google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Από 30% μέχρι και 80% κάτω η παραγωγή λαδιού στη Μεσσηνία

Από 30% μέχρι και 80% κάτω η παραγωγή λαδιού στη Μεσσηνία

Από 30% μέχρι 80% κυμαίνεται η μείωση στη φετινή παραγωγή ελαιόλαδου στη Μεσσηνία, ανάλογα την περιοχή. Σύμφωνα με ελαιοτριβείς και τυποποιητές, οι τιμή κυμαίνεται στα 2,70 - 2,80 ευρώ το κιλό, ενώ το ΠΟΠ Καλαμάτα διατίθεται από 2,80 έως 3,10 ευρώ περίπου το κιλό.
Επαγγελματίες του χώρου πίσω από τα όσα συζητιούνται σχετικά με την ανάμειξη ελαίων στην Ελλάδα βλέπουν ως στόχο τη μείωση των τιμών του ελαιόλαδου. Μάλιστα ορισμένοι λένε πως μερίδα καταναλωτών, λόγω του φόβου ανάμειξης ελαίων, έχουν στραφεί στον τενεκέ.
Ο Γιάννης Νικολάου έχει ελαιοτριβείο στο Κατσαρού και υπολογίζει πως η μείωση ξεπέρασε το 80% στην παραγωγή. Αλλωστε, το ελαιοτριβείο του φέτος έβγαλε μόλις 60 τόνους ελαιόλαδο αντί για 500 - 550 τόνους που είχε βγάλει πέρυσι. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως η περιοχή του Κατσαρού έβγαλε φέτος μόνο... 2 τόνους λάδι από τους 300 - 350 τόνους που είχε παραγάγει πέρυσι. Η περιοχή Σιάμου παρήγαγε 40 περίπου τόνους και το Πεύκο περίπου 30. Οσον αφορά την τιμή, παρατηρεί πως στα επίπεδα που βρίσκεται ακόμα δεν μπορεί να πουληθεί το λάδι που έχει μείνει. Βέβαια, εξηγεί πως ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ποσότητες, δεν υπάρχει και η ανάλογη δραστηριοποίηση για να ασκηθεί πίεση σχετικά με την τιμή. Ετσι, και φέτος που η παραγωγή είναι μικρή, η τιμή παραμένει στα 2,70 ευρώ το κιλό όπως και πέρυσι, οπότε η παραγωγή ήταν καλύτερη. Και όπως σχολιάζει "τα έξοδα τρέχουν, τα χρέη προχωράνε κι εμείς όλο για του χρόνου ελπίζουμε".
Ο Γιάννης Ηλιάδης έχει ελαιοτριβείο στην Ανδανία, το οποίο φέτος έβγαλε 150 τόνους ελαιόλαδο, από 540 τόνους που παρήγαγε πέρυσι. Οπως εξηγεί οι ποσότητες που παρήχθησαν ήταν αρκετά μικρές κι έτσι δεν έμεινε ελαιόλαδο για αποθήκευση στη μονάδα. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι παραγωγοί αγόραζαν ακόμα και το δικαίωμα του ελαιοτριβείου για να έχουν λάδι να πάνε στα σπίτια τους, για να φάει η οικογένειά τους. Οπως εξηγεί, η Ανδανία φέτος έβγαλε το 40% της προπέρσινης παραγωγής, όποτε είχαν παραχθεί 300 περίπου τόνοι. "Στον καιρό ελπίζουμε για να πάμε φέτος καλύτερα" παρατηρεί.
Ο Νίκος Κόλλιας διαπίστωσε πως η περιοχή του Πεταλιδίου, όπου έχει το ελαιοτριβείο του, έβγαλε φέτος τη μισή παραγωγή από πέρυσι. "Λίγο η ζέστη, λίγο ότι οι παραγωγοί άφησαν τις καλλιέργειες στην τύχη τους, έγινε ζημιά" εξηγεί. Οσο για την τιμή, τη θεωρεί ικανοποιητική καθώς λέει κυμαίνεται γύρω στα 2,70 - 2,80 ευρώ το κιλό: "Μακάρι να κρατηθεί και του χρόνου. Είναι μια λογική τιμή σε μια δύσκολη εποχή, πάνω από τα 2 ευρώ το κιλό που είχαμε για 4 χρόνια".
Ο Αθανάσιος Βουρτσάνος είναι ικανοποιημένος από την απόδοση των ελαιοκαλλιεργειών στην περιοχή του, την Κυπαρισσία. Οπως όμως εξηγεί, μείωση σημειώθηκε στην περιοχή προς Ροντάκι - Σπηλιά Φαρακλάδα, ενώ καλύτερη ήταν η παραγωγή προς το Καλό - Νερό. Ο ίδιος εκτιμά πως γενικά για τα δεδομένα της ακαρπίας λόγω του καιρού του Μαΐου, η κατάσταση στην περιοχή -που φέτος περίμενε πολύ μεγάλη παραγωγή- είναι σχετικά καλή. Εμπορικά λέει πως αναμένονταν καλύτερες τιμές, όμως ακόμα ούτε λόγος δε γίνεται για αύξηση.
Ο Γιώργος Σκαρπαλέζος παράγει ελαιόλαδο και το τυποποιεί στη μονάδα του στο Σταυροπήγιο Δυτικής Μάνης. Η παραγωγή φέτος διαπιστώνει πως είναι μειωμένη κατά 50% συγκριτικά με μια καλή χρονιά, ενώ οι τιμές λέει πως είναι αυξημένες κατά 30 λεπτά περίπου το κιλό ελαιόλαδου συγκριτικά με πέρυσι, καθώς η τιμή παραγωγού για το ΠΟΠ Καλαμάτας ανέρχεται στα 2,80 - 2,90 ευρώ το κιλό, ανάλογα εάν είναι με πίστωση ή μετρητοίς. Οπως εξηγεί, το ελαιόλαδο φέτος έχει αυξημένη ζήτηση μόνο σε ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικά σε Γερμανία, Αυστρία κι Ελβετία υπάρχει μια αύξηση της 20% στη ζήτηση και η επιχείρηση κάνει αγώνα για να ανταποκριθεί, λόγω της μειωμένης παραγωγής. Αντίθετα, δεν υπάρχει ζήτηση από τη ντόπια αγορά, λόγω της οικονομικής αδυναμίας των καταναλωτών.
 "Η ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΕΛΑΙΩΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ"
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος δραστηριοποιείται στην Καλαμάτα. Αναφερόμενος στην απόδοση της ζώνης ΠΟΠ παρατηρεί πως φέτος υπάρχει μια μείωση παραγωγής από 35% έως 50% σε πολύ καλή ποιότητα αν και γενικά παρατηρήθηκε ένα πρόβλημα με το δάκο "καθώς υπάρχει πλημμελής καταπολέμηση του δάκου, έχει απαξιωθεί η διαδικασία από τους φορείς", εξηγεί.
Για τις τιμές του ΠΟΠ Καλαμάτα αναφέρει πως μέχρι τώρα κινήθηκαν πάνω - κάτω στα 3,10 ευρώ, ενώ υπάρχουν ακόμα στη μονάδα του 30 τόνοι αδιάθετοι ελαιόλαδου. Να σημειωθεί πως αρκετά νοικοκυριά αγοράζουν τενεκέδες 5 κιλών, για να καλύψουν τη μείωση της δικής τους παραγωγής.
Οσο για τις τιμές του ελαιόλαδου, κατά την άποψή του, είναι σε ανοδική τάση τα τελευταία 6 χρόνια. Μάλιστα, πιστεύει πως "τα όσα ακούγονται περί ανάμειξης ελαίων προφανώς έχουν στόχο να ρίξουν τις τιμές και να αυξήσουν το κέρδος μεγάλων εταιρειών με προϊόντα ετικέτας, καθώς θα δημιουργηθεί κακός ανταγωνισμός στα επώνυμα και ποιοτικά προϊόντα".
Ο Νίκος Δούκας έχει ελαιοτριβείο - τυποποιητήριο στη Λογγά. Σε όλη την ευρύτερη περιοχή παρατήρησε πως η μείωση ανήλθε στο 60% και παρά τη μείωση της παραγωγής, επισημαίνει πως οι τιμές δεν αυξήθηκαν, όπως θα έπρεπε. Στο ελαιοτριβείο του υπάρχει αδιάθετη μια ποσότητα ελαιόλαδου και ο ίδιος ελπίζει να τυποποιηθεί, εφόσον προκύψει κάποια συμφωνία, είτε για το εσωτερικό, είτε για το εξωτερικό. Για την ώρα πάντως υπάρχει ζήτηση σε ελαιόλαδο σε τενεκέ, για εσωτερική κατανάλωση, ειδικά στην Αθήνα. Ο ίδιος εκτιμά πως η αύξηση αυτή έχει να κάνει και με τα όσα ακούγονται περί ανάμειξης ελαίων, αφού λέει πως ο κόσμος φοβάται ν' αγοράζει τα εμφιαλωμένα ελαιόλαδα, καθώς δεν εμπιστεύονται τις πρακτικές μεγάλων εταιρειών.
Ο Ηλίας Κανάκης είναι ελαιοτριβέας και τυποποιητής στο Παπούλια και στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός πως η μείωση της παραγωγής επηρέασε κυρίως τις καλλιέργειες εκείνες που οι παραγωγοί τις άφησαν στην τύχη τους, αφού όσοι φρόντισαν τα ελαιόδεντρά τους είχαν μείωση μόλις 15%. Την καλύτερη απόδοση φέτος την είχαν οι περιοχές της Πυλίας και της Τριφυλίας, ενώ γενικά ο νομός σημείωσε πτώση της τάξης του 50% - 60%. Οπως τονίζει όμως, παρά τη μείωση, η Μεσσηνία κράτησε τα ηνία στην παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα.
Οσον αφορά στη διάθεση του ελαιόλαδου, εξηγεί πως το μεγάλο πρόβλημα για εμάς είναι ότι το ισπανικό ελαιόλαδο έχει χαμηλότερη τιμή από το δικό μας και με δεδομένο, πως παρά τη διαφορά της ποιότητας, αναγράφεται και στα δύο "έξτρα παρθένο", ο καταναλωτής προτιμά το πιο οικονομικό, μην μπορώντας να αντιληφθεί τη διαφορά. Τόνισε δε πως "η Ελλάδα μπορεί να έχει ποιοτική γεωργία και όχι ανταγωνιστική γιατί δεν έχει τα στρέμματα". ΕλευθερίαΔιαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/34651-paragogi-ladioy-messinia

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη