google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ο δήμος Τριφυλίας και το Οικονομικό Παρατηρητήριο!

Ο δήμος Τριφυλίας και το Οικονομικό Παρατηρητήριο!

του Δημήτρη Α. Δριμή
εκπαιδευτικού, τ. δημάρχου Αετού

Οι μνημονιακές πολιτικές και ο «Καλλικράτης» διαλύουν την αυτοδιοίκηση. Αρκετές, όμως, δημοτικές αρχές φαίνεται να λειτουργούν μνημονιακότερα των μνημονιακών. Ο δήμος Τριφυλίας, για παράδειγμα, μονίμως καθυστερημένος στη σύνταξη προϋπολογισμών, (που και όταν ψηφίζονται - συνήθως καλοκαίρι - τυπικό και μόνο έχουν χαρακτήρα, αφού οι τροποποιήσεις είναι συνεχείς μέχρι και το τέλος του έτους), έσπευσε από τους πρώτους να στείλει σχέδιο προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος στο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ». 
Ο μνημονιακός θεσμός του Παρατηρητηρίου υποβαθμίζει την αυτοδιοίκηση, εγκαθιδρύει επιτροπεία, έρχεται σε αντίθεση με τις Συνταγματικές διατάξεις για την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Δεν πρόκειται για μηχανισμό περιορισμού και καταπολέμησης της όποιας διαφθοράς. Τέτοιοι μηχανισμοί υπάρχουν. Πρόκειται για την απόλυτη εφαρμογή των κατευθύνσεων των επικαιροποιημένων μνημονίων στην Αυτοδιοίκηση. 

Το Παρατηρητήριο έχει τη δυνατότητα να επιβάλει διάλυση υπηρεσιών, μετακινήσεις και απολύσεις προσωπικού, πρόσθετους φόρους στους πολίτες. Καταργεί στην πράξη τα Δημοτικά Συμβούλια, καθώς παρεμβαίνει τόσο στη σύνταξη όσο και στην υλοποίηση των προϋπολογισμών. Οι παρεμβάσεις του δε έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα για τους δήμους. Οι αιρετοί, ουσιαστικά, καθίστανται απλοί κρατικοί υπάλληλοι. 

Η ΚΕΔΕ με απόφασή της, 25-7-2013, κάλεσε τους δήμους να μην αποστείλουν σχέδια προϋπολογισμού στο Oικονομικό Παρατηρητήριο, παρά μόνο τους ψηφισμένους προϋπολογισμούς στις εποπτεύουσες τους δήμους Κρατικές αρχές. Στις Αποκεντρωμένες, δηλαδή, Διοικήσεις της χώρας, που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων των ΟΤΑ. Προανήγγειλε, μάλιστα, την πρόθεσή της να προσφύγει στο ΣΤΕ εάν η κυβέρνηση επιμείνει στη λειτουργία του Παρατηρητηρίου.
Σε σύνολο 325 δήμων, μέχρι την Παρασκευή 13-9-2013, μόνο 22 είχαν στείλει σχέδια προϋπολογισμών στο Παρατηρητήριο. Την ενημέρωση έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στη συνεδρίαση του Δ.Σ., 13-9-2013. Στους 22 αυτούς δήμους, δυστυχώς, συμπεριλαμβάνεται και ο δήμος Τριφυλίας. Αλήθεια, ποια η σκοπιμότητα αποστολής στοιχείων για έγκριση στο Παρατηρητήριο και γιατί αυτή η πρεμούρα; Γιατί η δημοτική αρχή δεν υπερασπίστηκε την, κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ; Γιατί ο δήμος μας λειτούργησε έξω από το πλαίσιο της ΚΕΔΕ; 
Η έμπρακτη αποδοχή του μνημονιακού θεσμού του Παρατηρητηρίου και η αποστολή στοιχείων είναι πολιτική απόφαση που βαρύνει αποκλειστικά τη διοίκηση του δήμου Τριφυλίας. Δεν δικαιολογείται από τη δήθεν υποχρέωση του δήμου να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα, όπως υποστηρίζουν. Είναι η αντίληψη της δημοτικής αρχής για την αυτοδιοίκηση και το δικό της ρόλο. Είναι πολιτική απόφαση συμμόρφωσης με πολιτικές κηδεμονίας και υπονόμευσης της αυτοδιοίκησης. 
Σε ό,τι δε αφορά τη δήθεν συμμόρφωση με τη νομιμότητα δεν μπορούν να την επικαλούνται αλά καρτ οι επιστήμονες των κατατμήσεων και της αδιαφάνειας. Δεν πείθουν πιά κανέναν. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το άρθρο 72 του ν. 3852/2010 η Οικονομική Επιτροπή «1.β) ελέγχει την υλοποίηση του προϋπολογισμού και υποβάλλει ανά τρίμηνο έκθεση προς το δημοτικό συμβούλιο, στην οποία παρουσιάζεται η κατάσταση των εσόδων και εξόδων του δήμου. Η έκθεση αυτή, στην οποία καταχωρούνται και τυχόν παρατηρήσεις της μειοψηφίας, δημοσιεύεται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του δήμου». 

Αλήθεια, έχει υλοποιηθεί αυτή η απαίτηση του νόμου στο δήμο Τριφυλίας; Η απάντηση είναι όχι. Τρία χρόνια τώρα καμία τέτοια έκθεση δεν έχει συνταχθεί και εισαχθεί για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας αν και θα έπρεπε εντός αποκλειστικής προθεσμίας 20 ημερών από τη λήξη κάθε τριμήνου. Ούτε, βέβαια, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου για ενημέρωση των δημοτών, προς δόξαν της «διαφάνειας» και της «συμμόρφωσης με τη νομιμότητα», που επικρατούν στο δήμο Τριφυλίας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη