαίος 17:1-13, Μάρκος  9:2-13, Λουκάς , 9: 28-36 ) 
  Και εκεί φανερώθηκαν ο Μωυσής και ο Ηλίας. Και ο ίδιος ο Θεός έβγαλε φωνή και είπε: "αυτός είναι ο γιός μου ο αγαπητός, αυτόν να ακούτε".  Όμως ο ίδιος ο Χριστός αργότερα, όταν κατέβηκαν, εξήγησε στους 3, πως ο Ηλίας ήταν ο Ιωάννης ο Πρόδρομος. Το ίδιο αναφέρεται και σε άλλα 2-3 σημεία στο ευαγγέλιο. Κι όμως δεν τα ξέρουν αυτά ούτε οι ιερείς!

   Όλοι ξέρουμε πως υπάρχουν εκκλησάκια του προφήτη Ηλία σε ψηλές βουνοκορφές, και στις 20 Ιουλίου εορτάζεται αυτή η μεγάλη Γιορτή. Αλλά γιατί τα εκκλησάκια είναι στο βουνό και όχι στη θάλασσα, όπως του Αγιο Νικόλα ,του προστάτη των ναυτικών?. 
  Η λαϊκή παράδοση λέει πως ο προφήτης Ηλίας ανέβηκε στο όρος Θαβώρ, και στο Καρμήλιον όρος, ήταν  ασκητής, καί δεν ήθελε τους ανθρώπους και πήγε να μείνει σε  μέρος που δεν ήξεραν από θάλασσα, δεν ήξεραν ποιό είναι το κουπί και το περνούσαν για λιχνιστίρι, αυτό το ξύλινο εργαλείο που ξεχώριζαν το στάρι. (βέβαια ο λαός μας λέει και μια σατυρική εκδοχή του μύθου πως τον κυνηγούσε ο αγιο Νικόλας...)
   Λίγοι γνωρίζουν πως ο μύθος αυτός για τον  Ηλία, είναι κλεμμένος από την Οδύσσεια του Ομήρου, από το ωραιότερο ποίημα του κόσμου, όπου ο Οδυσσέας πηγαίνει στον Αδη , στον  μάντη Τειραισία, και μαθαίνει για το μέλλον του: "πως θα γυρίσει πίσω στην Ιθάκη, αλλά χωρίς συντρόφους. Και πως θα μείνει για λίγο, κι ύστερα θα ξαναφύγει για ένα στεριανό ταξείδι, μέχρι να πάει σε ψηλά όρη όπου οι άνθρωποι δεν θα ξέρουν 'τι είναι κουπί'."  Τον χρησμό αυτό τον εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος ο Οδυσσέας στην γυναίκα του την Πηνελόπη. Και μας αφήνει ο Όμηρος να εννοήσουμε πως αργότερα πράγματι ο Οδυσσέας 'πήρε τα βουνά'... Κρίμα που οι Ελληνες δεν έχουν μελετήσει, ούτε καν διαβάσει  την Οδύσσεια.
  Βλέπουμε , λοιπόν, πως είχε επιβιώσει στο λαό μας ο αρχαίος αυτός ελληνικός μύθος και πως τον ταίραξαν με τον άλλο μύθο περί Ηλία.
  Μια άλλη απόδειξη πώς έχει γίνει αυτό το κακόγουστο πάντρεμα , είναι πως ο Ηλίας παρουσιάζεται σε αγιογραφίες κάτω από  ένα ουράνιο άρμα με άλογα, το οποίο  σέρνει τον ήλιο. Είναι κι αυτό παρμένο από την Ελληνική μυθολογία, όπου τον ήλιο τον σέρνουν άλογα... Βρήκαν εδώ  πως το παραλλαγμένο όνομα  'Ηλίας' έμοιαζε με τη λέξη' Ήλιος' και έπλασαν έναν ψεύτικο τραγέλαφο μύθο  κλπ.
  Χρόνια πολλά στον Ηλία και στην Ηλιάνα, αλλά να ξέρουν πως το όνομά τους είναι παραλλαγμένο από το eli@yahoo.
  Ας μελετήσουμε την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, είτε είμαστε χριστιανοί, είτε όχι. Κι ας μελετήσουμε τα έπη του Ομήρου, αφού είμαστε Ελληνες.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη