google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 «Παγώνει» μέρος των εξαγγελιών - Οι παροχές που θα δοθούν από την κυβέρνησ

«Παγώνει» μέρος των εξαγγελιών - Οι παροχές που θα δοθούν από την κυβέρνησ

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η μαραθώνια συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που ξεκινούν αύριο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι προγραμματικές δηλώσεις θα αφορούν σε δύο μέρη:
α) Το πρώτο πεντάμηνο (μέχρι τέλος Ιουνίου) που θα αφορούν στο πρόγραμμα- γέφυρα και
β) τα επόμενα 3,5 χρόνια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, η επανεκκίνηση της οικονομίας και το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων.
Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης «σε δύο μέρη»
Επί της ουσίας και κατ' αυτό τον τρόπο, η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης θα επιμεριστεί χρονικά σε αυτά τα δυο σκέλη.
1. Θεσμοθετείται άμεση η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ η αποκατάσταση του μισθού στα 751 ευρώ θα γίνει πιθανότατα σε δυο δόσεις και σε βάθος χρόνου και θα ξεκινήσει άμεσα «σαφάρι» για την φοροδιαφυγή και θα θεσπιστούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές στην εφορία.
2. Επιπρόσθετα, θα επιμείνει η κυβέρνηση στην άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και στην αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Επίσης, θα επανέλθει η 13η σύνταξη για όσους λαμβάνουν κάτω από 700 ευρώ ενώ σε δεύτερο χρόνο τοποθετείται η θέσπιση αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.
3. Άμεσα θα δοθεί η δυνατότητα δωρεάν χρήσης μέσως μαζικής μεταφοράς για ανέργους, η παροχή δωρεάν ρεύματος σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν αλλά και η επιδότηση ενοικίου σε όσους μαστίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την κρίση.
Επιγραμματικά, οι παροχές που προτίθεται να δοθούν μέχρι τον Ιούνιο είναι:
οι άμεσες παροχές, όσες δηλαδή θα υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο, που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός αύριο από το βήμα της Βουλής είναι οι εξής:
  • επαναφορά 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ
  • επιδότηση ενοικίου
  • δωρεάν ρεύμα για τους μη έχοντες
  • κάρτες σε ανέργους για τα μέσα μεταφοράς
  • κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
  • επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
  • σαφάρι κατά της φοροδιαφυγής
  • ευνοϊκές ρυθμίσεις για την Εφορία
Αυτές που θα γίνουν αφού η κυβέρνηση υπογράψει το νέο «συμβόλαιο» με τους δανειστές είναι οι εξής:
  • σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ
  • σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
Κατευθύνσεις
Πριν τις σημερινές συνεδριάσεις, ο κ. Τσίπρας έχει δώσει την κατεύθυνση στους υπουργούς να εξειδικεύσουν όλες τους τις προτάσεις σε σχέση με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, προσδιορίζοντας από που θα υπάρξουν περικοπές σε σπατάλες και από πού θα εξοικονομηθούν χρήματα, και έχει ζητήσει να μην δίνεται η εντύπωση ότι η κυβέρνηση θα δώσει τα πάντα στους πάντες και ότι σκοπεύει να επαναφέρει τη χώρα στην προ της κρίσης περίοδο.
Τέλος, όπως αναφέρθηκε «η κυβέρνηση μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας, είτε τη λέει στη Βουλή είτε στο Eurogroup».
«Θα παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση την Τετάρτη» για τη διαχείριση της μετάβασης προς μια νέα συμφωνία για το χρέος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης -όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς- αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα αυτή στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Βαρουφάκης συμμετείχε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε για την προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τις οποίες θα παρουσιάσει αύριο, Κυριακή, στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Οι εξαγγελίες που θα εφαρμοστούν

13η σύνταξη για όσους είναι κάτω από 700 ευρώ,
- Δωρεάν ρεύμα σε απόρους
- Δωρεάν μεταφορά σε ΜΜΜ για ανέργους
- Αντικατάσταση ΕΝΦΙΑ με φόρο ακίνητης περιουσίας
- Επιδότηση ενοικίου για ευπαθείς ομάδες

Σταδιακή θα είναι η εφαρμογή της βασικής προεκλογικής εξαγγελίας του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη