google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Μικρό καλάθι κρατούν οι παραγωγοί για το λάδι

Μικρό καλάθι κρατούν οι παραγωγοί για το λάδι

Έντονη είναι η ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας το τελευταίο διάστημα, λόγω της ξηρασίας που επικρατεί, παρά το γεγονός ότι διανύουμε τα μέσα Νοέμβρη. Άλλοι περιμένουν τις «φθινοπωρινές» βροχές προκειμένου να βγουν για ελαιομάζωμα κι άλλοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν, έστω και με τις υπάρχουσες συνθήκες, αφού είδαν ότι βροχή δεν έρχεται.
 Νηλέας: 40% ζημιά
«Ακόμη και τα μετεωρολογικά δελτία διαψεύδονται. Καταιγίδες προέβλεπαν για σήμερα, ήλιο έχουμε» μας είπε χθες ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας» από τη Χώρα Τριφυλίας. Το αφύσικο του καιρού έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα (40% υπολογίζει σε πρώτη φάση τη ζημιά, που μπορεί να φτάσει και το 50%), κυρίως στην τοπική ποικιλία «μαυρολιά», με την οποία ο «Νηλέας» από αυτή τη χρονιά σχεδίαζε να ξεκινήσει τυποποίηση με επιτραπέζια. Όμως, τελικά αυτό δε θα γίνει φέτος, γιατί λόγω των καιρικών συνθηκών, το μέγεθος της μαυρολιάς έχει φτάσει μόλις το 1/3 από το συνηθισμένο. Ο κ. Κόκκινος χαρακτηρίζει ανάγκη πλέον την άρδευση της ελαιοκαλλιέργειας στη Μεσσηνία, καθώς, όπως λέει, σύμφωνα και με τους επιστήμονες, το κλίμα αλλάζει και τείνουμε προς τις συνθήκες της Βόρειας Αφρικής. Πάντως, επισημαίνει ότι η άρδευση δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στις γεωτρήσεις, αλλά χρειάζεται να γίνουν και μικρά φράγματα, καθώς η περιοχή μας έχει αρκετά φαράγγια. «Δεν πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους, αλλά να λειτουργούμε προληπτικά» παρατηρεί.
  Πρόβλημα με δάκο στη Μάνη
Από την περιοχή της Δυτικής Μάνης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεοχωρίου Λεύκτρου, Παρασκευάς Τζανετέας, σημείωσε χθες: «Μόλις βγάλαμε το πρώτο λάδι. Από θέμα ποσότητας δεν ήταν άσχημα, 10,5 το τσουβάλι (50 κιλών). Είναι μικρή η λαδιά φέτος. Τώρα το έχουμε στείλει στο Χημείο για να δούμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, οξύτητα κ.λπ. Η ξηρασία είναι πρόβλημα, αν και μια φορά πριν από 4-5 χρόνια ήταν χειρότερα τα πράγματα, φέτος έριξε και δυο βροχές το καλοκαίρι. Πολύ σοβαρό είναι ο δάκος. Δεν ξέρω γιατί, αλλά έχουν πέσει οι ελιές κάτω. Τι να πω… Δεν ψέκασαν σωστά, δεν πήγαν σε όλες τις περιοχές; Πάντως, υπάρχουν πολλά παράπονα για τη δακοκτονία».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη