google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Μια υπέροχη πολύτεκνη οικογένεια από την Κυπαρισσία

Μια υπέροχη πολύτεκνη οικογένεια από την Κυπαρισσία

Κάθε χρόνο, την ημέρα του Πάσχα, σε ένα μεγάλο κήπο της Κυπαρισσίας στήνεται ένα γιορτινό τραπέζι σε στενό οικογενειακό κύκλο. Μόνο που αυτό το τραπέζι έχει 38 σερβίτσια. Τα 28 πρώτα εξαδέλφια ηλικίας από 2,5 έως 29 ετών που συναντιούνται μαζί με γονείς και παππούδες είναι παιδιά των τεσσάρων αδελφών Σαμπαζιώτη, οι οποίοι συνεχίζουν μια παράδοση σπάνια για τα σημερινά δεδομένα: είναι όλοι τους πολύτεκνοι. Ο πρώτος αδελφός έχει επτά παιδιά, οι επόμενοι έξι και τέσσερα, ενώ πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η αδελφή τους με έντεκα τοκετούς στο ενεργητικό της.
Η οικογενειακή μάζωξη πραγματοποιείται μία φορά ετησίως, καθώς δεν είναι εύκολο να συντονιστούν τα προγράμματα τόσων ανθρώπων. Όπως εξηγεί στο «Έθνος» ένας από τους αδελφούς Σαμπαζιώτη, ο κ. Γιώργος, αν στην παρέα προστεθεί και η οικογένεια του κουμπάρου του, τότε ο αριθμός των παρευρισκομένων αυξάνεται σημαντικά, καθότι κι εκείνος πολύτεκνος...
Ο κ. Σαμπαζιώτης ήταν 25 ετών και η σύζυγός του 20, όταν παντρεύτηκαν. Μέσα σε δέκα χρόνια γέννησαν επτά παιδιά, εκ των οποίων τα τέσσερα δίδυμα. «Νομίζω ότι μια πολύτεκνη οικογένεια κατακτά ουσιαστική ποιότητα ζωής. Ξέρεις ότι δε θα φτιάξεις περιουσία, εάν είσαι πολύτεκνος, όμως το να έχεις τόσες ζωές γύρω σου είναι αληθινός πλούτος», λέει. «Επαναπροσδιορίζεις τις αξίες σου. Βλέπεις καινούργιες ζωές να αναπτύσσονται κοντά σου, διαφορετικούς χαρακτήρες, διαφορετικές ψυχολογίες, ακόμη και τα δίδυμα είναι διαφορετικά. Και η ποικιλία ανοίγει διαφορετικούς δρόμους. Επτά παιδιά, επταπλάσιες χαρές...».
Τα πέντε από τα επτά παιδιά του κ. Σαμπαζιώτη έχουν συστήσει μουσικό συγκρότημα, «ένα πλήρες ροκ συγκρότημα όπου ο καθένας παίζει διαφορετικό όργανο», εξηγεί ο ίδιος. Η μοναξιά είναι άγνωστη λέξη και οι επιλογές για παρέες πολλές. «Τα παιδιά των πολυτέκνων μεγαλώνουν σε κοινωνικό περιβάλλον, μαθαίνουν να μοιράζονται και είναι πολύ δεμένα. Επίσης μαθαίνουν να είναι συμμέτοχα στην ομάδα».
Φαρμακοποιός στο επάγγελμα και δημοτικός σύμβουλος επί 20 χρόνια, εκ των οποίων τα 4 διετέλεσε αντιδήμαρχος, ο κ. Σαμπαζιώτης εξηγεί ότι εάν κάποιος αγαπά τα παιδιά, τα πάντα μπορούν να συνδυαστούν. Η οικογένειά του τα κατάφερε, παρότι και η σύζυγός του εργαζόταν.
«Όντας πολύτεκνος μπορεί να χάνεις την κακώς νοούμενη άνεσή σου, όμως αυτό που κατάλαβα είναι πως ό,τι θυσιάζεις στην πραγματικότητα σου επιστρέφεται», σημειώνει και στέλνει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα: «Είναι πολλοί εκείνοι που σήμερα διστάζουν να κάνουν παιδιά έχοντας την αγωνία ότι δε θα μπορέσουν να τους τα προσφέρουν όλα. Από την εμπειρία μου έχω να τους πω μακάρι να μην μπορούν και να μη θέλουν να τους τα προσφέρουν όλα. Να έχουν επιλέξει να δώσουν την ελευθερία στα παιδιά τους να φτιάξου τον δικό τους κόσμο. Τη σιγουριά την αποκτά κάποιος όταν έχει καταφέρει μόνος του πράγματα. Όταν συμμετέχει σε διαδικασίες αποκτά αυτοπεποίθηση και τι καλύτερο σήμερα για να αντιμετωπίσει ένα παιδί την κοινωνία;».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

Μόλις 2,15 παιδιά για κάθε Ελληνίδα

Κάθε ρεκόρ σπάνε οι γυναίκες της οικογένειας Σαμπαζιώτη, όταν ο μέσος αριθμός τέκνων που αναλογεί ανά Ελληνίδα είναι τα 2,15 παιδιά. Σύμφωνα με την απογραφή, μόνο το 0,8% των γυναικών έχουν γεννήσει περισσότερα από έξι παιδιά. Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, η πλειονότητα των Ελληνίδων με τρία ή περισσότερα παιδιά εντοπίζονται στην Ευρυτανία (30,2%). Στο μεταξύ, το 2013 οι γεννήσεις στην Ελλάδα έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, άκρως ανησυχητική διαφαίνεται και η φυσική μεταβολή του πληθυσμού, δηλαδή η μεταβολή που οφείλεται στη διαφορά γεννήσεων - θανάτων, καθώς δείχνει μείωση πληθυσμού κατά 17.660 άτομα.

Πηγή: Κατερίνα Ροββά, εφημερίδα «Έθνος»

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη