google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας προτιμούν: "Χαρτζιλίκι" από το κράτος αντί για δικό τους ταμείο

Οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας προτιμούν: "Χαρτζιλίκι" από το κράτος αντί για δικό τους ταμείο

Αντιδρούν οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας στη θέση να εισπράττουν οι ίδιοι οι δήμοι φόρους που προορίζονται για την αυτοδιοίκηση και τους οποίους σήμερα εισπράττει το κράτος και αποδίδει στους δήμους.
Τη θέση αυτή παρουσίασε ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως του αρέσει, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπενθυμίζουμε ότι την ίδια πρόταση είχε καταθέσει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς όταν ήταν πρωθυπουργός, αλλά δίστασε και δεν την εφάρμοσε.
«Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι αν σου πει το κράτος "κοίταξε, να τα εισπράξεις εσύ". Οι μικροί δήμοι, όπως οι Δήμοι Οιχαλίας και Πύλου - Νέστορος ή ο Δήμος Κυνουρίας, δεν έχουν οργανωμένο μηχανισμό είσπραξης», παρατήρησε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. «Εχουμε 800.000 ευρώ ανείσπρακτα από το νερό», επεσήμανε ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος και ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας επιβεβαίωσε «εδώ δεν μπορούμε να εισπράξουμε το νερό».
Παναγιώτης Νίκας (Καλαμάτας)
«Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά με αυτό που ισχύει μέχρι τώρα. Δηλαδή, μέχρι τώρα η χρηματοδότηση των δήμων γίνεται με δωδεκατημόρια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παίρνουμε κάθε μήνα ένα ποσό. Ο Δήμος Καλαμάτας παίρνει 600.000 ευρώ, που πηγαίνει κυρίως για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Αν δε χρηματοδοτούμαστε από τον κρατικό προϋπολογισμό και παίρνουμε κάποιο φόρο που παίρνει ο κρατικός προϋπολογισμός, ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι αν σου πει το κράτος "κοίταξε, να τα εισπράξεις εσύ". Οι μεγάλοι δήμοι, όπως ο Δήμος Καλαμάτας, έχουν μηχανισμό είσπραξης. Οι μικροί δήμοι, όπως οι Δήμοι Οιχαλίας και Πύλου - Νέστορος ή ο Δήμος Κυνουρίας, δεν έχουν οργανωμένο μηχανισμό είσπραξης. Γι’ αυτό λοιπόν δεν ενδιαφέρει αν χρηματοδοτούμαστε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καλύτερα να μη χρηματοδοτούμαστε. Να υπάρχει ένας γενικός πόρος που θα έρχεται κατευθείαν στην αυτοδιοίκηση. Αυτός ο πόρος πρέπει να συγκεντρώνεται από το κράτος και να μοιράζεται στη συνέχεια σε δήμους. Δήμοι μεγάλοι με πολυκατοικίες, με μηχανισμούς είσπραξης μπορούν να τα καταφέρουν στοιχειωδώς. Τι θα γίνει με τους μικρούς δήμους; Να γίνεται ό,τι γίνεται και τώρα με το φόρο ζύθου, όπου τον συγκεντρώνει το κράτος και στη συνέχεια τον μοιράζει στους δήμους, ανάλογα με τον πληθυσμό ή με τα ειδικότερα προβλήματα. Ή έτσι ή αλλιώς είναι αδιάφορο. Εμείς περισσότερα χρήματα θέλουμε. Τώρα πώς θα μας τα δώσουν, είναι άλλο θέμα».
Γιώργος Τσώνης (Μεσσήνης)
«Είμαστε υπέρ της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είμαστε αντίθετοι με την ιδέα οι δήμοι να συλλέγουν χρήματα μέσα από τη φορολόγηση των δημοτών τους. Η χρηματοδότηση των δήμων θα πρέπει να συνεχιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Δημήτρης Καφαντάρης (Πύλου - Νέστορος)
«Θεωρώ απαράδεκτο να γίνεται διάλογος σε τόσο σοβαρά θέματα μέσω Τwitter. Και ειδικά όταν ακουμπούν την κοινωνία. Κάθε μεταβολή της υπάρχουσας κατάστασης θα επηρεάσει άμεσα την κοινωνία. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο κ. Βαρουφάκης δε γνωρίζει τι εστί αυτοδιοίκηση και τι έχει προσφέρει μέχρι σήμερα στην κοινή προσπάθεια εξόδου από το μνημόνιο. Τον καλούμε ως ΚΕΔΕ όταν ολοκληρώσει την εθνική προσπάθεια διαπραγμάτευσης, να έρθει να τον ενημερώσουμε. Και είμαστε σίγουροι ότι θα αλλάξει άποψη. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς».
Παναγιώτης Κατσίβελας (Τριφυλίας)
«Εχει αρχίσει η συζήτηση αιφνιδίως και απροετοίμαστα κατά πόσο θα παραμείνουν οι κρατικές επιχορηγήσεις όσον αφορά τους δήμους. Νομίζω ότι είναι ένα ψευδές και λανθασμένο δίλημμα διότι η Πολιτεία πάντα απέναντι στους δήμους και την τοπική αυτοδιοίκηση ήταν και ανακόλουθη, αλλά πρωτίστως δεν ήταν ειλικρινής. Κατά καιρούς έχουν θεσμοθετηθεί τέλη και φόροι οι οποίοι θα πήγαιναν υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης και ουδέποτε αυτοί εκχωρήθηκαν. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα μεγάλο καλάθι που το κράτος πετάει ό,τι δεν μπορεί να διαχειριστεί και μεταβιβάζει υποχρεώσεις και ευθύνες που ουσιαστικά καίνε. Να θυμίσω το πρόσφατο, ότι ουσιαστικά υπεύθυνοι για την συλλογή του φόρου ακίνητης περιουσίας θα ήταν οι δήμοι. Νομίζω ό,τι είναι θεσμοθετημένο από την Πολιτεία να αποδοθεί στους δήμους, οφείλεται να αποδίδεται. Αλλωστε δεν νομίζω ότι το κράτος τα τελευταία χρόνια καταβάλλει τίποτα το ιδιαίτερο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλά αν χρειάζεται να γίνει μια κουβέντα, θα πρέπει να δούμε και τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες και τους πόρους. Το βέβαιο είναι ότι το κράτος γίνεται πάντα ανακόλουθο απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση».
Αριστείδης Σταθόπουλος (Οιχαλίας)
«Μεγαλύτερο λάθος δε θα μπορούσε να υπάρξει. Εδώ δεν μπορούμε να εισπράξουμε τα τέλη ύδρευσης. Αντί να λένε αυτό, να κάνουν δόσεις, τέτοιες που να μπορεί ο κόσμος να πληρώσει. Ο κόσμος δεν μπορεί, στενάζει. Ποιο εισπρακτικό μηχανισμό έχει ο δήμος; Ας δώσουν τη δυνατότητα να προσλάβει προσωπικό ο δήμος. Πριν αναλάβω, έφυγαν 4 πτυχιούχοι υπάλληλοι με την εθελουσία. Πώς να δουλέψουμε έτσι; Δεν μπορεί να γίνει φοροεισπράκτορας ο δήμος. Δεν είναι υλοποιήσιμη η πρόταση αυτή, θα μπλέξουμε σε περιπέτειες. Οποιος τα λέει αυτά, δεν έχει ζήσει στην επαρχία. Εχουμε 800.000 ευρώ ανείσπρακτα από το νερό. Αν επιμείνουν σε αυτό, οι μεγάλοι δήμοι θα γίνουν μεγαλύτεροι και στους μικρούς θα μπει λουκέτο. Να μας επιτρέψουν να προσλάβουμε πτυχιούχους με αξιοκρατικά κριτήρια. Τώρα ούτε δίμηνα δεν μπορούμε να πάρουμε».
Γιάννης Μαραμπέας (Δυτικής Μάνης)
«Ο Δήμος Δυτικής Μάνης δεν έχει πολιτικό μηχανικό και οικονομολόγο. Εχουμε υποστελέχωση. Ας λυθούν αυτά τα προβλήματα, ας φτιάξουν τα εργαλεία και τότε συζητάμε. Με ποιον τρόπο θα εισπράξει ο δήμος μας; Εδώ δεν μπορούμε να εισπράξουμε το νερό». Από την 'Ελευθερία'Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/56311-dimarxoi-messinias-xartziliki-apo-to-kratos-anti-gia-diko-tous-tameio

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη