google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η Τριφυλία γιορτάζει την συμμετοχή της στο έπος του 1821

Η Τριφυλία γιορτάζει την συμμετοχή της στο έπος του 1821

Ο Δήμος Τριφυλίας, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου, η Τοπική Κοινότητα Σιδηροκάστρου και ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, γιορτάζει τη συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του 1821 με λαμπρές εκδηλώσεις, σήμερα Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 στις 18:30 στο Σιδηρόκαστρο όπου και θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.
Το πρόγραμμα της εορτής περιλαμβάνει την αναβίωση του τοπικού εθίμου με τις λαμπαδηφορίες ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με χορούς και τραγούδια στην πλατεία του χωριού. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν επίσης ο Σύλλογος «Ελληνομνήμονες»  και ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών.
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες ο δήμαρχος Τριφυλίας και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες ο δήμαρχος Τριφυλίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας και τα μέλη  της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης, κα. Μαρία Λιακάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας και ιστορικός, κ. Τάσος Λιακάκης εκπρόσωπος της Τ.Κ. Σιδηροκάστρου και κ. Ιωάννης Κατσούλαςπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, τόνισαν ότι ο στόχος τους είναι, με την συγκεκριμένη εκδήλωση πλέον η Τριφυλία να γιορτάζει τη συμμετοχή της στην Εθνική Επανάσταση και όχι απλά την Επανάσταση του 19821.
«Αρχίζουν οι επίσημες εκδηλώσεις για την Επανάσταση του 1821 από την ιστορική Κοινότητα του Σιδηροκάστρου. Αποτελεί έθιμο και στρατηγική του Δήμου η Τριφυλία πλέον να γιορτάζει τη συμμετοχή της στην Εθνική Επανάσταση!». Είπε ο κ. Κατσίβελας στην συνέντευξη τύπου και πρόσθεσε πως, «Στην Επανάσταση του 1821, η Τριφυλία συμμετείχε με σπουδαίους αγωνιστές οι οποίοι θυσιάστηκαν!». Ενώ συμπλήρωσε πως η προσφορά των Τριφύλιων ήταν αδιαμφησβήτη καθώς επέζησε μόνο το 1/5 του πληθυσμού της, όταν στην Μεσσηνία ολόκληρη οι ζημιές και οι θυσίες και η προσφορά αίματος ήταν πολύ λιγότερες. Μάλιστα ανέφερε πως όταν ο Καποδίστριας επισκέφθηκε την Τριφυλία και είδε την καταστροφή ήρθε σε απόγνωση και μάλιστα το 1831 ζήτησε από τη Γαλλική κυβέρνηση το ενδεχόμενο μήπως έρθουν και μετοικήσουν Γάλλοι αγρότες στην περιοχή αυτή! Τελειώνοντας την ομιλία του ο κ. Κατσίβελας είπε: «Διαλέξαμε το Σιδηρόκαστρο να γίνεται η πρώτη γιορτή του δήμου μας γιατι πρωτίστως αυτά τα ηρωικά βουνά είτε της περιοχής Αυλώνος, είτε τα Αητοχώρια, είτε τα Κοντοβούνια, είτε των Ντρέδων ήταν το απάγκιο μας. Εμείς οι Τριφύλιοι νιώθουμε υπερήφανοι για την συμμετοχή των προγόνων μας!».
Η ιστορικός και πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, Μαρία Λιακάκη, επεσήμανε ότι: «Η Τριφυλία πραγματικά μάτωσε. Η Τριφυλία είναι μια από τις περιοχές από τις οποίες ξεκίνησε ο αγώνας!», ενώ για τη γιορτή είπε: «Γίνεται στο Σιδηρόκαστρο, που πολλές φορές στην ιστορία είχε αντιμετωπίσει τους Οθωμανούς Τούρκους, αλλά και προεπαναστατικά και κατά την Επανάσταση. Μάλιστα, όπως είπε, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Σιδηρόκαστρο φυλάσσεται το δισκοπότηρο με το οποίο οι οπλαρχηγοί της περιοχής κοινώνησαν πριν βγουν στη μάχη. Η ίδια, αναφερόμενη στις λαμπαδηφορίες σημείωσε πως, είναι ένα έθιμο που χρονολογείται προεπαναστατικά και η φωτιά συμβολίζει το πάθος και την Ανάσταση και τότε συμβόλιζε το πάθος για ελευθερία και την Ανάσταση του Γένους! Ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Σιδηροκάστρου, Τάσος Λιακάκης ευχαρίστησε τον δήμο Τριφυλίας, δηλώνοντας πως το Σιδηρόκαστρο έδωσε το δικό του παρών για την απελευθέρωση και κάλεσε όλο τον κόσμο στο χωριό για την εκδήλωση. Από το gargalianoionline.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη