google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Στην κορυφή των εξαγωγών τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Στην κορυφή των εξαγωγών τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Στην κορυφή των ελληνικών εξαγωγών διατηρούνται τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και όπως αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσιάζουν διαρκώς αυξανόμενη εξαγωγική τάση, μαζί δε με τα προϊόντα βάμβακος και καπνού προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα, καταγράφεται αύξηση της τάξης του 10,3% για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τα οποία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθεί προγράμματα και δράσεις εξωστρέφειας ανά χώρα-στόχο, αναδεικνύονται σε «πρωταθλητές», αφού επτά από αυτά κατατάσσονται στην πρώτη εικοσάδα των κορυφαίων εξαγώγιμων προϊόντων. Πρόκειται για το παρθένο ελαιόλαδο (3η θέση), την τσιπούρα ιχθυοτροφείου (5η θέση) τα λαχανικά (7η θέση), τα τυριά (8η θέση) τα πορτοκάλια (12η θέση), τα καπνά (14η θέση) και το βαμβάκι (19η θέση).

Εξάλλου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) επισημαίνει ότι η επαναπροσέγγιση Ευρωπαίων εταίρων, σε συνδυασμό με την επέκταση μεριδίων στις χώρες της Αραβικής, δημιουργεί ένα νέο μείγμα εξαγωγικού προτύπου για την Ελλάδα.

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων που για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι αποτελεί «διαβατήριο» για τις αγορές του εξωτερικού», σχολιάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης. «Έχουμε ξαναπεί», επισημαίνει, «ότι στην ποιότητά μας πρέπει να πατήσει η ελληνική γεωργία, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια των προϊόντων μας. Μόνο έτσι θα αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία των προϊόντων της ελληνικής γεωργίας, συμβάλλοντας στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, αλλά και στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος χάρις στις υψηλότερες τιμές των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη