google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ: ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΕΡΔΟΣ, ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ: ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΕΡΔΟΣ, ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Τα τελευταία χρόνια, κάθε Αύγουστο, γίνεται στο γήπεδο της Ελαίας-Μπούζι η γιορτή του Συλλόγου Ελαιωτών, που μοιάζει κάπως σαν πανηγύρι. Ορχήστρα σε πατάρι, πλαστικές καρέκλες, μεγάφωνα, σουβλάκια-γουρνοπούλες, μπύρες και αλουμινένια αναψυκτικά. Η μόνη διαφορά με τα άλλα πανηγύρια είναι πως δεν γίνεται στην γιορτη ενός αγίου. Κι όμως η γιορτη αυτή -όπως και όλα τα πανηγύρια- έχει εκφυλιστεί και πρέπει να πάψει να γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Ας αναφέρουμε τα λάθη που εμείς βλέπουμε:
1. Ο χώρος του γηπέδου, κάποτε ήταν δάσος, που παρανόμως έκοψαν τα πεύκα για να κάνουν γήπεδο ποδοσφαίρου με ψιλό χαλίκι! Αποτελεί ποινικό αδίκημα, έγκλημα. Πρέπει να μιεωθεί ο χώρος του γηπέδου στο μισό, να φυτευτεί ο άλλος χώρος με πεύκα, να μετατραπεί το γήπεδο σε στάδιο με 5 επί 5 ποδόσφαιρο, και παιδική χαρά. Ολα τα πανηγύρια πρέπει να γίνονται σε υπαίθριους θεατρικούς χώρους, έτσι διασκέδαζαν οι αρχαίοι. Όταν πας να ακούσεις μουσική και να χορέψεις,έχεις φάει νωρίτερα και το πολύ-πολύ να πας να πιείς εκεί ένα ποτηράκι. Δεν χρειάζονται δηλαδή τα τραπέζια και οι πλαστικές καρέκλες, αλλά μόνιμες πεζούλες-θέατρο, και πρέπει αυτό να γίνει στον χώρο διαγώνια απ το γήπεδο, κάτω από τα πεύκα, χωρις -βεβαίως- να κοπεί κανένα πεύκο.
2. Η εκδήλωση πρέπει να γίνεται λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα , και για 2-3 ώρες μετά με τον φυσικό φωτισμό, ή έστω με μικρό φωτισμό. Δεν χρειάζονται μεγάφωνα σε ένα θεατρικό χώρο. Στην Επίδαυρο, και σε όλα τα αρχαία θέατρα διασκέδαζαν χιλιάδες άνθρωποι χωρίς μεγάφωνα, δεν είχαν ηλεκτρισμό… 3. Πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο τα πλαστικά σκουπίδια και τα κουτάκια απο αλουμίνιο. Η περσινή γιορτή άφησε δεκάδες μεγάλες σακούλες από σκουπίδια. 4. Η ηχορρύπανση με τα μεγάφωνα ενοχλεί τις χελώνες, τα πουλιά, και τους ήσυχους κατασκηνωτές του δάσους. Και όλα τα πανυγύρια της Ελλάδας έχασαν την ομοφιά τους απ όταν βγήκαν οι εκκωφαντικές μικροφωνικές εγκαταστάσεις. Αν θέλουν ας έχουν μεγάφωνα με μικρή μόνο ένταση, να μπορείς να συνομιλείς με τον διπλανό σου. 5. Τέλος, τα εκατομμύρια που διακινούνται στην εν λόγω εκδήλωση, είναι πάρα πολλά, είναι αφορολόγητα, και ποτέ ο Σύλλογος Ελαιωτών δεν έκανε κανένα έργο με αυτά τα λεφτά. Δεν έφτιαξε ούτε ένα παγκάκι στο δάσος, δεν φύτεψε ούτε ένα δέντρο. Αλλά και ο Σύλλογος Φίλων Δάσους με την περσινή του εκδήλωση άφησε πολλά πλαστικά, και ούτε κι αυτός έχει κάνει κανένα έργο στο Δάσος. Το Δάσος δεν πάει μαζί με πλαστικό, ούτε με ηλεκτρισμό, ούτε με μεγάφωνα, ούτε με αυτοκίνητα. Είναι ιερό χώρος, και ανήκει στα πουλιά, στους ανθρώπους, όπως και η αμμουδιά και η θάλασσα ανήκει στα ψάρια και τις χελώνες και στους φιλήσυχους παραθεριστές.
Αντώνιος Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη