google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

ΤΗΝ ιστορική αναφορά για το σχέδιο διατάγματος μέχρι σήμερα προέβη ο Δήμαρχος κ. Κόλλιας ζητώντας να κατατεθούν απόψεις των φορέων ώστε να αποτελέσουν βήμα διαλόγου για το επόμενο Δ.Σ. Ανέλυσε τις επιμέρους προτάσεις του διατάγματος.
Ο Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος είπε ότι είναι δεδομένη η προστασία του οικοσυστήματος είναι δεδομένη όπως και ο άνθρωπος παράλληλα ως μέλος της να έχει δυνατότητα παράλληλης ανάπτυξης με το σχέδιο να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση με αμφίδρομες δραστηριότητες που δεν αλληλοκαλύπτονται. Ζήτησε να κηρυχθεί μνημείο της φύσης το δάσος Ελαίας, άμεση πρόσβαση στις παραλίες, οικοδόμηση με βάση το περιβάλλον και οικολογικά υλικά με οικοδομές στο ύψος ενός διώροφου κτιρίου, με λήψη πρόνοιας για περιβαλλοντικά ζητήματα κοντά στις ακτές και την ισόρροπη ανάπτυξη σε αιγιαλό και υφιστάμενων ιδιοκτησιών προτείνοντας να γίνει πεζόδρομος ο δασικός δρόμος της Ελαίας ενώ επέμεινε κάθε ζώνη να έχει ίδια ανάπτυξη με βάση κοινά χαρακτηριστικά με ήπια τουριστική ανάπτυξη χωρίς να εξοβελιστεί ο άνθρωπος από το οικοσύστημα.
Ο κ. Σωτήρης Δράκος έθεσε το ιδιοκτησιακό θέμα στην Ελαία που αφορά τον κ. Παππά ενώ διαπληκτίστηκε με το κ. Κόλλια που ζήτησε τήρηση διαδικασίας, ενώ κατέθεσε το ψήφισμα κατοίκων Ελαίας με 600 υπογραφές. Το ψήφισμα τάσσεται ρητά ΟΧΙ κατά της τσιμεντοποίησης, φραγή της ακτής και ΝΑΙ με νόμιμη, ομαλή ανάπτυξη πάνω από το δάσος και την σιδηροδρομική γραμμή, στην συνύπαρξη ζώων και ανθρώπων και απαιτούν την άμεση εφαρμογή των ευρημάτων του κλιμακίου ελέγχου, την ίση μεταχείριση της περιοχής. Τάσσεται υπέρ της απόφασης του Δ.Σ. Τριφυλίας που αφορά τις κατοικίες Παππά ζητώντας την στήριξη από τους κατοίκους των περιοχών.
Ο Σύλλογος Φίλων Δάσους με υπόμνημά του κατέθεσε απόψεις για το προτεινόμενο Π.Δ. εκτιμά ότι προτείνονται κανόνες προστασίας του οικοσυστήματος με ανήθικο τρόπο αποκόπτει την φυσική συνέχεια των αμμοθινών και του αιγιαλού με το δάσος προξενώντας σοβαρές επιπτώσεις στη προστασία το οικοσυστήματος. Προτείνει την δημιουργία οικολογικής κατασκήνωσης με οικονομικά οφέλη της περιοχής.
ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΙΣΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ
 Ο κ. Παν. Αναγνωστόπουλος από το περιβαλλοντικό σύλλογο Κυπαρισσιακού κόλπου αναγνώρισε με παρατηρήσεις ότι το Π.Δ. κινείται στη σωστή κατεύθυνση ενώ υπέβαλλε προτάσεις για τις ζώνες οικοδόμησης στη περιοχή με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Επίσης έκανε προτάσεις για την προστασία της παραλίας και την ανθρωπογενή δραστηριότητα που πρέπει να συμβαδίζει με το περιβάλλον με τις επιμέρους διατάξεις ενώ τάχθηκε υπέρ της αδειοδότησης καντινών ενώ δήλωσε υπέρ της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Ο Σύλλογος Ελαιωτών κ. Στέλλα Ριτζάτου τάχθηκε κατά της δημιουργίας οικιστικού συγκροτήματος στη περιοχή ζητώντας να αξιοποιηθεί το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας διοίκησης ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για την μελέτη η οποία έχει την παραδοξότητα να διαχωρίζει τον οικότοπο ζητώντας να διαφυλαχθούν οι χρήσεις γης από μελλοντική οικολογική καταστροφή. Τέλος ζήτησε να τεθεί σε ζώνη προστασίας της φύσης από Αγιαννακη μέχρι Ελαία από το φορέα που θα διαχειριστεί το περιβάλλον.
Ο Νίκος Αναστασόπουλος από το Σύλλογο Μηχανικών έθεσε τις παραμέτρους χρήσεων γης από τη θάλασσα ως τις γραμμές με 4 ζώνες ανάπτυξης προτείνοντας να τηρηθεί το μέτρο για την οικιστική ανάπτυξη. Έθεσε ερωτήματα για την σκοπιμότητα των όρων που αφορούν την Ελαία θεωρώντας ότι υπάρχουν μεθοδεύσεις υπέρ συγκεκριμένων όρων δόμησης ώστε να εξυπηρετηθούν αλλότρια συμφέροντα. Έθεσε τεχνικά ερωτήματα που αφορούν τη μελέτη για τις ζώνες προστασίας με τη περιοχή Παππά λέγοντας ότι διασπάται η οικολογική ενότητα με ενδιάμεση δόμηση που επιτρέπει κατοικίες και δίκτυο αποχέτευσης που παραπέμπει σε οικισμό. Εκτίμησε ότι μοιραία θα υποβαθμιστούν περιοχές οικονομικά και περιβαλλοντικά με άσκοπες χρήσεις γης ζητώντας προστασία των αμμοθινών χωρίς γραμμική δόμηση που υποβαθμίζει την αξία των περιοχών όπως συνέβη με το Καλονερό που δημιουργήθηκε με δόμηση που δεν ενίσχυσε το περιβάλλον.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη