google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 H κακοκαιρία του Ιανουαρίου ανέβασε τις τιμές στα κηπευτικά

H κακοκαιρία του Ιανουαρίου ανέβασε τις τιμές στα κηπευτικά

Ο καιρός αποτελεί το τελευταίο διάστημα τον κύριο ρυθμιστή της αγοράς κηπευτικών αφού οι ζημιές που προκλήθηκαν τον Ιανουάριο σε καλλιέργειες στις περισσότερες περιοχές της χώρας δημιούργησαν ελλείψεις με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τιμές παραγωγού. 
Αυτή την περίοδο η Κρήτη - σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου - «παίζει» μόνη της στην αγορά θερμοκηπιακών κηπευτικών ενώ άλλες περιοχές όπως η Πρέβεζα και τα Φιλιατρά ξεκινούν την παραγωγή στις αρχές Μαρτίου. 
Όσον αφορά τα λαχανικά, με βάση όσα μας αναφέρουν παραγωγοί από τον Μαραθώνα και τα Μέγαρα παρουσιάζουν ελλείψεις ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις που γίνονται εισαγωγές για να καλυφθούν οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς. 

Κρήτη
  • Ειδικότερα, για την κατάσταση στην αγορά κηπευτικών της Κρήτης μιλήσαμε με τον κ. Αντώνη Ζαχαριαδάκη, Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή» Ιεράπετρας. Σύμφωνα με τον ίδιο: «αυτήν την περίοδο συγκομίζονται όλα τα κηπευτικά και οι τιμές τους είναι ικανοποιητικές. Μαζεύουμε αγγούρια, τομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες. Οι τιμές για τις τομάτες είναι στα 60 λεπτά το κιλό, για τις μελιτζάνες στο 1,60, στο αγγούρι κυμαίνεται στο 1 ευρώ το κιλό ενώ οι πιπεριές πωλούνται προς 1,30 ευρώ το κιλό».
    Και προσθέτει: «οι τιμές έχουν ανέβει αφού λόγω των ζημιών που είχαμε έχει μειωθεί η παραγωγή. Ελπίζουμε ότι μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα οι τιμές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία για να ισοσκελίσουμε τις απώλειες που είχαμε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο (η τιμή παραγωγού στο αγγούρι ήταν στα 10 λεπτά/κιλό) από το ρώσικο εμπάργκο. Όλο αυτό το διάστημα αναζητούμε νέες αγορές σε χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία και Ουγγαρία αλλά τα πράγματα δεν είναι εύκολα».
  • Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Τσαγκαράκης, παραγωγός τομάτας 9 στρεμμάτων υδροπονικής καλλιέργειας από την Ιεράπετρα και χρήστης της εφαρμογής «totheshelf» μας αναφέρει: «οι τιμές φέτος κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Θεωρούμε ότι η χρονιά που διανύουμε είναι καλή αφού η τιμή είναι σταθερή. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με το που διαθέτεις το προϊόν σου. Εγώ για παράδειγμα πουλάω στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης μέσω ενός εμπόρου. Η τιμή που αγοράζει ο έμπορος την τομάτα μου είναι κατά μέσο όρο στο 1 ευρώ το κιλό. Πάντα όμως οι τομάτες που καλλιεργούνται με την μέθοδο της υδροπονίας έχουν ψηλότερες τιμές σε σχέση με τις συμβατικές.
  • Για το υψηλό κόστος παράγωγης κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός (τομάτα, αγγούρι) και χρήστης της εφαρμογής «totheshelf», κ. Γιάννης Πρωτογεράκης, από το Τυμπάκι Κρήτης. «Αν και οι τιμές στην τομάτα ξεκινάνε από τα 30 και φθάνουν τα 60 λεπτά το κιλό το κέρδος στους παραγωγούς δεν είναι μεγάλο αφού το κόστος καλλιέργειας είναι μεγάλο. Ειδικά για παραγωγούς σαν εμένα που φυτεύουμε τομάτα τον Οκτώβριο το κόστος φθάνει στα 25 λεπτά το κιλό».
Πρέβεζα
Για την κατάσταση στην αγορά κηπευτικών της Πρέβεζας, ο παραγωγός κηπευτικών θερμοκηπίου, κ. Γιάννης Σολδάτος μας αναφέρει: «η συγκομιδή θερμοκηπιακών κηπευτικών στην Πρέβεζα ξεκινάει ξανά τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Τώρα έχουμε μόνο κάποια υπαίθρια λαχανικά όπως: κουνουπίδια, μπρόκολα, σαλάτες και μαρούλια κ.α».
Και συμπληρώνει: «Η προηγούμενη παραγωγική περίοδος στα κηπευτικά θερμοκηπίου ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο και η χρονιά έκλεισε καλά παρά το ρώσικο εμπάργκο. Μάλιστα συνέβη τελικά αυτό το οποίο υποψιαζόμασταν. Το “κανάλι” που ερχόταν από την Τουρκία μέσω Βουλγαρίας και “έπνιγε” με τομάτες την Ελλάδα λειτούργησε διαφορετικά. Η ελληνική αγορά δεν κατακλύστηκε από αυτές αφού διοχετεύτηκαν στην Ρωσία με αποτέλεσμα οι τιμές για το ελληνικό να είναι αυξημένες και συγκεκριμένα κυμάνθηκαν στα 55 λεπτά το κιλό. Μια τιμή που είχαμε να δούμε χρόνια. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχίσει και τη νέα σεζόν. 

Φιλιατρά
Για την κατάσταση της αγοράς στα Φιλιατρά μιλάει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών: 
«σε περίπου μια εβδομάδα ξεκινάει η νέα παραγωγή αγγουριών ενώ οι τομάτες αργούν ακόμα. Η φθινοπωρινή καλλιέργεια της τομάτας πήγε καλά όμως στα αγγούρια και τις πιπεριές οι τιμές δεν ήταν οι αναμενόμενες. Ελπίζουμε η νέα χρονιά να είναι καλύτερη ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.

Λαχανικά
  • Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει, ο κ. Βασίλης Χωριανόπουλος, παραγωγός λαχανικών από τον Μαραθώνα: «αυτή την περίοδο έχουμε μαρούλια, σαλάτες, μπρόκολα, λάχανα κ.α. Οι τιμές λόγω της κακοκαιρίας του προηγούμενου διαστήματος κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα τόσο στην χονδρική όσο και την λιανική πώληση. Για παράδειγμα στο μαρούλι και τις σαλάτες η τιμή είναι στα 35 λεπτά το κιλό συν ΦΠΑ ενώ το μπρόκολο φθάνει στο 1,50 ευρώ το κιλό (στον καταναλωτή φθάνει τα 2,50 ευρώ το κιλό).
  • Για την κατάσταση στα Μέγαρα μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Μεγάρων - Ομάδα Παραγωγών, κ. Δημήτρης Καστανιάς τονίζοντας ότι οι ζημιές από την κακοκαιρία του Ιανουαρίου έχει δημιουργήσει ελλείψεις με αποτέλεσμα να έχουν ανέβει οι τιμές. Μάλιστα μας τόνισε ότι σε κάποια βασικά προϊόντα γίνονται και εισαγωγές προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς. «Ο χιονιάς δημιούργησε ζημιές όπως “κάψιμο” σε προϊόντα με αποτέλεσμα αν αποδυναμωθούν πολλοί παραγωγοί. Αυτό είχε όπως ήταν αναμενόμενο αντίκτυπο στις τιμές. Για παράδειγμα η τιμή παραγωγού είναι στα:
  1. Σπανάκι 90 λεπτά/κιλό,
  2. Άνιθος 30 λεπτά το ματσάκι,
  3. Μαϊντανός 25 λεπτά το ματσάκι.
  4. Κρεμμύδια 30 λεπτά το ματσάκι.
agrotypo

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη