google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Το Αλώνισμα στα Σκλαβέικα διαχρονική αξία

Το Αλώνισμα στα Σκλαβέικα διαχρονική αξία

Εκεί στο βορειοανατολικό άκρο της Μεσσηνίας, 650 μ. ψηλά, αγνάντια στο Ιόνιο στις πλαγιές της Νέδας. Στην πλατεία με τα δύο πηγάδια και τα 3 πέτρινα αλώνια πραγματοποιήθηκε και φέτος στις 11 Αυγούστου, από τον Σύλλογο Σκλαβέων, μια από τις πλέον αξιόλογες εκδηλώσεις του καλοκαιριού. Έγινε αναπαράσταση του παραδοσιακού τρόπου αλωνίσματος του σιταριού. Τα μέλη του Συλλόγου είχαν από πριν καθαρίσει τα αλώνια και είχαν στερεώσει καινούργια στυχερά. Από τις 5 ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται. Στις 5.30 καταφθάνει ο Κυριάκος Λιακάκης με δύο γεροδεμένα άλογα το ένα δικό του και το άλλο του Τάκη Τσαμούλη. Ο κόσμος και τα παιδιά εντυπωσιάζονται, τα επεξεργάζονται δειλά-δειλά και από μακριά. Το χλιμίντρισμα τους είναι εντυπωσιακό. Μέσα σε λίγη ώρα το χωριό έχει πλημμυρίσει από κόσμο.
Ο πρόεδρος τους καλωσορίζει και κάνει μικρή παρένθεση για να εγκαινιάσει την παιδική χαρά, όαση, που έστησε ο Διαμαντής. Σε λίγο κατά τις 6.30 καλεί τους επισκέπτες να μεταφέρουν τα δεμάτια στο αλώνι, ενώ φτιάχνονται οι λαιμαριές και δένονται τα άλογα. Εν τω μεταξύ έχει γίνει το αδιαχώρητο. Έχουν έρθει: Ο αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος, δύο αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί, δημοτικοί, και οι γειτονικοί τοπικοί σύμβουλοι. Από τους Συλλόγους: Αυλωνιτών, Σιδηροκαστριτών, Πλατανιτών, Καλίτσαινας, Βανάδας, Αγαλιανής, Ελαίας, Καλό-Νερού, Κυπαρισσίας, Κόκλα, Άργιλου. Επισκέπτες από πολλά χωριά της Μεσσηνίας, όπως: Το Κοπανάκι, του Ρίπεσι, του Λάπι, το Καμάρι, τον Αετό, το Ψάρι, το Δώριο, το Ραφτόπουλο, του Λογγά, του Κεφαλληνού, την Πολιανή, τα άνω Αρφαρά, την Ελληνοεκκλησιά, το Λατζουνάτο, τα Κρεμμύδια, την Πύλο, τον Μελιγαλά, την Βαλύρα, το Διαβολίτσι, το Καρνάσι, την Εύα, την Βέργα, την Μάνη, και την Καλαμάτα. Αλλά και από τα απέναντι χωριά της Ηλείας, την Ν. Φυγαλεία, το Γιανιτσοχώρι, την Ζαχάρω, τα Μυρώνια, το Στόμιο, την Μεγαλόπολη, από τα Μέγαρα, την Σύρο, την Άρτα, τη Καστοριά, την Κεφαλονιά, την Λάρισα, την Δράμα, την Ξάνθη, την Χίο, από την Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Αξιοσημείωτη είναι παρουσία παιδιών και εγγονών μεταναστών μας αλλά και αλλοδαπών από όλη την υφήλιο. Την Αυστραλία, τον Καναδά, την Αμερική, την Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Ελβετία. Έχει φθάσει και η ορχήστρα του Ανδρέα Χρονόπουλου που παίρνει θέση στο πάνω αλώνι. Η Μιμίκα έχει στήσει, στο πηγάδι, την έκθεση με τα αναμνηστικά. Ο Νίκος με τον Χρήστο, έχουν ανάψει την ψησταριά. Να και το πούλμαν με το χορευτικό συγκρότημα του μορφωτικού από την Καλαμάτα. Τα άλογα μπαίνουν στο αλώνι.  Όλοι θέλουν να τα φέρνουν γύρω-γύρω. Πρώτη η Μαριγούλα και οι παλιοί Σκλαβέοι. Ο Μήτσο-Κώστας, ο Τάση-Νικολής, ο Μήτσο-Νικόλας, συμπατριώτες από τα γύρω χωριά αλλά και πολλά νέα παιδιά.
Να τα φέρνουν και ο Δήμαρχος ο Αντιπεριφερειάρχης. Φωτογραφίες κάμερες παντού. Η χαρά και ο θαυμασμός είναι διάχυτα. Άλλοι αλωνίζουν, άλλοι λιχνίζουν, άλλοι ποτίζουν τα άλογα. Όλος ο κόσμος το απολαμβάνει. Λιτός ο λόγος του Προέδρου όπου ευχαριστεί, τον Αντώνη Τάκη, που στο χωράφι του θερίσαμε και όλους τους Σκλαβέους για την δουλειά που προσέφεραν. Τονίζει τη σημασία της εκδήλωσης που διδάσκει μέσα από την αναπαράσταση της πατροπαράδοτης αυτής διαδικασίας και τεχνικής, πως από τα αρχαία χρόνια, στα κακοτράχαλα βουνά οι πρόγονοί μας επιβίωναν με πολύ κόπο, τίμια, λιτά και με αξιοπρέπεια χωρίς φούσκες, μνημόνια και τρόικες Κατά τις 8 μπαίνουν στο μεσαία αλώνι οι χορευτές που με τις στολές τους και τη λεβεντιά τους ανοίγουν το χορό με παραδοσιακά τραγούδια. Μετά από μισή ώρα, χωρίς σχεδόν να το καταλάβουμε, ανατέλλει η γνήσια φωνή του Λεωνίδα Παπακώστα με αυθεντικά τραγούδια που μας καθηλώνει, στην αρχή, αλλά μας ξεσηκώνει στην συνέχεια για ένα δίωρο χορού από 2 και 3 σειρές με την συμμετοχή όλων των επισκεπτών. Οι φθηνοί μεζέδες οι μπύρες το κρασί και το τσίπουρο που πρόσφερε ο Νταρέος δίνουν και παίρνουν. Οι ζειμπεκές έρχονται, το κέφι στο ζενίθ. Και ξανά δημοτικά. Τότε είναι που ο Κυριάκος μπαίνει καβάλα στ άλογο στο αλώνι, μέσα στο χορό ακολουθώντας τη σειρά. Πανδαισία.!! Στις 12 έχουμε μείνει 5 – 6 παρέες, <οι κοντινοί>, που συνεχίζουν να πίνουν να τραγουδάνε, να γελάνε, να αναπολούν. Ήταν κατά γενική ομολογία μια πολύ ισορροπημένη εκδήλωση, με περιεχόμενο. Που δίδαξε, διασκέδασε και γενικά ικανοποίησε όλους, χωρίς να κουράσει, με εναλλαγή και ομαλή ροή. Συγχαρητήρια σε όλους.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη