google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Επιστήμονες στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες για το μέλλον

Επιστήμονες στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες για το μέλλον

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης σηματοδότησε με την παρουσία του την κυβερνητική επιλογή στο χώρο της γεωργίας, με την επίσκεψη στην περιοχή όπου έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου. Το ρεπορτάζ έχει ενδιαφέρον: «Φρέσκα κηπευτικά και συγκεκριμένα ντομάτα, αγγουράκι και πιπεριές, θα παράγουν τα νέα σύγχρονα υδροπονικά θερμοκήπια που κατασκευάζουν στην περιοχή του γεωθερμικού πεδίου Ερασμίου, στο Νομό Ξάνθης, οι εταιρείες "Θερμοκήπια Θράκης" και "Αγρόκτημα Θράκης" των ομίλων "Πλαστικά Θράκης" και "Ελαστρον", αξιοποιώντας την αλλαγή του νομικού πλαισίου για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας.
Η πρώτη φάση της επένδυσης, την οποία επισκέφθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναπτύσσεται σε έκταση 40 στρεμμάτων, έχει προϋπολογισμό δαπάνης 4 εκατ. ευρώ και ήδη βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης των κατασκευαστικών εργασιών, με προοπτική να τεθεί σε λειτουργία στην αρχή του επόμενου έτους και να κόψει την πρώτη παραγωγή στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Η καλλιέργεια θα γίνεται με την υδροπονική μέθοδο και χρήση του γεωθερμικού ρευστού της περιοχής, που φθάνει σε θερμοκρασία τους 60 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη συνέχεια το νερό θα επιστρέφει στο υπέδαφος. Στόχος των επιχειρηματιών είναι το εγχείρημα να αποτελέσει την πρώτη επένδυση αυτού του είδους που όχι μόνο θα τονώσει την απασχόληση στην περιοχή, αλλά θα ανοίξει το δρόμο και για άλλες επιχειρήσεις από όλη τη χώρα που θα θελήσουν να επενδύσουν στον αγροτικό τομέα και δη στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια κηπευτικών. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο στάδιο της πρώτης φάσης της επένδυσης, θα απασχολούνται στα θερμοκήπια συνολικά περί τα 40-45 άτομα. Οσον αφορά, εξάλλου, τη διοχέτευση της προσδοκώμενης παραγωγής, εκτός από την εγχώρια αγορά, εμπορικά θα αξιοποιηθούν και οι δυνατότητες που προσφέρονται μέσω εξαγωγών στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή».
Πέρα από κάθε αμφιβολία τέτοιου είδους επενδύσεις αποτελούν σημαντική τομή και ανατρέπουν τα σημερινά δεδομένα στον ευαίσθητο τομέα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Πρόκειται για ένα χώρο στον οποίο δραστηριοποιούνται πολλοί νέοι (κατά κανόνα) μικροί και μεσαίοι αγρότες, έχουν επενδυθεί σημαντικά ποσά τα προηγούμενα χρόνια και έχουν εξειδικευτεί ολόκληρες περιοχές στην παραγωγή τέτοιων προϊόντων. Ειδικότερα στην Τριφυλία έχει γίνει εξαιρετική επιστημονική πρόοδος, έχουν βελτιωθεί οι μέθοδοι καλλιέργειας και προστασίας της, ενώ γενικώς θεωρείται ως ένα "επιστημονικό θερμοκήπιο" που προσελκύει πολλούς επιστήμονες.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη