google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 « Αυτή η Ευρώπη της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού έχει μέλλον; »

« Αυτή η Ευρώπη της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού έχει μέλλον; »

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΖΑΧ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ 
Πραγματικά, η σημερινή Ευρώπη, όπως την ζουν σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι, έχει μέλλον; Είναι η Ευρώπη, που οραματισθήκαμε; Έχει καμμία σχέση εκείνη η Ευρώπη των μεγάλων οραμάτων με την σημερινή;
Η Ευρώπη έμοιαζε με όνειρο. Αυτό όμως, που ζούμε σήμερα, δεν μοιάζει με όνειρο , αλλά με εφιάλτη. Δεν είναι το όραμα της Ευρώπης,  αλλά το φάντασμά της. Η Ευρώπη των μεγάλων ηγετών και οραματιστών της, Ντε Γκώλ και Κωνσταντίνου Καραμανλή , Χέλμουτ Σμίτ  και Φρανσουά Μιττεράν, δεν έχει καμμία σχέση με την Ευρώπη της κ.Μέρκελ και του κ.Σόϊμπλε.
Η Ευρώπη του 1960,1970,1980 και του 1990, με την Ευρώπη του 2013. Η Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης, της ευημερίας, του Κοινωνικού Κράτους και της Δημοκρατίας, μετασχηματίστηκε σε μια  Ευρώπη των Τραπεζών και των Τραπεζιτών. Σε μία Γερμανική Ευρώπη.
Στην Ευρώπη της πιο στυγνής λιτότητας , της φτώχειας και της ανεργίας. Μια Ευρώπη εχθρό των πολιτών και των λαών της. Εχθρό  του εαυτού της, που μας γυρίζει πίσω στον Μεσαίωνα της τυραννίας και των φεουδαρχών, των δουλοπάροικων και των σκλάβων.              
Αιχμάλωτη σε ισχυρά κέντρα πλούτου, εξουσίας και διαφθοράς. Μία super Νεοφιλελεύθερη Ευρώπη, εχθρό της κοινωνίας και της Δημοκρατίας, που πνίγει καθημερινά τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις των λαών της. Που καταστρέφει τις δομές των ελεύθερων κοινωνιών και των εθνικών κρατών της και τις  οδηγεί στην πλήρη εξαθλίωση και υποταγή.
Εμείς δεν αγωνισθήκαμε από το 1950 για μία τέτοια Ευρώπη, η οποία διολισθαίνει σε ένα νέου τύπου ολοκληρωτισμό, ο οποίος είναι απειλή για όλο τον ελεύθερο κόσμο. Ο ολοκληρωτισμός, είτε ερυθρός, είτε μαύρος, είτε ο παγκοσμιοποιημένος ολοκληρωτισμός των ασύδοτων και αδίστακτων Αγορών (νεοφιλελευθερισμός), είναι εχθρός του Ανθρώπου, εχθρός όλης της Ανθρωπότητας  και  ασφαλώς  μας  βρίσκει  αποφασιστικά  απέναντί  του.
Όπως τότε, πριν δεκαετίες, πολεμήσαμε τον ερυθρό ολοκληρωτισμό, τον φασισμό και το ναζισμό, έτσι και τώρα με το ίδιο σθένος θα πολεμήσουμε και αυτόν τον νέου τύπου οικονομικό ολοκληρωτισμό. Ο οποίος έχει θεοποιήσει τις ανεξέλεγκτες αγορές  και την κερδοσκοπία , σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και των κρατών.
 Αντίθετα , εμείς πιστεύουμε στην Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία και τον Κοινωνικό ριζοσπαστικό Φιλελευθερισμό. Στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς, αλλά με κανόνες και έλεγχο (κοινωνικός καπιταλισμός). Στο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που αναπτύχθηκε στον ελεύθερο Δυτικό κόσμο, μέχρι την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και του Ανατολικού μπλόκ (1990).
Και όχι στην ασυδοσία των πανίσχυρων  της αγοράς και του χρήματος,  Τραπεζιτών και Βιομηχάνων. Δηλαδή στο οικονομικό νεοφιλελεύθερο μοντέλο, που σήκωσε προκλητικά το κεφάλι του μετά την κατάρρευση του Σοβιετικού μοντέλου.
 Την ίδια στιγμή που κατέρρεε ο υπαρκτός Σοσιαλισμός και η θεωρία του απόλυτου κράτους, δηλαδή τα πάντα, όλα στο κράτος, έκανε απειλητική την εμφάνισή της από το άλλο άκρο η νεοφιλελεύθερη ολοκληρωτική θεωρία της απόλυτης αγοράς. Δηλαδή τα πάντα στους πανίσχυρους ιδιώτες και στις δυνάμεις της αγοράς,  χωρίς φραγμούς και χωρίς έλεος. Η συνταγή μία και φαρμακερή, διαλύστε την κοινωνία και κάθε μορφή κράτους, για να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και την παγκόσμια κυριαρχία.
Και έτσι φθάσαμε στην παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008 στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη της Μέρκελ και του Σόϊμπλε.

               Τα ερωτήματα τα οποία τίθενται είναι πολλά και αμείλικτα:

n  Ευρώπη των λαών και της ευημερίας ή  Ευρώπη των Τραπεζών και των ασύδοτων αγορών;
n  Ευρώπη της ανάπτυξης και της Δημοκρατίας  ή  Ευρώπη της λιτότητας και της  ανεργίας;
n  Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας ή  Ευρώπη  της υποταγής και της αιχμαλωσίας;

           Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δική μας Ευρώπη, που θα είναι πιστή στις αξίες της, τον Πολιτισμό της και τις Δημοκρατικές της αρχές. Μια Ευρώπη, η οποία θα σέβεται τον άνθρωπο, την κοινωνία και το Χριστιανικό ανθρωπιστικό της  υπόβαθρο.
           Αυτή η Ευρώπη μας αξίζει και αυτήν θέλουμε. Η άλλη Ευρώπη, η σημερινή, δεν έχει μέλλον.


                                                  ΖΑΧΑΡΙΑΣ   ΚΩΝ.  ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
                                                                             Καθηγητής
                                                            τ. Πρόεδρος Β΄ ΕΛΜΕ  Μεσσηνίας
                                                      Δημοτ.  Σύμβουλος ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη