google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ: ο καλός ο φούρναρης δουλεύει μονο Σάββατο!

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ: ο καλός ο φούρναρης δουλεύει μονο Σάββατο!

Ο φούρναρης και ο παπάς είναι τα πιο προνομιούχα επαγγέλματα απο άποψη ωραρίου. Μπορούν να δουλεύουν μονο μια μέρα τη βδομάδα!.
   Στα χωρια,  απο την αρχαιότητα έως πριν λιγα χρόνια , όλα τα σπίτια φούρνιζαν ψωμί μια μέρα κάθε τόσο, όχι κάθε μέρα!    Διότι -πρεπει να ξέρουμε πως- το καλό ψωμί, το ζυμωτό, το 'χωριάτικο' , διατηρείται μια βδομάδα και πολύ παραπανω. Είναι πεντανόστιμο, χορταίνες με μια φετούλα, δεν παχαίνει, είναι πλήρης τροφή
   Το ψωμί θέλει 1-2 μέρες να ζυμωθεί, να φουσκώσει, θέλει 1-2 ώρες να ψηθεί, και μετα διατηρείται για πολλές μέρες.
  Το ζύμωμα με τα χέρια είναι μια δυσκολη τέχνη, αλλά πολύ μερακλιδικη. Πολύ λίγοι σήμερα ζυμώνουν...
    Καθώς μαζεύτηκε ο κόσμος στις πολεις και εξελίχθηκε η  τεχνολογία,  βγήκαν οι επαγγελματικοί φούρνοι, τα αυτόματα ζυμωτηρια ταχύτητος, τα ξύλα ως καύσιμη ύλη αντικαταστάθηκαν απο τον ηλεκτρισμό  η το πετρέλαιο, το προζύμι αντικαταστάθηκε απο τη μαγιά, -υπάρχει και αλεύρι που φουσκώνει μονο του!-, και τελικά πήγαμε στην αλλη άκρη που οι φούρνοι φτιάχνουν κάθε μέρα ψωμί που όμως δεν τρώγεται την αλλη μέρα. Είναι σαν λάστιχο και σαν σφουγγάρι, είναι άνοστο, φουσκώνει το στομάχι, δεν χωνεύεται, και παχαίνει.  Τρως λίγο, το υπολοιπο το πετάς, και  ξαναγοράζεις παλι αύριο !.  Υπαρχουν φούρνοι που κανουν το διαρκές έγκλημα να πετάνε στα σκουπίδια το προχθεσινό ψωμί!
   Οι φούρνοι σήμερα πουλάνε και δεκάδες άλλα τρόφιμα, και μπορείς να αγοράσεις ψωμί σε δεκάδες μέρη, σε σουπερ μάρκετ, κλπ. Κι όμως πουθενά -μα ΠΟΥΘΕΝΑ δεν μπορείς να αγοράσεις κανονικό ζυμωτό-σπιτικό ψωμί!
  Αυτό θα το κανει ο μοντέρνος αλλά και παραδοσιακός φούρναρης. Θα συνδυάσει
την τεχνολογία με την παράδοση, τη καλη  ποιότητα με την μεγάλη ποσότητα. Δηλαδή στον μοντέρνο φούρνο, αυτον που περιγράφουμε.
   Μεγαλος φούρνος με ξύλα, περιστρεφόμενη κυκλική πλατφόρμα, γνήσιο αλεύρι χωρίς συντηρητικά, αυτόματο αργό ζυμωτηριο, με προζύμι, όχι μαγιά , και ενα καρυδάκι στο κεντρο σαν να είναι χριστόψωμο.  Η παρασκευή του ψωμιού ξεκινά απο την ομώνυμη μέρα και το ψήσιμο γίνεται το Σάββατο. Τις αλλες μέρες ο καλός ο φούρναρης ξεκουράζεται...
  Αγοράζεις ενα  καρβέλι για όλη τη βδομάδα. Μπορούν να το φέρνουν και στο σπίτι, σε επιλεγμένους πελάτες.  Είναι 3 φορες πιο νόστιμο απο το  σημερινο 'πλαστικό' , αλλά είναι και πιο φτηνό αν σκεφτούμε οτι γλυτώνουμε απο τον κόπο και οτι δεν θα πετάξουμε καθόλου απ αυτό, ουτε ψιχουλο!.

   Πολλές άνεργες νοικοκυρες , αρχισαν να ζυμώνουν σπιτικό χωριάτικο ψωμί και να το 'πουλούν' σε 5-10 φιλους. Δεν θεωρειται ως φοροδιαφυγή.

   Οι φούρνοι ,-πάντως-  όπως τους ξέρουμε σήμερα, δεν έχουν μέλλον. Την καταλάβαμε την πονηράδα τους που επίτηδες φτιάχνουν ψωμί μιας ημερας για να μας αναγκάζουν να πηγαίνουμε στο μαγαζί τους κάθε μέρα...
   Αντώνης Αντωνόπουλος, Κυπαρισσια

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη