google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Σχέδιο για επαναφορά της συνδεδεμένης για δέκα αγροτικά προϊόντα

Σχέδιο για επαναφορά της συνδεδεμένης για δέκα αγροτικά προϊόντα


Ανακατεύει εκ νέου την τράπουλα της νέας ΚΑΠ η βούληση της πολιτικής ηγεσίας να επαναφέρει, έστω και από το «παράθυρο», τη σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή.Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda, ομάδα στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη έχει αναλάβει τη μελέτη ειδικού προγράμματος που θα δίνει τη δυνατότητα για επιλεκτική ενίσχυση κάποιων αγροτικών προϊόντων με βάση την παραγωγή.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός «εργαλείου» που θα παρέχει τη δυνατότητα στην κεντρική διοίκηση να κατευθύνει την αγροτική παραγωγή εκεί όπου το ενδιαφέρον της αγοράς είναι μεγάλο και τα περιθώρια ανάπτυξης δραστηριότητας σημαντικά.Στόχος είναι η δημιουργία ενός «εργαλείου» που θα παρέχει τη δυνατότητα στην κεντρική διοίκηση να κατευθύνει την αγροτική παραγωγή εκεί όπου το ενδιαφέρον της αγοράς είναι μεγάλο και τα περιθώρια ανάπτυξης δραστηριότητας σημαντικά.
Οι πληροφορίες λένε ότι δεν πρόκειται για μια απλή επαναφορά των συνδεδεμένων ενισχύσεων αλλά για μια βαθύτερη προσέγγιση του όλου θέματος, καθώς στα στοιχεία παραγωγής θα εξετάζονται πτυχές της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, των παραγόμενων ποικιλιών, του χρόνου ωρίμανσης και διάθεσης στην αγορά, των διαδικασιών πιστοποίησης της ποιότητας, της εφαρμογής μεθόδων ιχνιλασιμότητας και άλλα.
Όπως δηλώνει στην Agrenda και το Agronews στέλεχος με βαθιά και πολύπλευρη γνώση των αγροτικών θεμάτων, το θέμα δεν είναι να επανασυνδεθούν οι ενισχύσεις με την παραγωγή και να δημιουργηθούν εκ νέου προβλήματα υπερπαραγωγής αλλά και θέματα διαφάνειας, μέσα από τις γνωστές διαδικασίες του «πανωγραψίματος» που είχαν πάρει μεγάλη έκταση την προηγούμενη περίοδο εφαρμογής του μέτρου.
Στόχος αυτή τη φορά είναι να βρεθεί το σωστό «εργαλείο» που θα αφήνει περιθώρια σχεδιασμού πολιτικών ενίσχυσης της ελληνικής γεωργίας και θα παρέχει τη δυνατότητα στην κεντρική διοίκηση να κατευθύνει την αγροτική παραγωγή εκεί όπου το ενδιαφέρον της αγοράς είναι μεγάλο και τα περιθώρια ανάπτυξης δραστηριότητας ιδιαίτερα σημαντικά. Η αρχική σκέψη είναι στο πρόγραμμα αυτό που θα το πιθανότερο είναι να χρηματοδοτηθεί από τον B’ Πυλώνα (διαρθρωτικά μέτρα) της νέας ΚΑΠ, να περιληφθούν περί τα δέκα (10) προϊόντα στα οποία  η χώρα μας διαθέτει αναμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα και τα οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν για χρόνια ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα αποτελέσει και πρότυπο για την αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή βέβαια, δεν λείπουν και οι επικριτές των παραπάνω προτάσεων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πίσω από το μανδύα της επαναφοράς των συνδεδεμένων ενισχύσεων βρίσκεται μια προσπάθεια αναπλήρωσης ενός μέρους της απώλειας εισοδήματος που αναμφισβήτητα θα έχουν με τη νέα ΚΑΠ ορισμένες κατηγορίες αγροτών (π.χ. ελαιοκαλλιεργητές), με απώτερο στόχο να μην διαρραγεί η λεπτή σχέση που διέπει τους αγρότες κάποιων περιοχών (π.χ. της Κρήτης)  με το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι η ελαιοκαλλιέργεια βρίσκεται πρώτη στη λίστα των προϊόντων που θα  ενταχθούν στο ειδικό πρόγραμμα σύνδεσης των ενισχύσεων με την παραγωγή, ενώ ανάλογης αντιμετώπισης αντιμετώπισης αναμένεται να τύχουν και προϊόντα όπως ο καπνός, η σταφίδα, η βιομηχανική ντομάτα, τα εσπεριδοειδή, τα ψυχανθή, το μοσχαρίσιο κρέας και το γάλα (αιγοπρόβειο και αγελαδινό).

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη