Ο επικεφαλής της Εθνικής κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς σχεδιάζει τη νέα εποχή του ομίλου

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον τραπεζικό χάρτη με τα λιγότερα και μεγαλύτερα σχήματα και η βαθιά ύφεση που βιώνει η ελληνική οικονομία οδηγούν τους τραπεζίτες πίσω στις βασικές τραπεζικές εργασίες. Τα σοφιστικέ και άκρως αποδοτικά σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία και προϊόντα είναι σήμερα απαγορευμένα είδη για τις χειμαζόμενες τράπεζες και επιχειρήσεις. Η εποχή της καταναλωτικής πίστης και της δημιουργικής λογιστικής στα βιβλία των τραπεζών ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η έλλειψη κεφαλαίων αλλά και η εποπτεία της Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα γίνει βασικός μέτοχος στις τράπεζες και ο έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος περιορίζουν σημαντικά τον βαθμό ελευθερίας που απολάμβαναν οι τραπεζίτες για τη μόχλευση των χαρτοφυλακίων τους, με στόχο να αποκομίσουν πρόσκαιρα κέρδη και παχυλά μπόνους. Η επιστροφή στις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες, δηλαδή στην προσέλκυση καταθέσεων και στη χρηματοδότηση παραγωγικών επιχειρήσεων και έργων, είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη διοίκηση και τη νέα εποχή στην Εθνική Τράπεζα, τον μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό όμιλο της χώρας, ο οποίος ενισχύεται σημαντικά με την προσθήκη της Eurobank. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως το νέο σχήμα θα έχει ενεργητικό της τάξεως των 180 δισ. ευρώ, επίπεδα στα οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το ΑΕΠ της χώρας το 2013 και χορηγήσεις ύψους 110 δισ. ευρώ, για να καταλάβει τον ρόλο που αναλαμβάνει να διαδραματίσει ο επικεφαλής του νέου σχήματος κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς στην ανάκαμψη της οικονομίας. Μάλιστα λέγεται ότι πειράζει τον πατριώτη του, πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά ότι «διαχειρίζονται τα ίδια μεγέθη». Ο κ. Τουρκολιάς είναι ένας τραπεζίτης «παλαιάς κοπής». Οπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, έχει ως πρότυπό του έναν άλλο μεσσήνιο τραπεζίτη, τον Καλαματιανό κ. Γιάννη Κωστόπουλο της Alpha Bank, οι πεποιθήσεις και οι απόψεις του οποίου για την αξία των παραδοσιακών τραπεζικών εργασιών είναι ξεκάθαρες και σταθερές.
Γεννημένος στην Κυπαρισσία και μεγαλωμένος στον Μελιγαλά από μητέρα δασκάλα και πατέρα υπάλληλο της Αγροτικής Τράπεζας, ο κ. Τουρκολιάς έχει περάσει όλη την επαγγελματική του ζωή στον τομέα των χρηματοδοτήσεων, ξεκινώντας από τον ναυτιλιακό τομέα, ενώ από το 2004 έχει την εποπτεία όλων των επιχειρηματικών δανείων του ομίλου της Εθνικής. Προτού προσχωρήσει στον όμιλο της Εθνικής, στον οποίο εντάχθηκε επί διοικήσεως Θεόδωρου Καρατζά το 1997, είχε εργαστεί για εννέα χρόνια αρχικά ως στέλεχος και στη συνέχεια ως διευθυντής του Κέντρου Ναυτιλιακών Χορηγήσεων της Nova Scotia στην Ελλάδα και πριν από αυτό, περίπου για μία δεκαετία, στην Bank of America, ως στέλεχος και διευθυντής ναυτιλιακών χορηγήσεων στον Πειραιά και στο Λονδίνο. Η ενασχόλησή του με τη χρηματοδότηση της ναυτιλίας και η συμμετοχή του σε δεκάδες deals τον έχουν κάνει να γνωρίζει καλά ότι στο επιχειρείν οι δύσκολες αποφάσεις που απαιτούν επανακαθορισμό στρατηγικής, αλλαγή ρότας και ανάληψη ρίσκου γίνονται σε περιόδους που τα πράγματα δεν πάνε καλά. «Στη ναυτιλία οι επιχειρηματικές ευκαιρίες δημιουργούνται όταν οι ναύλοι είναι χαμηλοί» αναφέρει στους συνομιλητές του για την απόφαση συγχώνευσης με τη Eurobank στην παρούσα αρνητική συγκυρία. Ως ανθρωπος της πραγματικής οικονομίας θεωρεί ότι στη σημερινή περίοδο μπαίνουν οι βάσεις της αυριανής ανάπτυξης και υπό το πρίσμα αυτό πιστεύει ότι οι τράπεζες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Αναμφίβολα οι τράπεζες θα αποφασίσουν ποιες ελληνικές επιχειρήσεις θα επιβιώσουν, ποιες θα συγχωνευθούν για τη δημιουργία υγιέστερων και ισχυρότερων σχημάτων και ποιες θα πρέπει να κλείσουν ως μη βιώσιμες.
Η μείωση του αριθμού των εμπλεκόμενων πιστωτών μέσω των τραπεζικών συγχωνεύσεων διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων και την άσκηση πιέσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Για μια επιχείρηση που προηγουμένως δανειοδοτούνταν από πέντε ή έξι τράπεζες, οι οποίες θα έπρεπε να συμφωνήσουν για το μέλλον της, τώρα ενδεχομένως τα δάνειά της και οι εξασφαλίσεις που έχει δώσει να βρίσκονται στα χέρια δύο ή το πολύ τριών τραπεζών, που είναι πολύ πιο εύκολο να διαπραγματευθούν και να συμφωνήσουν για το μέλλον της. Από το 'ΒΗΜΑ'
Share on Google Plus

About kyparissiotis