google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

  • Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνονται φέτος οι τιμές ελαιολάδου, τονίζουν οι αγροτικοί σύλλογοι Ιεράπετρας και Σητείας

Οι αγροτικοί σύλλογοι Ιεράπετρας και Σητείας, στα πλαίσια της ενημέρωσης των ελαιοπαραγωγών της περιοχής τους, κάνουν γνωστό, ότι μετά και από την ελλειμματική παραγωγή Ισπανίας και Ιταλίας, οι φετινές τιμές στο ελαιόλαδο είναι πάρα πολύ αυξημένες.
«Ενδεικτικά αναφέρουμε, δημοπρασία στην Πελοπόννησο με τιμή 3,96 ευρώ ανά κιλό», τονίζουν και προσθέτουν: «Εφιστούμε την προσοχή στους παραγωγούς μας, ούτως ώστε να διαφυλάξομε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Οι τιμές 2,70 και 2,80 ευρώ ανά κιλό που ακούγονται, είναι φήμες και να μην τις πιστεύουν».

----------

«Πετούν» οι τιμές στο ελαιόλαδο – Στην Ελλάδα το παιχνίδι – Μείωση παραγωγής σε Ισπανία – Ιταλία (18/11/2014)
 
Αν και ακόμα οι ποσότητες που συγκομίζονται στα ελαιοτριβεία είναι πολύ μικρές, η ζήτηση ελαιολάδου  είναι τεράστια, με αποτέλεσμα οι τιμές να καλπάζουν.

Ολες οι ενδείξεις για την φετινή χρονιά συνηγορούσαν στην άνοδο των τιμών, κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης (κατά 50% περίπου) που παρουσιάζει η παραγωγή της Ισπανίας. Ωστόσο, μη αναμενόμενη ήταν η αντίστοιχη μεγάλη μείωση στην παραγωγή της Ιταλίας, η οποία έχει πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η παραγωγή της Ιταλίας αναμένεται εφέτος μόλις στους 150 χιλ. τόνους και της Ισπανίας στους 800 χιλ. τόνους.

Το «παιχνίδι» λοιπόν παίζεται στην Ελλάδα, η οποία αναμένει παραγωγή ύψους 230-250 χιλ. τόνων. Το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο –κυρίως για εξαιρετικό παρθένο- και οι τιμές διαμορφώνονται ήδη σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα σε δημοπρασία στον Αγ. Δημήτριο Λακωνίας, δόθηκε τιμή στα 3,90 ευρώ το κιλό, με τις τιμές παραγωγού να διαμορφώνονται στη Μεσσηνία στα 3,30 ευρώ το κιλό και στην Κρήτη στα 3 ευρώ το κιλό, με τιμή βυτίου στα 3,45 ευρώ το κιλό. Η τιμή του μειονεκτικού παρθένου, οξύτητας 5%, έχει φθάσει τα 2,30-2,40 ευρώ το κιλό.

Με βάση αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για την αγορά, με σημαντικά αυξημένα κόστη για τη βιομηχανία, που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν και σε αυξήσεις τιμών στο ράφι, τη στιγμή που η κατανάλωση έχει μειωθε
ί.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη